Visus dietologus, daktarus, chemikus ir gyvenimo būdo trenerius skubu nuraminti – tai netinka absoliučiai visiems atvejams, bet daugumai tinka. Visus tuos, kurie žino geriau, taip pat nuraminu - taip jūs esate teisūs. O tiems, kam iš tiesų įdomu, pateiksiu realų pavyzdį, kad būtų aišku, apie kokius atvejus kalbu.

Moteriai po vestuvių ėmė sparčiai augti svoris, nors gyvenimo būdas absoliučiai nepasikeitė. Priaugusi beveik porą dešimčių kilogramų, ji ryžosi subalansuoti savo mitybą, tai nebuvo lengva, bet ji save nugalėjo. Kilogramai pradėjo tirpti ir per pusantrų metų ji beveik grįžo prie svorio, buvusio iki vestuvių. Bet staiga ji susirgo odos liga, dėl kurios išbėrė visą veidą ir kūną, pusė metų gydėsi vaistais ir išgijo, bet ant veido liko labai nepuošnios pigmentinės dėmės.

Prabėgus šiek tiek laiko psichoterapijos pagalba buvo išsiaiškinta, kad pas moteriai po vestuvių atsirado asmenybės konfliktas - viena dalis norėjo būti graži ir moteriška, kita dalis nenorėjo būti patraukli vyrams, kad jos niekas negundytų ir nenuviliotų (juk ji – jau ištekėjusi moteris). Viršsvoris buvo elementari apsauga nuo buvimo patrauklia kitiems vyrams. Kai ji mechaniškai atsikratė viršsvorio, jos psichikai teko griebtis kitų apsaugos nuo patrauklumo priemonių, kas puikiai pavyko.

Pritaikius atitinkamas asmenybės dalių sutaikymo technikas, moteriai dingo ant veido buvusios dėmės. O tai buvo galima pritaikyti ir esant viršsvoriui, kuris būtų taip pat sėkmingai dingęs.

Tai tik vienas iš daugelio mano žinomų pavyzdžių, bet esmę, manau, supratot. Įdomu tai, kad dėl klaidingai suformuoto įvaizdžio, žmonės su viršsvoriu pas psichoterapeutus kreipiasi, kai jau būna išbandę absoliučiai viską - nuo dietų iki neaiškios kilmės tablečių, įsigytų labai brangiai iš dar neaiškesnio gamintojo.

Žodžiu, kai jau visai niekas nepadeda, kai svoris kaskart išėjęs grįžta su trenksmu ir palyda, arba vieną bėdą jau veja kitą. O ir gerų psichoterapeutų dažnai tenka su žiburiu paieškoti. Populiariau ir ne taip gėda tapo eiti tik pas psichologą, kas jau yra gerai, tik ne visuomet tuo adresu, na o psichoterapeuto dažnas tiesiog paniškai bijoma.

Todėl kai suges jūsų gyvenimo garlaivis, arba pastebėsite, kad plaukiate ne tuo kursu, galite bandyti spręsti problemą pakeisdami kurą kokybiškesniu, ar pildami jo mažiau. Tai padės tuo atveju, jei problemos buvo tik dėl nekokybiško kuro ar kuro pertekliaus. Bet vargu, ar tai padės, jei yra sulūžęs vairas arba laivo bocmanas konfliktuoja su kapitonu, o įgula nežino, ką daryti ir kuria kryptimi plaukti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo lieknėjimo patirtimi? Paprieštarauti ar papildyti aukščiau esančią skaitytojo nuomonę?

Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Svoris“.

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau: