Maisto medžiagų pusiausvyra

Šiame baltame gėrime gausu kalcio, vitamino D, fosforo ir kitų naudingų medžiagų, kurios stiprina kaulus, dantis, raumenis bei kraujagysles. Be to, pienas padeda normalizuoti kraujospūdį.
Dauguma mano, kad šis gėrimas sukelia nutukimą.

Tačiau įrodyta, kad pienas kaip tik padeda sureguliuoti medžiagų apykaitą ir palaikyti įprastą kūno svorį. Patariama per dieną išgerti ne daugiau negu 3 stiklines pieno. Tiek visiškai užtenka, kad organizmas gautų būtinų medžiagų. Be to, šį gėrimą sudaro apie 90 % vandens, todėl jis saugo organizmą nuo išsausėjimo.

Nemažai abejonių kelia laktozės netoleravimas. Įrodyta, kad žmogui senstant organizme mažėja virškinimo fermento enzimo, todėl pieno baltymus tampa sunkiau apdoroti. Tačiau nepaisant to, patariama neatsisakyti pieno. Tiesiog vartoti jo mažiau arba maišyti su kitais produktais.

6 svarbiausi pieno privalumai

1. Spindinti oda. Kaip žinia, Kleopatrai pieno vonios padėdavo išsaugoti odos elastingumą ir švelnumą. Tokių rezultatų gali pasiekti visi. Reikia tik reguliariai gerti pieną. Šiame gėrime esančios aminorūgštys drėkina odą ir saugo ją nuo žalingo aplinkos poveikio.

2. Sveiki kaulai ir dantys. Pienas – puikus kalcio šaltinis, kuris būtinas dantims ir kaulams. Jis padeda išvengti dantų karieso ir saugo nuo osteoporozės vystymosi. Be to, šiame gėrime apstu vitamino D, kuris padeda organizmui įsisavinti kalcį.

3. Tvirti raumenys. Piene yra baltymo, kuris padeda atkurti raumenis. Todėl po aktyvios fizinės veiklos patariama išgerti stiklinę šio gėrimo. Jis ne tik atgaivins kūną, bet ir atkurs prarastą skysčių pusiausvyrą.

4. Daili figūra. Įrodyta, kad į valgiaraštį įtraukus liesą pieną, svoris krinta greičiau.

5. Ramesni nervai. Vakare išgėrus stiklinę pieno, atsikratoma viso per dieną patirto streso. Tie patys baltymai, teigiamai veikiantys raumenis, padeda atsipalaiduoti. Be to, šis gėrimas malšina menstruacijų skausmą ir suteikia energijos.

6. Sveikas kūnas. Įrodyta, kad pienas mažina kraujospūdį ir padeda išvengti širdies ligų.

Kritikos strėlės

Nepaisant teigiamų pieno savybių, neretai pasigirsta kalbų apie tai, kad prekybos centruose parduodamas pienas yra žalingas žmogaus organizmui. Daugiausia kritikos sulaukia pasterizuotas pienas, nes jo galiojimo laikas gana ilgas.

Teigiama, kad toks pienas yra kaitinamas, todėl visos jame esančios naudingos medžiagos neįsisavinamos. Taip pat geriant pasterizuotą pieną didėja gliukozės kiekis kraujyje, o tai skatina dar didesnį cukraus poreikį ir gali sukelti nutukimą. Prabilta ir apie homogenizavimo procesą, per kurį sumažėja baltymų bei riebalų molekulės ir tampa dar sunkiau virškinamos.

Dėl šių priežasčių patariama rinktis nepasterizuotą pieną. Sveikatos specialistai rekomenduojama bet kokiu atveju pieną ir jo produktus vartoti saikingai.

Įdomu

1986 m. Saudo Arabija buvo pirmoji šalis, kurioje pradėta pardavinėti kupranugarių pieną.

Visame pasaulyje kasmet pagaminama apie 600 mln. tonų pieno.

Buivolų piene yra 25 % daugiau baltymų negu karvių piene.

Louis Pasteur sukūrė alaus pasterizavimo procesą 20 metų anksčiau nei pieno.

Romos imperatoriaus Nerono žmona Popėja Sabina laikė 500 asilių tam, kad galėtų maudytis jų piene.

1 kg sūrio pagaminti reikia apie 4,5 kg pieno.

Anot istorikų, karvės prijaukintos ir melžiamos jau daugiau nei 10 000 metų.

Kupranugarių pienas kur kas geriau virškinamas nei karvių pienas. Be to, jame daugiau vitamino C.