„Vadovaujantis Žmogaus teisių konvencijos nuostatomis, tokių sąrašų skelbimas pažeidžia žmogaus privačius interesus. Teismų praktika rodo, kad dėl interesų pažeidimų besikreipę asmenys tokias bylas laimi. Alytaus krašte į teismus dėl to besikreipiančių gyventojų nebuvo, nors nepatenkintų ir tuo pasipiktinusiųjų tikrai sulaukėme“, – sakė Kristina Janulevičienė, Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos grupės vyriausioji specialistė.

Pasak jos, gyventojai piktinosi, kad nesilaikoma lygybės principo, mat pagal jį turėtų būti skelbiami ir nusikaltimus įvykdžiusių asmenų duomenys.

Kada Alytaus policijos tinklapyje buvo panaikinta rubrika „Jie vairavo neblaivūs“, specialistė tiksliai įvardinti negalėjo.

Mįslingas neblaivių vairuotojų sąrašų dingimas dar labiau pakurstė gandus ir spėliones, kad taip gali būti bandoma nuslopinti kokio nors pareigūno ar kito įtakingo asmens padaryto pažeidimo paviešinimą.

Atsitiktinumas tai ar ne, kad neblaivių vairuotojų sąrašus Alytaus policija nustojo skelbti po to, kai prie vairo neblaivus įkliuvo Feliksas Džiautas, buvęs Alytaus miesto savivaldybės vadovas, po skandalo galiausiai atsisakęs Alytaus skyriaus socialdemokratų partijos tarybos pirmininko posto ir išsaugojęs tada dar šviežiai jam paskirtą, bet jau bandytą klibinti Alytaus „Volungės“ pagrindinės mokyklos direktoriaus kėdę.

Tuo metu pasiteiravus, kodėl policija toliau neskelbia neblaivių vairuotojų sąrašų, K. Janulevičienė teigė, kad iš darbo išėjo darbuotojas, kuris buvo atsakingas už šios srities administravimą ir nėra jį pavaduojančio asmens.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija beveik prieš šešerius metus paskelbė nutartį, kurioje konstatuojama, jog policijos interneto svetainėse visuomenės informavimo, auklėjamaisiais ir administracinių teisės pažeidimų prevencijos tikslais galima skelbti asmenų duomenis, kurie padarė pažeidimus, susijusius su transporto priemonių vairavimu esant neblaiviam arba apsvaigusiam nuo narkotikų, vaistų ar kitų svaigiųjų medžiagų.

Ši nutartis iki šiol galioja.