„Nors šie au­to­mo­bi­liai skir­ti ne kas­die­niam nau­do­ji­mui, jiems iki šiol ga­lio­ja toks pat tech­ni­nės ap­žiū­ros ter­mi­nas kaip ir įpras­toms ma­ši­noms – dve­ji me­tai. Sie­kia­me, kad tas lai­ko­tar­pis bū­tų pra­tęs­tas iki de­šim­ties me­tų. Ne­abe­jo­ja­me, kad ne už kal­nų ir au­to­mo­bi­lio mo­kes­tis, – dėl jo is­to­ri­nėms trans­por­to prie­mo­nėms taip pat bū­tų da­ro­ma iš­im­tis“, - teigė „Re­tro­mo­bi­le“ pre­zi­den­tas Ra­mū­nas Kar­de­lis.

VKTI Tech­ni­kos sky­riaus ve­dė­jas Jus­tas Ra­šo­ma­vi­čius ma­no, jog šiuo me­tu Lie­tu­vo­je is­to­ri­niams au­to­mo­bi­liams tai­ko­mi rei­ka­la­vi­mai ir taip ga­na li­be­ra­lūs, tačiau neatmeta galimybės, kad ateityje tokioms mašinoms techninės apžiūros centre užteks apsilankyti kas dešimtmetį.

Šiuo me­tu ba­zi­nius rei­ka­la­vi­mus tech­ni­kai nu­sta­tan­ti Vals­ty­bi­nė ke­lių trans­por­to ins­pek­ci­ja (VKTI) yra įre­gis­tra­vu­si 145 is­to­ri­nes trans­por­to prie­mo­nes.

DELFI primena, kad nuo lie­pos 1 die­nos is­to­ri­nių trans­por­to prie­mo­nių sa­vi­nin­kams VĮ „Re­gi­tra“ iš­duo­da nau­jo tipo vals­ty­bi­nius nu­me­rius, kurių išskirtinis požymis - ru­das fo­nas. Istorinė motorinė transporto priemonė – tai prieš 30 metų ar anksčiau pagaminta transporto priemonė, kurios modelis nebegaminamas mažiausiai 15 metų ir kuri yra originali, tinkama eksploatuoti, bet nenaudojama kasdienėms reikmėms. Vis dėlto ne visi 30 metų sulaukę automobiliai, motociklai automatiškai priskiriami „istorinių“ transporto priemonių kategorijai. Metų cenzą atitinkanti transporto priemonė turi būti ne tik techniškai tvarkinga, bet ir originali. Originalumą galima suprasti ir kaip atitinkamos transporto priemonės gaminimo periodo spalvų gamos išlaikymą, autentišką variklį, autentišką važiuoklę, autentišką saloną ir dar daugybę kitų niuansų. Į Istorinių automobilių sąrašą transporto priemonė įtraukiama, jeigu komisija nustato, kad 90 proc. au­to­mo­bi­lio ati­tin­ka ori­gi­na­lą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)