Bandysiu papasakoti, kad į matematiką galima žiūrėti visai kitaip, nei ją mato dauguma. Yra daug žmonių, kuriems baigus mokyklą neprireikia skaičiuoti integralo, tuo tarpu mokykloje suprasti, kas tas integralas ir kam jis reikalingas – sunku, o dar formulių gausybė... Nieko keisto, kad žmogui neįdomu, kai kalbama apie sudėtingus dalykus, kurie neaišku, kam reikalingi. Tačiau matematika nėra formulių ir teoremų kratinys, matematika - sprendimų (dažniausiai teisingų) ieškojimas. Šis mokslas primena filosofiją, jame diskutuojama, analizuojama, ieškoma prasmės ir tiesos, bet dažniausiai į užduotus klausimus nėra vienintelio atsakymo. Netgi klausimas „kam lygu 1+1“ neturi vienintelio atsakymo.

Viskas priklauso nuo to, kokios žaidimo taisyklės nurodytos ir kas pagal jas žaidžia. Mokyklinės matematikos taisyklės gana griežtos, jas mes mokomės nuo pat pirmos klasės. Tereikia suprasti taisykles ir žaisti. Taisyklės tai nėra formulės. Taisyklės nurodo, ką galima daryti ir ko ne. Galima du skaičius sudėti, bet negalima keisti skaičiaus reikšmės. Galima rasti skritulio plotą, bet negalima rasti apskritimo ploto. Kai jums pateikiama nauja informacija, viskas, ką turite išsiaiškinti, tai taisyklės, tada nereikės mokytis nei formulių, nei uždavinių sprendimo algoritmų. O jei taisyklės jums nėra aiškios – klauskit! Kas? Kaip? Kodėl? Tol kol bus aišku!

Turėdami taisykles galėsite tarp jų laviruoti ir žaisti. Matematika - tai mokslas, kuris moko, kaip turint tam tikrus įrankius išspręsti problemą. Matematika moko mąstyti! Baigę mokyklą jūs turite mokėti, ne konkretų uždavinį išspręsti konkrečiu būdu, bet gavus uždavinį (gyvenimišką problemą) sugalvoti, kaip reikėtų jį spręsti, ką reikia žinoti, kad jį įveiktumėte. Jums nereikia mokėti formulių, jums tereikia žinoti, kur ir kada tas formules panaudoti. Ir būtent tada, kai sugalvosite sprendimą, jus užplūs džiaugsmas ir pasididžiavimas savimi. Nei vienas matematikas nežino visų formulių ir yra uždavinių, kurių niekas neišsprendžia šimtus metų, tad nebijokite, jei kažko nemokate ar nežinote, ne tai svarbiausia.

Pati matematika atsirado sprendžiant problemas. Lygtis padeda rasti tam tikrą skaičių (sprendinį), tai apibendrintas būdas rasti tą skaičių, nes kitaip kiekvieną kartą sprendžiant kokius nors uždavinius reiktų sprendimo ieškoti kažkaip kitaip, pavyzdžiui, spėlioti. Kad dar drąsiau kibtumėt matematikai į atlapus, pateiksiu jums pavyzdį, kaip galima mokytis matematiką.

S=πR^2 – sausa, nuobodi ir ne itin aiški formulė. Aptarkime kas, kaip ir dėl ko. S - ieškomas skritulio plotas, R - skritulio spindulys, π – skaičius, kurio apytikslė reikšmė – 3,14. Skaičiaus π negalima tiksliai užrašyti skaitmenimis, todėl jis yra iracionalusis. Šis skaičius yra santykis tarp apskritimo (apibrėžto aplink skritulį) ilgio ir jo skersmens. Kad ir kokį apskritimą benubrėžtume, gausime tą patį santykį, bet jo tiksliai išmatuoti nepavyks. Pabandykite apibrėžti keletą apvalių daiktų, išmatuokite gautų apskritimų ilgius, naudodamiesi siūlu, ir raskite gautų ilgių santykius (padalinkite vieną skaičių iš kito) su apskritimų skersmenimis. Gausite apytiksles π reikšmes. Taigi, sudauginę skaičių π ir skritulio spindulio ilgio kvadratą, gausime skritulio plotą. Deja, bet skaičiais tiksliai jo išreikšti nepavyks. Štai ir turite nebe tokią „sausą“ ir nuobodžią formulę, gal net pasidarė šiek tiek aiškiau?

Matematika – kaip menas arba sportas, neįdomi tol, kol nepajauti azarto ir nepradedi domėtis. Susidomėkite. Džiaukitės, jauskitės gudrūs ir lavinkite savo smegenis. Dėl gražių figūrų moterys laikosi dietų, bet gražiam protui dietos nepadės, protą reikia lavinti. Matematika nėra skirta išrinktiesiems, šia proto mankšta gali užsiimti kiekvienas išmokęs jos taisykles.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI jau rašė, kad nuo 2016 m. įteisintas privalomas matematikos egzaminas. Norite pasidalinti savo nuomone šia tema? Drąsiai rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Matematika“ ir pasidalinkite mintimis.