Dėmesio, griežtiems moralistams rekomenduojama giliai įkvėpti, įsipilti stiklinę vandens ir tik tada skaityti tolimesnį sakinį.

Taigi atsitiktiniai seksualiniai santykiai psichologiniu požiūriu yra naudingi. Nors ir ne visiems, o tik tiems, kurie iš esmės atsitiktinį seksą supranta kaip leistiną dalyką. Tokie žmonės, leisdamiesi į atsitiktinius seksualinius santykius, vėliau demonstruoja didesnį subjektyvų psichologinės gerovės pojūtį, rašo portalas psychologies.ru.

Tokią išvadą padarė Kornelio ir Niujorko universitetų mokslininkai, atlikę bendrą tyrimą, kuris buvo publikuotas žurnalo „Social Psychological and Personality Science“ birželio numeryje. Beje, tame pačiame tyrime buvo padaryta ir kardinaliai priešinga išvada – atsitiktiniai lytiniai santykiai psichologiškai lygiai tiek pat kenksmingi, jeigu jais dėl kokių nors priežasčių užsiima žmonės, linkę smerkti seksualinį palaidumą ir moralės nebuvimą.

Kitaip tariant, atsitiktinio sekso nauda arba žala priklauso tik nuo to, kaip mes patys tai vertiname. O vertiname mes dažniausiai jį neigiamai. Levados centro apklausos rodo, kad, pavyzdžiui, 31 procentas respondentų neleistinu laiko ikisantuokinį seksą, o 43 procentai – seksą be meilės. Londono Brunelio universiteto tyrėjai nusprendė išsiaiškinti, kame gi slypi atsitiktinio sekso smerkimo priežastys.

Plataus masto tyrimo dalyviams buvo išdalinti ilgi klausimynai. Dalis klausimų buvo susiję su požiūriu į seksą. Pavyzdžiui: „Ar leistini moteriai lytiniai santykiai su vyru iškart po pažinties, jeigu jiems abiem to norisi?“ Kita klausimų dalis buvo skirta socialiniams prioritetams išaiškinti. Pavyzdžiui: „Ar normalu, jeigu moteris visą gyvenimą ar bent jau kurį laikotarpį yra materialiai priklausoma nuo vyro?“

Išanalizavę atsakymus, mokslininkai padarė vienareikšmišką išvadą. Nepriklausomai nuo lyties, amžiaus ir religinių įsitikinimų, atsitiktinį seksą neigiamai vertino tie tyrimo dalyviai, kurie materialinę moters priklausomybę nuo vyro suvokė kaip natūralų ir normalų faktą. Įdomu ir tai, kad šie žmonės vienodai smerkė ir vyrus, ir moteris, linkusius į atsitiktinius seksualinius santykius.

Mokslininkai mano, kad šio fakto paaiškinimo derėtų ieškoti evoliucijos psichologijoje. Labai ilgą žmonijos vystymosi laikotarpį seksas buvo glaudžiai susijęs su būtinybe išlaikyti bei paskirstyti materialinius išteklius. Ir moteris, kuri pasiryžo atsitiktiniams lytiniams santykiams, rizikavo likti be pragyvenimo šaltinio, jau nekalbant apie tai, kad po atsitiktinio sekso gimęs kūdikis paprasčiausiai buvo pasmerktas.

Ne geriau situacija atrodė ir vyrų atveju – atsitiktinis seksas galėjo baigtis būtinybe maitinti papildomas burnas. Jau nekalbant apie tai, kad niekas negalėjo duoti šimtaprocentinės garantijos, kad tos „burnos“ – tikrai jų vaikai. Todėl seksualinę moralę, smerkusią pašalinius santykius, tiesiogiai diktavo evoliucinė būtinybė išgyventi, pratęsti giminę ir išsaugoti išteklius.

Žinoma, šiandien situacija kardinaliai pasikeitė. Moterys visiškai pajėgios uždirbti ne mažiau už vyrus, kontraceptinės priemonės leidžia nedėti lygybės ženklo tarp sekso ir vaikų gimimo, o genetiniai tyrimai beveik šimtaprocentiniu tikslumu išsprendžia tėvystės klausimą. Kitaip tariant, objektyvių prielaidų smerkti atsitiktinį seksą tarsi ir nėra, ar ne?

Tai kodėl mes – na, daugelis iš mūsų – ir toliau tokio sekso mėgėjams negailime grubių žodžių? Mokslininkų teigimu, taip yra todėl, kad žmogaus psichika keičiasi labai lėtai, ji nesuspėja su greitomis socialinėmis permainomis ir mokslo bei technikos progresu. Kas žino, galbūt po penkių šimtų metų atsitiktinis seksas taps norma. Jeigu žmonijos evoliucija iki to laiko nepateiks kokio eilinio siurprizo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (522)