ESBO atstovas Michaelas Bociurkiwas teigė, kad į Torezo geležinkelio stotį atvyko trys vagonai-šaldytuvai.

Tačiau ESBO stebėtojai, kurių iš viso yra 14, negali patikrinti, kiek kūnų buvo atgabenta. Separatistai, anot M. Bociurkiwo, kalba apie 167 kūnus.

Kiek anksčiau kalbėta, kad į vagonus-šaldytuvus buvo pakrauti 196 kūnai, bet Ukrainos premjero pavaduotojas Volodymyras Groismanas spaudos konferencijoje minėjo 192 kūnus, išvežtus vagonais-šaldytuvais, ir dar 27 aukų kūnus bei dvidešimt kūnų dalių, kurie vis dar buvo katastrofos vietoje.

V. Groismano duomenimis, iš viso rasta 219 žmonių palaikai.

Kaip žinoma, numušus keleivinį Malaizijos orlaivį žuvo 298 žmonės.

Ukrainos vyriausybė anksčiau kaltino separatistus išgabenus bent 38 palaikus - esą taip buvo stengiamasi nuslėpti katastrofą apskritai.

Donecko srities administracijos pirmininko patarėjas Konstantinas Batozsky savo socialinio tinklo paskyroje sekmadienį vakare pranešė, kad separatistai neva grąžino visus palaikus, todėl vagonuose-šaldytuvuose iš viso yra 219 aukų kūnai ir aštuoni kūnų fragmentai. Pasak jo, toliau traukinys pajudės į Charkovą.

„Kyiv post" redaktorius Christopheris Milleris socialiniame tinkle „Twitter" pranešė, kad, pasak ESBO atstovų, katastrofos vietoje nebėra aukų kūnų, tačiau dar aptinkama kūnų dalių.

CNN praneša, kad Ukrainos nepaprastųjų situacijų tarnyba į katastrofos vietą buvo nusiuntusi 380 ekspertų, kuriems padėjo ir vietiniai angliakasiai savanoriai. Katastrofos aukų kūnų jie ieškojo laukuose apie 34 kvadratinių kilometrų plote, tačiau dirbusiuosius akylai prižiūrėjo separatistų atstovai.

Malaizija taip pat į Ukrainą pasiuntė 131 eksperto grupę. Į KIjevą jie atvyko šeštadienį, tačiau oficiali Malaizijos naujienų agentūra „Bernama" pranešė, kad su teroristais vis dar deramasi dėl galimybės pasiekti lėktuvo katastrofos vietą Rytų Ukrainoje, kurią kontroliuoja separatistai. 

Malaizijos transporto ministras Liow Tiong Lai sekmadienį sakė, kad Malaizija yra „giliai susirūpinusi, kad katastrofos vieta nebuvo tinkamai apsaugota". „Esama požymių, kad svarbūs įrodymai nebuvo saugomi vietoje", - sakė ministras. 

Į Ukrainą savo ekspertus, dirbti Kijevo vadovaujamoje tyrimo operacijoje, atsiuntė Australija, Nyderlandai ir Jungtinės Valstijos.

Nežinojo, kur išvežė kūnus

Naujienų agentūros „The Associated Press“ (AP) žurnalistai matė, kaip sukilėliai šeštadienį krovė į sunkvežimius palaikus, sudėtus į maišus, ir veža juos nežinoma kryptimi. Sekmadienį žurnalistai katastrofos vietoje nebematė jokių palaikų, o gelbėtojai toje didelėje teritorijoje ieškojo tik lavonų dalių.

Ukrainos atstovė Natalija Bystro sekmadienį sakė, kad gelbėtojai dirbo patirdami sukilėlių spaudimą ir buvo priversti atiduoti kūnus ginkluotiems kovotojams.

„Kur jie išvežė kūnus – mes nežinome“, – N. Bystro sakė AP.

Oleksandras Pyliušnas, vienas iš gelbėtojų, kurie sekmadienio rytą ieškojo palaikų dalių, sakė AP, kad sukilėliai šeštadienį lavonus vežė iš katastrofos vietos kelias valandas.

Pasak gelbėtojo, jis ir kiti neturėjo kitos išeities, tik atiduoti kūnus sukilėliams, nes „jie yra ginkluoti, o mes – ne“.

