Jie būrėsi prie gatvės žibinto skleidžiamos šviesos. Toks reiškinys užfiksuotas prieš pat vidurnaktį – 23.54 val. Sunerimęs DELFI skaitytojas stebėjosi, kas tai, ir nuotrauka pasidalijo su naujienų portalu.

Panašu, kad jo užfiksuoti vabzdžiai – lašalai. DELFI skaitytojai jau anksčiau stebėjosi šiais miestą užplūdusiais vabzdžiais. Praėjusią vasarą neįprastas reiškinys filmavimo kamera buvo užfiksuotas vienoje Kauno degalinių.

Tuomet Lietuvos Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto Vabzdžių evoliucinės ekologijos grupės vadovas Eduardas Budrys DELFI paaiškino, kad įraše matomi vabzdžiai – lašalai.

„Įraše matomi vabzdžiai yra lašalai (Ephemeroptera). Šių vabzdžių lervos vystosi vandenyje, stambių rūšių net 2-3 metus. Išsiritę suaugėliai skraido vos vieną ar kelias dienas, todėl šie vabzdžiai kartais dar vadinami vienadienėmis. Jie nesimaitina, tik poruojasi, po to patelės padeda į vandens telkinį kiaušinius, iš kurių netrukus išsirita lervos. Pastarosios gyvena įsiraususios vandens telkinio dugne, arba po akmenimis, arba ant augalų, minta detritu ar dumbliais.

Kai kurioms lašalų rūšims būdingas sinchroniškas suaugėlių išsiritimas - didžioji jų populiacijos, gyvenančios pvz. upėje, dalis virsta suaugėliais ir skraido tą patį vakarą. Tokiais atvejais mes ir galime matyti vaizdus, kaip šiame vaizdo siužete - vieną naktį staiga atsiranda daugybė vienodų vabzdžių, o kitą naktį jų vėl nebėra“, - sakė E. Budrys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)