„Keičiant piniginių baudų ir žyminio mokesčio dydžius iš litų į eurus, faktiškai mokėtinų sumų siūloma nedidinti – pritarus projektams jos netgi nežymiai mažėtų, kadangi įstatymų projektuose sumos nustatytos sveikų eurų tikslumu, mokėtojų naudai nubraukiant centus“, – ministerijos pranešime cituojamas teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Pavyzdžiui, jeigu asmuo už civilinės bylos nagrinėjimą teisme šiuo metu turi sumokėti 200 litų žyminį mokestį (pagal neatšaukiamai nustatytą lito ir euro perskaičiavimo kursą (1 euras = 3,45280 lito) būtų 57,92 euro), tai po euro įvedimo dienos įsigaliojus parengtiems įstatymų pakeitimams, jam reikėtų mokėti 57 eurus žyminio mokesčio.

Teisingumo ministerija siūlo pakeisti 20 įstatymų ir 10 Vyriausybės nutarimų, kuriuose šiuo metu pateikiama nuoroda į nacionalinę valiutą – litą, mokesčių, baudų, turto verčių, tam tikrų piniginių sumų ribų ir kt. dydžių skaitmeninės vertės taip pat yra nustatytos ir išreikštos litais.

Bus keičiamas Administracinių teisės pažeidimų kodeksas, Civilinis ir Civilinio proceso kodeksai, Administracinių bylų teisenos, Advokatūros, Antstolių, Notariato, Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo, Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės, Politinių partijų, Prezidento rinkimų, Rinkimų į Europos Parlamentą, Vartotojų teisių apsaugos ir kiti įstatymai.

Teisingumo ministerijos parengti teisės aktų projektai pateikti derinti kitoms ministerijoms, Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai, Valstybiniam patentų biurui, Teisėjų tarybai, Advokatūrai, Antstolių rūmams ir Notarų rūmams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)