Žinia, nuo liepos 1 dienos, įsigaliojus Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisoms, valstybės įmonė „Regitra“ pradėjo taikyti leidimo transporto priemonei dalyvauti eisme sustabdymo procedūrą.

Ši procedūra vyksta automatiškai. „Regitra“ iš techninių apžiūrų įmonių asociacijos bei transporto priemonių draudikų biuro nuolat gauna informaciją apie pasibaigiančius kiekvienos šalyje registruotos transporto priemonės TA bei privalomojo civilinio draudimo terminus.

Jei paaiškėja, kad vienas ar kitas automobilis nebeturi galiojančios TA arba draudimo, automatiškai sustabdomas leidimas dalyvauti eisme. Kitaip sakant, tokiu automobiliu arba motociklu išvažiuoti į gatvę vairuotojas nebegali.

Ši informacija matoma ir keliuose dirbančiai policijai – pareigūnai gali naudotis „Regitros“ duomenų baze.

Liepos 1-ąją leidimas automatiškai sustabdytas toms transporto priemonėms, kurių privalomosios techninės apžiūros galiojimas ir pasibaigė iki tos dienos. Įdomu tai, kad tokių transporto priemonių Lietuvoje – net 913 tūkstančių.

Beje, šių automobilių ar motociklų savininkai apie leidimo dalyvauti eisme sustabdymą neinformuoti, individualūs pranešimai jiems neatsiųsti.

Tad kaip žmogui žinoti, ar jis gali savo transporto priemone išvažiuoti į gatvę? Elementaru – tiesiog reikia pasižiūrėti, iki kada galioja techninė apžiūra bei civilinio draudimo polisas. Be to, pasitikrinti, ar leidimas sustabdytas, galima ir „Regitros“ svetainėje internete.

O štai tie savininkai, kurių transporto priemonių leidimas dalyvauti eisme sustabdomas po liepos 1-osios, turi gauti „Regitros“ pranešimą.

„Kol kas vairuotojus apie tai informuosime įprastu, tradiciniu būdu – popieriniais laiškais, siunčiamais žmonių mums nurodytais adresais. Vėliau, kai mūsų duomenų bazė pasipildys ir jų elektroninio pašto adresais, pranešimus apie minėto leidimo sustabdymą siųsime internetu. Taip bus patogiau ir mums, ir patiems žmonėms“, – „Autosalonui“ teigė Laimutis Skersinis, „Regitros“ Transporto priemonių registracijos metodikos skyriaus vadovas.

Anot jo, dideliu siurprizu leidimo išvažiuoti į gatvę sustabdymas daugumai vairuotojų neturėtų tapti – esą savo klientus apie besibaigiantį civilinio draudimo sutarties galiojimo laiką informuoja daugelis draudikų, kai kurių TA įmonių klientai taip pat gauna SMS žinutes apie tai, kad baigiasi jų transporto priemonės apžiūros galiojimas.

Įstatymo nuostatos reikalauja, kad priežastys, dėl kurių buvo sustabdytas leidimas, turi būti pašalinamos per 90 dienų. Jei per šį laikotarpį automobilis ar motociklas nebus pristatytas į techninių apžiūrų centrą ar (ir) nebus apdraustas, leidimas dalyvauti eisme bus apskritai panaikintas, o transporto priemonė bus išregistruojama.

Išregistravus transporto priemonę, valstybinio registracijos numerio ženklai bus pripažinti negaliojančiais ir juos reikės grąžinti „Regitra“. Tiesa, kol kas jokios atsakomybės vairuotojui, kuris numerių negrąžins, nenumatyta, bet, šiaip ar taip, jis naudotis jais teisės nebeturės.

Vėl dalyvauti eisme transporto priemonė galės tik ją įregistravus vidaus reikalų ministro įsakymu patvirtintose Motorinių transporto priemonių ir jų priekabų registravimo taisyklėse nustatyta tvarka.

Išregistravimo galima išvengti, jei, nepasibaigus minėtam 90 dienų laikotarpiui, transporto priemonės valdytojas kreipsis į „Regitrą“ su prašymu dėl leidimo sustabdymo. Leidimą sustabdyti galima iki vienerių metų laikotarpiui.

Taigi, spalio pradžioje, išregistravus dalį iš minėtų 913 tūkst. „blogų“ transporto priemonių, Lietuvos automobilių duomenų bazė gali būti smarkiai apkarpyta. Juolab „Regitros“ atstovai sako, kad realiai šis skaičius yra kone trečdaliu mažesnis – esą labai daug automobilių, šiuo metu esančių duomenų bazėje, yra paprasčiausi „vaiduokliai“.

Didelė jų dalis – „mirusios sielos“. Tų automobilių ar motociklų net nėra Lietuvoje – jie arba parduoti ir išvežti į užsienį, arba atiduoti į metalo laužą. Ir iš tų 913 tūkst. transporto priemonių techninė apžiūra gali būti pasibaigusi ir prieš 5, ir prieš 10 metų, nebūtinai šių metų liepos 1-ąją“, – aiškina L. Skersinis.

INFORMACIJA

2014 m. sausio 1 d. Lietuvoje buvo registruota 2 263 373 transporto priemonės, iš jų 1 822 104 – lengvieji automobiliai.