Garbingiausi Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos (PINO) apdovanojimai - svarūs aukso medaliai už kūrybinę veiklą Vilniaus rotušėje įteikti rašytojui Justinui Marcinkevičiui ir dirigentui profesoriui Sauliui Sondeckiui.

Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūra (LATGA-A) paskelbė ir kūrinių autorius, išrinktus septyniose nominacijose pagal statistinį naudojimosi jų kūriniais skaičių. Metų autoriais tapo kompozitorius Bronius Kutavičius, populiariosios muzikos autorius Andrius Borisevičius, populiariosios muzikos dainų tekstų autorius Juozas Liesis, pjesių ir vertimų autorė Daiva Čepauskaitė, muzikos teatrui autorius kompozitorius Faustas Latėnas, dailininkas ir fotografas Marius Abramavičius ir skaitomiausios knygos autorė rašytoja Jurga Ivanauskaitė. Į Metų autoriaus titulą pretendavo 21 Lietuvos kūrėjas.

Lietuvos gretutinių teisių asociacija savo įsteigtą "Auksinio disko" apdovanojimą įteikė dažniausiai 2004 metais radijo stotyse skambėjusių dainų atlikėjui Marijonui Mikutavičiui - jo dainos skambėjo net 1820 kartų. Taip pat apdovanotas dažniausiai radijo stotyse skambėjusių dainų fonogramų gamintojas - juo tapo UAB "Intervid" (transliacijų skaičius - 8808).

Specialus "Auksinis garbės diskas" įteiktas Lietuvos muzikų sąjungos prezidentui profesoriui Rimvydui Žigaičiui už atlikėjų kūrybinės veiklos skatinimą ir klasikinės muzikos leidybos darbą.

Trečią kartą Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos apdovanojimas įteiktas ir geriausiai 2004 metų Lietuvos inovacinei įmonei - AB "Žemaitijos pienas", užpatentavusiai 4 išradimus ir 49 prekių ženklus.

Už nuopelnus kuriant teisinę bazę autorių teisių apsaugos srityje LATGA-A Garbės ženklu šįmet apdovanotas Seimo vicepirmininkas Česlovas Juršėnas, mokslininkas ir Išradėjų sąjungos narys Antanas Pauža bei ilgametis Žurnalistų sąjungos pirmininkas Rimgaudas Eilunavičius.

Pasak Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros generalinio direktoriaus Edmundo Vaitekūno, vien praėjusiais metais už įvairių kūrinių panaudojimą LATGA-A surinko apie 10 mln. litų, tai yra beveik penktadaliu daugiau negu 2003 metais. Lietuvos ir užsienio autoriams lygiomis dalimis jau išmokėta daugiau kaip pusė šios sumos. Praėjusiais metais dėl autorių teisių pažeidimų buvo iškelta per 200 bylų, beveik visos, pasak E. Vaitekūno, laimėtos autorių naudai.

Pasaulinės intelektinės nuosavybės diena, kurios šūkis šįmet "Mąstyk. Įsivaizduok. Kurk", yra pažymima 182 pasaulio valstybėse, penktą kartą - ir Lietuvoje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją