Ant šio „kabliuko“ užkibau ir pati. Kadangi vasarą turiu gana daug laisvo laiko, todėl pasiryžau žūtbūt ką nors dirbti, nes norėjosi užsidirbti papildomų pajamų. Ėmiausi įvairių darbų paieškos, tačiau esu nepilnametė ir niekur netikau. Todėl apsidžiaugiau radusi darbą versti „anglų - lietuvių“ kalbomis.

Įdomiausia, kad išbandžius tris tokio pobūdžio darbus (siūlomus skirtingų žmonių) likau it musę kandusi, nors įdėjau nemažai laiko ir pastangų. Pirmasis darbas buvo angliškų tekstų perrašinėjimas (ta pati teksto esmė tik kitais žodžiais). Vargau, ieškojau sinonimų, palyginimų gavosi neprastas tekstas, nes jis tiko skelbimo užsakovui, tačiau jis vietoje užmokesčio man pasiūlė išversti dar 2 tekstus, kad įsitikintų, jog gerai verčiu. Žinoma, nebuvau prieš, bet nusiuntus tuos du tekstus užsakovas tiesiog išgaravo kaip į vandenį. Juokingą ir užmokestį siūlė už 500-600 žodžių straipsnį, kurį, galima sakyti reikia parašyti pačiam, - žadėjo 5 Lt.

Antras darbas, kurį išbandžiau buvo tekstų vertimas iš anglų į lietuvių kalbą - sporto tematika apie sportinius batelius. Skelbime buvo rašoma, jog iš pradžių teks dirbti nemokamai, vėliau atsiras galimybė už tai gauti kažkokį užmokestį. Išverčiau tekstą - kaip ir pirmame darbe, taip ir čia skelbimo autoriui tiko mano vertimas, netgi pagyrė, kad greitai išverčiau, tada paprašė, jog išversčiau kitą straipsnį.

Atlikus savo darbą sumaniau pasiteirauti, ar bus įmanoma ką nors gauti už savo darbą. Į šį mano klausimą tariamasis darbdavys ilgai atsakyti nenorėjo, bet vėliau pasiūlė 100 Lt per mėnesį už tai, kad išversčiau po straipsnį per dieną. Nelabai susižavėjau tokiu pasiūlymu, bet ką darysi - geriau nieko neradau, todėl sutikau. Tada man liepė išversti dar vieną tekstą, na, vėl išverčiau, tada nusiuntusi vertimą gavau žinutę, jog atsirado kitas vertėjas, ir manęs jau nebereikia.

Keista, jog šis žmogus internete siūlo darbą ne skiltyje „Vertimai“, bet „Moksleiviai“ (taip pat jį kasdien atnaujina), manyčiau, todėl, kad pritrauktų vis naujų moksleivių, kurie pabandytų darbą ir išverstų tekstus. Taip jie nemokai gauna be galo daug straipsnių už dyką. Gudru, ar ne?

Paskutinis darbas, kurio ėmiausi, buvo iliustratoriaus. Duotas tekstas anglų kalba ir pagal jį reikėjo surasti paveikslėliu, kurie atspindėtų teksto turinį. Atsiuntė man užduotį, ją turėjau atlikti lygai per parą laiko, buvo net „deadline“ parašytas. Turėjau laiko, tai greitai ir padariau, įdomu, kad jiems užduoties reikėjo labai greitai, bet atsakymo iki dabar jokio negavau. Supratau, kad manim vėl pasinaudojo - atlikau darbą, o už jį nieko, net paprasto „ačiū“, jau nekalbant apie realų užmokestį.

Tokių darbų patirtis perpildė mano kantrybės taurę. Mano nuomonė jų atžvilgiu tokia: eikit velniop.

Noriu įspėti DELFI skaitytojus, kad neapsigautų su tokiais darbų pasiūlymais, nes visos jūsų pastangos nueis šuniui ant uodegos.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!