Gegužės 6 ir 7 dienomis sostinė ne tik pakvies į po metų pertraukos rengiamą europietiškų valgių mugę, lietuviškai atliekamų europietiškų dainų koncertus, tradicinių lietuviškų amatų miestelį, bet ir sieks pasaulio rekordo - Katedros aikštėje pristatys didžiausią pasaulyje Europos Sąjungos šalių žemėlapį. Pasak rengėjų, visos programos akcentu tapsiantis didžiausias pasaulyje ES šalių žemėlapis, kuris taikysis į Guinesso ir Lietuvos rekordų knygas, bus beveik 400 kvadratinių metrų ploto ir užims pusę Katedros aikštės. Lietuvos narystės ES progai pagamintu žemėlapiu vilniečiai ir miesto svečiai galės pasivaikščioti, iš arti pastudijuoti ES šalių teritorijas, miestus, upes ir kitus objektus, kurių vaizdai bus atspausti ant milžiniško tento.

"Europa ateina į Vilnių, tad visi galės įvairiapusiškai su ja susipažinti, netgi tie, kurie neturi galimybės išvykti į kitas Europos Sąjungos šalis. Manome, kad ši šventė Vilniuje taps tradicinė", - spaudos konferencijoje sakė Vilniaus vicemeras Kęstutis Masiulis.

"Narystė Europos Sąjungoje mums suteikė galimybę laisvai važinėtis, studijuoti ir dirbti bet kurioje bendrijos šalyje. Šiuo projektu siekėme paskatinti dar daugiau žmonių pasinaudoti šiomis laisvėmis, o svarbiausia - kad bet kuriame mieste mes jaustumės taip pat gerai ir jaukiai, kaip Vilniuje", - sakė šventę rengiančios agentūros "Concept events & media" atstovas Tadas Stasytis.

Šventiniai renginiai prasidės gegužės 6-osios vidurdienį Gedimino prospekto atkarpoje tarp Savivaldybės ir Katedros aikščių. Čia bus iškilmingai atidaroma Europos mugė, kurioje per dvi dešimtis miesto kavinių ir restoranų svečiams siūlys įvairių Europos Sąjungos tautų nacionalinių valgių ir gėrimų. Simbolinio mugės stalo ilgis sieks 300 metrų, o visa mugė užims apie tūkstantį kvadratinių metrų.

Paragauti lietuviško maisto ir pramokti tradicinių amatų kvies atnaujintame Odminių skvere įsikursiantis Amatų miestelis, kurį stogais parems lietuviško maisto restoranas "Marceliukės klėtis". Čia bus galima ne tik sočiai užkirsti, bet ir nusižiesti puodą, nusipinti krepšį, nusikalti monetą, ištapyti šilko skepetą ar dar ką nors pasidirbinti.

Rengti europietiškas vaišes padeda ir užsienio šalių ambasados, iš jų aktyviausios - Italijos ir Austrijos ambasados Vilniuje. Italai žada pristatyti tradicinius patiekalus iš daržovių ir makaronų, įvairių regionų vynus, Vilniuje ir Kaune demonstruos garsaus italų stiklo menininko kūrinius, o austrai atveš pučiamųjų orkestrą.

Pirmosios dienos vakare Katedros aikštėje atidengiant ES žemėlapį šventės dalyvius sveikins miesto ir šalies vadovai, koncertuos Lietuvos ir užsienio atlikėjai, vėliau šventę pratęs Savivaldybės aikštėje vyksiantis Lietuvos scenos žvaigždžių koncertas, kuriame dalyvaus grupės "Bix", "Skamp", "Biplan" ir "Groovy taxi".

Gegužės 7 dieną Savivaldybės aikštėje gros jaunimo grupės, o vakarą ir visą šventę vainikuos Lietuvos scenos žvaigždžių Alano Chošnau, Violetos Riaubiškytės, "Bavarijos", "Delfinų", Ryčio Cicino, "Biplan", "ŽAS", Egidijaus Sipavičiaus, "Lemon Joy", Rūtos Ščiogolevaitės, Povilo Meškėlos bei jaunimo chorų "Ąžuoliukas" ir "Liepaitės" koncertas. Sutemus Vilniaus dangų nušvies fejerverkų žvaigždės.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją