Kaip ir kiekvienos reformos atveju, nuomonių apie euro įvedimą Lietuvoje beveik tiek pat, tiek ir pačių gyventojų. Dalis žmonių baiminasi kainų augimo, stambūs verslininkai džiaugiasi dėl būsimų užsienio investicijų, o smulkios įmonės jau dabar pradeda sukti galvas, iš kur gauti lėšų, norint tinkamai pasiruošti euro įvedimui. Ypač brangiai valiutos keitimas kainuos Lietuvos buhalterinėms įmonėms, kurios, įsigydamos būtinus buhalterinių programų atnaujinimus, mokės už kiekvieną, net ir mažiausią klientą.

Kainuos kiekvienas klientas

Iki šiol buhalterinės įmonės naudojosi kompiuterinėmis programų sistemomis, padedančiomis vesti apskaitą, skaičiuojamą litais. Kadangi nuo naujų metų litą pakeičia euras, būtinas visų programų atnaujinimas.

Daug smulkių klientų turinčioms buhalterinėms įmonėms tai ypač skaudus smūgis, nes teks atskirai mokėti už kiekvieną paslaugos gavėją. Nesvarbu koks klientas – Mažoji bendrija, Viešoji įstaiga, ar vos kelis litus pelno buhalteriams nešanti Individuali įmonė. Taip kai kurie klientai buhalterinėms įmonėms taps ne tik nepelningi, bet ir nuostolingi.

Programų atnaujinimui – 47 tūkstančiai litų

Viena iš programų konvertavimo į eurą paslaugas teikiančių įmonių jau paskelbė kainų sistemą. Kaina apskaičiuojama kiekvienai konvertuojamai įmonei atskirai pagal formulę: branduolių skaičius x 230Lt. Taigi, jei įmonė yra įsigijusi programą su 2 branduoliais ir tvarko 3 įmonių apskaitą, konvertavimo į eurą programos kaina apskaičiuojama formule: 2*230+2*230+2*230=1380Lt

Stambesnėms įmonėms, vedančioms daugiau kaip 10 įmonių apskaitą, taikoma kitokia formulė: branduolių skaičius x 230Lt + papildomų įmonių skaičius x 230Lt (papildomos – tai visos vedamos įmonės minus 1). Tai reiškia, jog 5 branduoliais aptarnaujant 200 smulkių įmonėlių, programų atnaujinimo išlaidos sieks beveik 47 tūkstančius litų.

Po euro įvedimo – pusmetis su litu

Kadangi kalbama apie buhalterijos verslą, kompensacijų įmonių vadovai net nesitiki. Milžiniškus pinigus teks traukti iš savos kišenės arba smarkiai didinti paslaugų įkainius. Kaip tai atsilieps klientams, niekas dar negalvoja, tačiau jau dabar aišku, jog paslaugų teikėjai savo našta dalinsis su visais klientais.

Maža to, po euro įvedimo buhalterių darbas vis dar bus susietas su litu. 2014 metų balanso, pelno, nuostolių ataskaitos turės būti vedamos sena valiuta, kai einamieji mėnesiai jau bus skaičiuojami eurais. Taip dviem frontais buhalteriai dirbs iki 2015 metų birželio 1 dienos, kai pasibaigs atskaitomybės dokumentų pateikimo terminas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)