Pateikiame ištrauką, iš „Vagos“ išleistos knygos „Neištikimybė. Kaip išgydyti partnerio sukeltą skausmą ir atgauti pasitikėjimą".

Naudinga prisiminti, kad nesate vieninteliai. Įvairių šaltinių statistika gerokai skiriasi, tačiau, vienų naujausių ir patikimiausių tyrimų duomenimis, beveik 37 proc. vedusių vyrų ir 20 proc. ištekėjusių moterų buvo neištikimi. Tikslių procentų niekas nežino, tačiau neabejoju, kad jei kas meluoja sutuoktiniui, sumeluos ir tyrėjui. Bet, remdamiesi net pačiais konservatyviausiais skaičiavimais, drąsiai galėtume teigti, kad Jungtinėse Amerikos Valstijose 1 iš 2,7 porų – daugiau negu 21 milijonas asmenų – yra paliesti neištikimybės.

Ką laikysime neištikimybe?

Ar neištikimybę būtinai tapatinsime su seksualine sueitimi? O bučinys? O priešpiečiai drauge? Į tokius klausimus nė nesistengiu atsakyti – juk svarbu tik tai, kas svarbu jums pačiam. Sulaužytą pasitikėjimą matuojame bendru susitarimu ar bent pagal tai, kaip manėte buvę sutarę. Iš tiesų kiekvienas jausimės išduotas partnerio, kuris lytiškai santykiavo su trečiu asmeniu, nesvarbu, ar tai būta atsitiktinio vienos nakties nuotykio, ar ilgiau trunkančio emocinio prisirišimo. [...]

Trys vertinimai, kurių nesiimu

Nesiimu apibendrintai vertinti, ar meilės romanas savaime gerai, ar blogai. Tai, kas vieno gyvenimą gali praturtinti, kitą emociškai sužlugdys ir sunaikins ryšį su teisėtu partneriu. Iš patirties žinau, kad užsitęsęs romanas, jei nėra abiejų partnerių sutikimo, tik sekina santykius ir bet kokį tvirtesnį artimą prisirišimą padaro tikrai neįmanomą.

Tad jei esate tas neištikimas partneris, kuris rimtai ketina atkurti santykius su savo kita puse, manyčiau, kad su meilužiu (meiluže) jums derėtų atsisveikinti.

Jūsų abiejų neskirstau į auką ir skriaudiką, išdaviką ir išduotąjį. Abiem reikėtų pripažinti ir įvertinti savą atsakomybės dalį už tai, kas įvyko. Užuot bandžius suversti kaltę kitam, skatinčiau kiekvieną aiškiai pažvelgti į savo asmenybės bruožus, pastūmėjusius šio romano link, ir pabandyti pasikeisti taip, kad tai padėtų atkurti pasitikėjimą ir artimumą. Tai nereiškia, jog laikau jus lygiai atsakingus už neištikimybę, – niekas negali priversti kito žmogaus išeiti pašaliais. Tačiau kviečiu abu pajusti prisidėjus prie tos tuštumos, kuri tarp jūsų paliko vietos trečiam.

Nesiūlau nei žūtbūt likti kartu, nei išspragsėti į šalis vien todėl, kad jaučiatės nelaimingi. Tiesiog kviečiu drauge su manimi patyrinėti tas unikalias priežastis, dėl kurių turite meilužį ar jį paliekate, kodėl pasirinkote gaivinti santykius su partneriu ar to atsisakote. Jūsų sprendimas turėtų būti sąmoningas, deramai pasvertas, remtis ne tik jausmais. Nes kaip tik jausmai ir gali jus išduoti.

Kam skirta ši knyga

Knyga „Neištikimybė“ parašyta bet kuriems dviem žmonėms, norintiems atkurti santykius po vieno jų neištikimybės. Turiu galvoje tiek susituokusias, tiek drauge gyvenančias poras, tiek heteroseksualius ar homoseksualius asmenis. Bandau vienodai svariai kalbėti ir įskaudintam, ir neištikimam partneriui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (226)