„Sukilėliai atvyko, sukrovė kūnus į sunkvežimius ir kažkur juos išvežė“, – aiškino O. Pyliušnas.

Nei N. Bystro, nei O. Pyliušnas negalėjo paaiškinti, koks likimas ištiko dar 102 žuvusiųjų kūnus, kurie iki šiol nebuvo rasti.

Anksčiau Ukrainos vyriausybė pranešė preliminariai susitarusi su prorusiškais separatistais, kurie kontroliuoja lėktuvo sudužimo vietą, kad palaikai bus iš ten paimti.

Žiniasklaidos pranešimai, kad žuvusiųjų palaikai jau kelias dienas guli po atviru dangumi vasaros saulėkaitoje, sukėlė pasipiktinimą visame pasaulyje, ypač Nyderlanduose, kurių piliečiai sudaro daugiau nei pusę tarp 298 aukų.

Kūnai sukrauti į vagonus-šaldytuvus

Dešimtys žuvusiųjų palaikų, rastų Malaizijos lainerio sudužimo vietoje rytų Ukrainoje, naktį buvo perkelti į geležinkelio vagonus-šaldytuvus traukinių stotyje, esančioje mieste už 15 kilometrų nuo nelaimės vietos, sekmadienį pranešė geležinkelio darbuotojai.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai, lydimi ginkluotų sukilėlių, patikrino tuos vagonus.

Prie sąstato buvo prijungtas lokomotyvas, o vienas darbuotojas sakė, kad traukinys išvažiuos į nežinomą vietą pietryčių kryptimi.

Vakarų šalių pareigūnai išsakė susirūpinimą dėl veiksmų su 298 žmonių, žuvusių per ketvirtadienį įvykusią keleivinio lėktuvo katastrofą, palaikais. Nyderlandų, kurių piliečiai sudaro daugiau nei pusę žuvusiųjų, užsienio ministras sakė, kad jo šalis „įtūžo“, sužinojusi, kad palaikai buvo „tampomi“.

Dvi kaitrias vasaros dienas plyname lauke gulėję palaikai pradėjo irti, o iki sekmadienio jie buvo surinkti iš katastrofos vietos, kur pakelėse liko gulėti tik kariški neštuvai su kraujo dėmėmis.

Prorusiškų separatistų paskelbtos Donecko liaudies respublikos aukšto rango pareigūnas Sergejus Kavtaradzė sakė, kad iki šiol rastų 196 žuvusiųjų palaikai buvo sukrauti į vagonus netoliese esančiame Torezo mieste Donecko srityje.

„Kol kas jie liks ten, kol šis klausimas bus išspręstas. Mes laukiame ekspertų“, – pareigūnas sakė naujienų agentūrai „Reuters“, pridūręs, kad nesupranta, kodėl tyrėjai delsia atvykti.

„Mes laukiame ekspertų jau tris dienas. Nuo pat pirmosios dienos po tos katastrofos buvome pasiruošę priimti bet kokius ekspertus. Ukrainos, tarptautinius, Rusijos ekspertus... Mes visada sakėme, kad suteiksime jiems didžiausias saugumo garantijas teritorijoje, kurią kontroliuojame“, – pabrėžė S. Kavtaradzė.

Tuo tarpu ESBO specialiosios stebėtojų misijos Ukrainoje vadovo pavaduotojas Alexanderis Hugas sakė, kad jo komanda matė vagonuose sukrautus lavonmaišius, bet negalėjo jų suskaičiuoti. Jis pridūrė nežinantis, kur bus išvežti tie kūnai.

Vienas geležinkelio darbuotojas pasakojo, kad palaikai buvo vežami visą naktį ir kad jie bus išsiųsti Ilovaisko miestelio, esančio į pietvakarius nuo Torezo, kryptimi.

„Kažkas buvo atvežta ir mums liepė laukti“, – pridūrė darbuotojas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakydamas, kad tas krovinys buvo žuvusiųjų palaikai.

„Tai buvo lavonai. Kūnus atvežė praeitą naktį“, – vienas budintis pareigūnas Torezo stotyje sakė „Reuters“.

