Mokslininkai nustatė, kad patologinius narcizus galima nustatyti vos vienu klausimu: „Ar sutinkate su tvirtinimu: „Man būdingas narciziškumas“?“.

Priminsime, kad narciziškumo sąvoka apibūdina savanaudišką, tuščiagarbį ir savimylą žmogų.

Toliau respondentai savo narciziškumo laipsnį vertino septinių balų skalėje.

Apklausai atlikti pakanka vos 20 sekundžių, o standartiniam „Narciziškos asmenybės nustatymo klausimynui“ (angl. Narcissistic Personality Inventory) prireikia vidutiniškai 20 minučių. Žinoma, naujasis testas negali pakeisti standartinės psichologų priemonės, tačiau jis padės operatyviai nustatyti kenčiančius nuo narciziškumo asmenis.

„Greitai savo narciziškumą pripažįstantys žmonės iš tikrųjų dažniausiai tokiais ir yra. Jie didžiuojasi šiuo faktu. Jie narciziškume nemato nieko blogo – tikėdami, kad jie geresni už visus aplinkinius, jie pasirengę tai pripažinti viešai“, - pasakoja vienas tyrimo autorių Bradas Bushmanas iš Ohajo valstijos universiteto.

Iš viso psichologai atliko vienuolika eksperimentų, kuriuose dalyvavo net 2200 savanorių.

Narciziškumu psichologijoje vadinamas patologiškas savimyliškumas. Šis žodis kilo iš graikų mito apie nuostabųjį Narcizą, kuris atstūmęs nimfos Echonės meilę buvo nubaustas – jis buvo pasmerktas įsimylėti savo atvaizdą ežero vandenyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)