Suteikia pranašumo

“Gamintojams tampa aišku, kad baldų dizainas - verslo dalis. Matau, kad lietuviškų baldų dizaino kūrėjai atsisuko į vietos rinką, kurioje nemaža konkurencija. Ji kelia lygį”, - dalijasi pastebėjimais Vilniaus dailės akademijos profesorius Tadas Baginskas.

Jis jau nebe pirmus metus vadovauja “Litexpo” parodų centre rengiamų baldų parodų autorinių baldų dizaino konkurso vertinimo komisijai. Ji nusprendė didįjį parodos prizą šiemet skirti architektei Birutei Čeponienei už svetainės bei valgomojo baldus “Viva”, gaminamus bendrovėje “Vilniaus baldai”.

Lakoniška elegancija dvelkiantys svetainės, valgomojo ir prie jų derinami miegamojo baldai vientisu stiliumi leis užpildyti kelias būsto erdves. Gaminami keli spalviniai variantai, pasak B.Čeponienės, atspindintys Europoje išryškėjusias spalvines baldų dizaino tendencijas - tamsiai rudai dažytas natūralus ąžuolas derinamas su baltu ar raudonu emaliu, o natūralus - su baltu. Pirkėjas gali rinktis iš keleto variantų spintelių, komodų, lentynų ir iš jų susikurti jam patinkančią kompoziciją.

Pirmoji vieta atiteko UAB “Contraforma”, kuriančios originalius autorinius baldus ir interjero elementus, dizaineriui Nauriui Kalinauskui už stalelį “Star dust”. Jo paviršius sudėliotas iš stiklinių žvilgančių rutuliukų. Antra vieta apdovanotas kitas šios bendrovės dizaineris - Jonas Piet už baldų ir aksesuarų sistemą.

Trečiasis prizas skirtas dizaineriui Vaclovui Mazaliauskui už virtuvės baldų komplektą “Havana”. Pasak dizainerio - tai naujos kartos virtuvės baldai, kuriuose dera zebranos medžio egzotika ir novatoriškas modernas. Jie išsiskiria viena kitą papildančiomis formomis, medžiagomis ir funkcijų pritaikymo galimybėmis.

Lietuvos baldžiai neatsilieka

“Atsiranda daug žaidimo elementų, eklektikos. Tarpusavyje derinami skirtingi stiliai. Nuosaikus modernas papildomas etno stiliaus elementais. Pavyzdžiui, pintais, atkeliavusiais iš egzotiškų šalių. Minimalistinis stilius įgauna naują prieskonį derinamas su klasikinėmis ar avangardinėmis detalėmis”, - pastebi bendrovės “SBA baldų kompanija” rinkodaros direktorė Inga Markevičiūtė, neseniai sugrįžusi iš Milano baldų parodos. Pašnekovė pataria nebijoti šiuo metu dominuojančių tamsių spalvų. Ypač sendinto ąžuolo, kuris vis labiau įsigali. Prie jos derinamos ryškios spalvos - alyvuogės, žalio obuolio. Nebijoma net ryškios oranžinės. Madingi geometriniai raštai, blizgantys paviršiai, lakuoti aksesuarai.

“Mes nuosaikesniam pirkėjui siūlome skirtingus variantus, kuriuose dominuoja žemės spalvos, o ryškias - linkusiam eksperimentuoti”, - sako pašnekovė. Jos teigimu, minkštieji baldai ir prie jų derinami žurnaliniai staliukai šiuo metu žemėja. Atsiranda daug stumdomų sistemų sprendimų - ir svetainės, ir virtuvės korpusiniuose balduose.

Stiliaus gidas tarsi neegzistuoja

Nauja tendencija - baldų gamybai naudojama įvairus plastikas, metalai, emalė. T.Baginskas įsitikinęs, kad pats laikas reabilituoti plastiką. Jis ilgaamžis, patvarus, atveria naujų dizaino galimybių. Ši medžiaga vis plačiau naudojama baldų gamybai užsienyje.

Pašnekovas teigia, kad daugiau dėmesio skiriama detalėms, ypač madingi įvairūs etnografiniai motyvai. “Tai tik patvirtina, kad Europoje, kitose išsivysčiusiose šalyse jaučiamas idėjų badas. Nebeišgalvojama nieko naujo. Todėl žvalgomasi į mažas šalis, kurių kultūroje dar yra neatrastų žemių. Jos panaudojamos ir kuriant baldų dizainą”, - kalba Vilniaus dailės akademijos profesorius.

Jo teigimu, lietuvių etnografiniai motyvai taip pat gali būti sėkmingai naudojami šiems tikslams. Tik nereikia manyti, kad tie motyvai - būtinai kokios nors tulpelės. Studentė A.Stankutė surado įdomių lietuviškų konstrukcinių etnografinių elementų, kuriuos sėkmingai pritaikė kurdama modernų suolą. Jis sukonstruotas iš slankiojančių medžio elementų ir stiklo, ypač funkcionalus.