ESBO stebėtojai „laikomi saugiame kvadrate“

Ukrainos Donecko srityje dirbantys ESBO stebėtojai teigia matę vagonus su prie Donecko numušto Malaizijos oro linijų lėktuvo keleivių ir įgulos narių lavonais, kuriuos ketinama kažkur vežti, skelbia UNIAN.

Tokią informaciją telefonu suteikė ESBO specialiosios stebėtojų misijos atstovas M. Bociurkiwas, esantis įvykio vietoje. Jis teigia, jog šiandien, liepos 20 dieną, stebėtojai vyko į geležinkelio stotį, kur matė vagonus, prikrautus maištų su žmonių palaikais - maišus į stotį atveža „gerai ginkluotų Donecko liaudies respublikos“ (DLR) atstovų automobiliai.

Paklaustas, kas siuntė tuos automobilius, atstovas pareiškė: „Panašu, jog juos užsakė DLR atstovai“. M. Bociurkiwas pažymėjo, jog „mums pasakė, jog atvykęs traukinys labai senas, dar sovietinių laikų“. Atstovas tikslaus skaičiaus lavonų, kurie pakrauti į vagonus, įvardyti negalėjo. Nepasakė ir, kur palaikus ketinama vežti.

Kaip teigia M. Bociurkiwas, ESBO misijos stebėtojai „laikomi saugiame kvadrate“, žurnalistai arti vagonų taip neprileidžiami.

„Ten eiti nevalia, tad tiksliai pasakyti, kiek ten palaikų, negaliu“, - telefonu pranešė ESBO misijos atstovas. Spėja, jog galbūt kūnus paims ekspertai iš Ukrainos, tačiau nėra tuo tikras.

Žadėjo padėti išgabenti palaikus

Kiek anksčiau buvo pranešta, kad oficialiosios Kijevo valdžios atstovai ir Ukrainos pietryčiuose veikiantys teroristai pagaliau sutarė pradėti asmenų, žuvusių numušus Malaizijos oro pajėgų lėktuvą, palaikų išgabenimą, patvirtino Ukrainos vicepremjeras V. Groismanas, vadovaujantis tragedijos tyrimo komitetui, skelbia naujienų agentūra ITAR-TASS.

„Preliminariai pavyko susitarti su tais, kurie kontroliuoja tragedijos vietą, jog bus galima išvežti žuvusiųjų palaikus“, - teigė Ukrainos regionų vystymosi ir statybų ministerijos spaudos tarnyba, cituodama vicepremjerą.

Buvo skelbiama, jog žuvusiųjų palaikai specialiuose šaldytuvuose bus gabenami ten, kur bus galima atlikti teismo medicinos ekspertizę.

Nepriklausoma apsiskelbusios „Donecko liaudies respublikos“ valdžia tvirtino, jog jie užtikrina tragedijos vietoje norinčių dirbti tarptautinių ekspertų saugumą. Be to, jie ragina Kijevą kuo skubiau pasiekti paliaubų susitarimą ir suteikti reikiamas sąlygas specialistams dirbti savo darbą.

Separatistai diktavo sąlygas

Vienas aukštas Ukrainos prorusiškų separatistų lyderis sekmadienį pareiškė, kad kovotojai užtikrins tarptautinių stebėtojų saugumą Malaizijos lainerio sudužimo vietoje tuo atveju, jeigu Kijevas sutiks paskelbti paliaubas.

„Skelbiame, kad užtikrinsime tarptautinių ekspertų saugumą incidento vietoje, kai tik Kijevas sudarys paliaubų susitarimą“, – sakoma vadinamosios Donecko liaudies respublikos „premjero pavaduotojo“ Andrejaus Purgino pranešime.

Jis paragino Kijevą „nedelsiant sudaryti tokį susitarimą“ su sukilėliais.

Jeigu paliaubos nebūtų paskelbtos, susidarytų įspūdis, kad Kijevo vyriausybę sudaro „pavojingi pamišėliai, kraujo trokštantys maniakai, pavojingi ne vien Donbaso gyventojams, bet pasaulio bendruomenei“, perspėjo A. Purginas.

Šis pareiškimas buvo paskelbtas tuo metu, kai tarptautinė bendruomenė spaudžia Rusiją panaudoti savo įtaką, kad Maskvos palaikomi sukilėliai leistų tyrėjams netrikdomai dirbti Malaizijos keleivinio lainerio katastrofos vietoje.