Zita Janušauskienė, vaistininkė (vedėja) (darbuojasi „Camelia“ vaistinėje):

Šis negalavimas kankina dažną mūsų. Ir priežasčių gali būti labai daug. Dažniausiai nugaros skausmas atsiranda dėl tam tikro gyvenimo būdo t.y. sėdimas darbas, netinkama laikysena, mažas fizinis aktyvumas, didelė įtampa ir t.t. Taip pat negalima atmesti rimtesnės patologijos, tokios kaip nervų šaknelių uždegimas, stuburo išvarža. Jeigu skausmas vargina dažnai, nėra susijęs su fiziniu aktyvumu, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

Galbūt naudinga atlikti fizioterapijos kursą. Jeigu skausmas stiprus, didelis fizinis krūvis yra nepatartinas. Viena saugiausių sporto rūšių turint nugaros problemų yra plaukimas. Skausmui mažinti galite naudoti priešuždegiminių, skausmą malšinančių savybių turinį tepalą ar geriamą vaisto formą. Vaistininkas jums visada patars kaip išsirinkti tinkamiausią pagal jūsų nusiskundimus.

Šeimos gydytoja Vaida Gedgaudienė, dirbanti „Medica“ klinikoje, Gargžduose:

Rekomenduoju pasitarti su šeimos gydytoju. Jis/ji pagal jūsų simptomus gali rekomenduoti konsultuotis su specialistu pvz., neurologu dėl tolimesnio tyrimo ir diagnozės patikslinimo. Gali reikėti atlikti l/s stuburo dalies rentgenogramą, gali būti naudinga reabilitologo konsultacija. Labai svarbi ne tik skausmo vieta, bet ir skausmo plitimas, pobūdis, intensyvumas. Nugaros skausmas, priklausomai nuo vietos, gali atsirasti dėl kitos ligos, pvz., inkstų akmenligės, kepenų uždegimo ir pan.

Klausk gydytojo arba vaistininko!

Kai abejojate dėl savo vartojamų vaistų ar jus kankina nesunkus, bet varginantis negalavimas, ieškote sveikos gyvensenos patarimo... Sveikatos specialistai viešai gali jums padėti!

Turite negalavimą ir abejojate, ar verta varginti savo gydytoją, paniškai bijote įžengti į gydymo įstaigą, ar tiesiog norėtumėte pasikonsultuoti vaistų vartojimo ar sveikatos gerinimo klausimais? Kreipkitės į DELFI Pilietį, kur Jums sveikatos klausimais patars, o reikalui esant tinkamai nukreips profesionalūs gydytojai ir vaistininkai.

Nuo 2015 m. sausio 1 d. Lietuvoje planuojama pradėti leisti teikti farmacinės rūpybos paslaugas vaistinėje. Tai reiškia, kad vaistininkas aktyviai padės pacientui tinkamai vartoti gydytojo paskirtus vaistus, juos derinti, spręsti su vaistų vartojimu iškylančias problemas, konsultuos pacientus nesunkių negalavimų tokių kaip peršalimas, alergija, įvairūs virškinimo sutrikimai klausimais.

Taip pat gydytojai ir vaistininkai daugiau bendradarbiaus įvairiais paciento priežiūros, vaistų vartojimo klausimais. Dabar jų patarimų jums rūpimu klausimu galite teirautis ir DELFI Pilietyje.

Jei norite gauti patarimą dėl sveikatos problemų, turite klausimų dėl vartojamų vaistų ar sunegalavote, aprašykite savo simptomus, visus vartojamus vaistus, lėtines ligas, kuriomis sergate, maisto papildus, gyvenimo būdą, savo amžių, ūgį bei svorį ir klausimą bei savo ligos istoriją siųskite el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Patarimas man”.

Profesionalus gydytojo ir vaistininko komanda atsakys į atrinktus klausimus viešai, patars kaip išspręsti problemas, o reikalui esant nukreips į kitą sveikatos specialistą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)