Pasirodo, kad kai kurių vitaminų, pav. askorbininės rūgšties ir karotino lapuose yra daugiau negu burokėlio šaknyse. Įdomu tai, kad po nakties burokėlio lapai neturi skonio, o į vakarą - jie saldūs.

Azijos žiniuonys sako, kad burokėlio lapai daug naudingesni už šaknis.

Tarp kitko, daugiausia naudingų medžiagų jaunuose lapuose. Lapuose kalorijų visai mažai, tačiau daug naudingų medžiagų - chlorofilo, daug vitaminų ir netgi mikroelementų. Burokėlių lapuose daug magnio, kalio - šitie elementai labai jau naudingi širdies raumenims. Burokėlių lapai labai turtingi vitaminu A.

Vitaminas P, kuris yra burokėlyje (ir lapuose) padidina kraujagyslių elastingumą, padeda esant sklerozei ir vidiniams kraujo išsiliejimams. Labai gerai padeda medžiagų apykaitos skatinimui.

Lapuose daug vitamino U, kuris padeda sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opa, kenčiantiems nuo gastrito. Šis augalas yra vienas iš geriausių priemonių prieš senėjimą.

Susmulkintus lapus naudinga pridėti esant akių uždegimams.

1 valgomąjį šaukštą susmulkintų burokėlių lapų užpilti stikline verdančio vandens - šis antpilas padės jūsų žarnyno veiklai ir padės susitvarkyti su vidurių užkietėjimu. Patariama gerti po ketvirtį stiklinės kelis kartus per dieną.

Žaizdas gydantys lapai gali padėti tiems, kieno oda yra linkusi trūkinėti: lapus susmulkinti ir pridėti probleminėje odos vietoje arba naudoti kompresus su burokėlių lapų nuoviru.

Toks burokėlių lapų nuoviras padeda ir sergant sąnarių ligomis: iš jų patariama pasidaryti kojoms voneles.

Sakoma, kad ne tik pats burokėlis, bet ir jo lapai turi priešvėžinių savybių. Todėl salotas iš jaunų burokėlių lapų būtina įtraukti į vėžiu sergančio racioną, o ir vėžio profilaktikai jos nemaišo.

Raudonųjų brokėlių lapų kompresus liaudies medicina rekomenduoja dėti ant krūtinės mastopatijos atveju, skaudant galvą dėti ant kaktos.

Šviežią jauno burokėlio lapą patariama naudoti įpjovimams gydyti - reikia ant įpjovimo uždėti jauną burokėlio lapą (nuplautą) vidine puse ir aprišti.

Reikia pažymėti, kad jaunas burokėlio lapas padeda netgi tada, kai jau įpjovimas užleistas ir prasidėjo uždegimas. Todėl burokėlio lapas dedamas ant uždegimo vietos, aprišamas. Kurį laiką jausis skausmas, kuris paryčiui nurims, taip kad žaizda pradės gyti ir uždegiminis procesas aprims. Ryte pakeičiama nauju.

Susmulkintus brokėlių lapus kaip priešuždegiminę priemonę dėti ant skaudamų, uždegimo požymius turinčių, kūno vietų.

Bet svarbiausia - kad gydomųjų savybių jauni burokėlių lapai išlaiko ir sudžiovinti. Tagi prisidžiovinus ir žiemą turime puikią priemonę.

Juose yra labai stiprus antioksidantas – betainas, kuris sumažina kraujo spaudimą hipertonijos atveju ir išstumia netikusį cholesteriną iš jo. Diabetikams šios daržovės lapai naudingi tuo, kad stiprina smulkiuosius kapiliarus, kurie šios ligos atveju paprastai yra pakenkiami.

Brokėlių lapų meniu labai padės tiems, kurie kenčia nuo endokrininės sistemos patologijų ir anemijos.

Norintiems liesėti

2 valgomuosius šaukštus susmulkintų šviežių brokėlių lapų užpilti stikline karšto vandens ir palaikyti dvi valandas, patariama gerti į dieną 2 kartus prieš valgį ir taip 2-4 savaites. Liaudies medicinos žinovai teigia, kad tokia arbata puikiai stimuliuoja medžiagų apykaitą ir neleidžia organizmui įsisavinti riebalų perteklių.

Kraujagyslės

Paimti 50 g burokėlių lapų, užpilti 1 litru verdančio vandens. Leisti nusistovėti 30 minučių ir nukošti. Patariama išgerti po 150 gramų po valgio. Taip naudojant burokėlių lapus pagerėja venų ir kraujagyslių būklė.

Galvos skausmas

Užsidėkite sutrintą burokėlio lapą ant kaktos ir pagulėkite bent 15-30 minučių - būklė pagerės.

Pašalinis poveikis

Brokėliai ir jų lapai - stiprus tulžies išsiskyrimą skatinantis augalas. Sergant cholesicitu (tulžies pūslės ir jos takų uždegimas) arba pankreatitu galimi ligos simptomų paaštrėjimas.