Kepant šašlykus mieste galima gauti baudą

Vilniaus miesto savivaldybės paprašius įvertinti Pašilaičių mikrorajono gyventojo, daugiabučio kieme kepusio šašlykus elgesį, savivaldybės atstovas Darius Mitrofanovas sakė, kad toks elgesys laikomas pažeidimu, už kurį baudžiama.

„Vilniaus miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse numatyta, kad sostinėje draudžiama mėtyti nuorūkas, popierius, prekių pakuotę, atliekas ar kitaip šiukšlinti, kūrenti laužus, deginti lapus, šakas, žolę ir kitas atliekas. Atsakomybė numatyta LR ATPK 161 straipsnyje, kurio nesilaikymas užtraukia įspėjimą arba baudą iki 200 litų“, - informavo pašnekovas.

Jo teigimu, kepsnines galima naudoti tik poilsio vietose, kur yra įrengtos laužavietės, šalia kurių yra šiukšliadėžės. „Deja, ne visose poilsio vietose numatytos laužavietės, tad ir naudoti kepsnines ne visur galima. Apie tokius pažeidimus pagalima pranešti Viešosios tvarkos skyriui telefonu 2197948 arba policijai 112“, - GRYNAS.lt sakė D. Mitrofanovas.
D. Bortkevičius
Kepant mėsą yra dūmų. Juk daugiabučiuose gali gyventi kvėpavimo takų ligomis sergančių žmonių. Tokiu atveju dūmai tikrai erzintų. Ir tada žmonės skųstųsi. O mes būtume priversti žmones sudrausminti. Be to, juk vasarą būna labai sausa, todėl padidėja gaisrų pavojus.

Galiausiai jis pripažino, kad dėl šašlykinėse smilkstančių anglių savivaldybė skundų iš gyventojų negauna. Dažniausiai Viešosios tvarkos skyrius pranešimų sulaukia apie laužų deginimą sodų bendrijų teritorijoje. Tokių skundų daugiausiai sulaukiama pavasarį arba rudenį, kai tvarkoma aplinka. Šiais metais, anot savivaldybės atstovo, surašyta 20 administracinio teisės pažeidimų protokolų.

Kaune šašlykų taip pat kepti negalima

Ar tokia pati griežta tvarka galioja ir kituose Lietuvos didmiesčiuose? Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Danas Bortkevičius GRYNAS.lt tikino negirdėjęs, kad Kauno daugiabučių kiemuose būtų kūrenamos šašlykinės. Jei taip būtų, jis spėjo, kad kaimynai greičiausi pareikštų pretenzijas. O ir pačiam pašnekovui neatrodo, kad daugiabučio kiemas būtų pati tinkamiausia vieta šašlykų kepimui.

„Kepant mėsą yra dūmų. Juk daugiabučiuose gali gyventi kvėpavimo takų ligomis sergančių žmonių. Tokiu atveju dūmai tikrai erzintų. Ir tada žmonės skųstųsi. O mes būtume priversti žmones sudrausminti. Be to, juk vasarą būna labai sausa, todėl padidėja gaisrų pavojus“, - aiškino pašnekovas.
Šašlykus galima kepti tik specialiose laužavietėse

Kur daugiabučio gyventojai, norintys pasigardžiuoti kepta mėsa, galėtų ją išsikepti. Visgi D. Bortkevičius teigė, kad mieste tai padaryti neįmanoma, nes nėra oficialių laužaviečių. „Laužą galima kurti specialioje vietoje. Nei viename kieme laužavietės nemačiau. Todėl reikėtų paieškoti stovyklaviečių“, - patarė skyriaus vedėjas.

Gresia bauda iki 2000 Lt

Klaipėdos daugiabučių kiemuose taip pat negalima kepti šašlykų. Uostamiesčio savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys teigė, kad miesto teritorijoje kūrenti laužus draudžiama, išskyrus tuos atvejus, kai savivaldybė yra išdavusi leidimus.

„Mėsą galima kepti tik nuosavame sklype. Daugiabučių balkonuose to daryti taip pat negalima. Visų pirma tai draudžia priešgaisrinės saugos reikalavimai. Miesto teritorijoje esančiuose paplūdimiuose taip pat negalima deginti laužų. Tai galima daryti tik už miesto, kur yra stovyklavietės su oficialiomis laužavietėmis. Pirmą kartą už šį pažeidimą žmogui tektų sumokėti 10 Lt. O jei per metus tas pats pažeidimas pakartojamas, gresia įspėjimas arba bauda iki 2000 Lt“, - teigė Klaipėdos savivaldybės atstovas.