Lietuvos teniso sąjungos (LTS) prezidento Liutauro Radzevičiaus teigimu, už pergales laimėtuose turnyruose gauti taškai ir pakilusi vieta reitinge leis rinktis aukštesnių kategorijų turnyrus su pajėgesniais varžovais. Nors dabar pergalių teks palaukti, tačiau juose sportininkas ir treneris gaus išlaikymą ir bendraus su talentingiausiais jaunais žaidėjais.

"Nors vis stengdavausi būti atsargus ir bijojau Ričardą girti, kuo toliau, tuo labiau įsitikinu, koks jis talentingas, darbštus ir užsispyręs kovotojas", - penktadienį spaudos konferencijoje naujienų agentūroje ELTA sakė sportininko treneris Remigijus Balžekas.

R.Berankis, kuriam birželio mėnesį sukaks 15 metų, pernai laimėjo neoficialų pasaulio jaunių (iki 14 metų) teniso čempionatą.

Treneris ir jo auklėtinis jau numatė varžybų ir treniruočių grafiką metams į priekį. Nuo gegužės pabaigos R. Berankis ITF rinktinėje dalyvaus turnyrų serijoje Italijoje ir Prancūzijoje, o liepą planuojamas startas atvirame Vokietijos jaunių (iki 18 metų) čempionate.

Rugpjūtį Ričardas pagaliau rungtyniaus Lietuvoje - tradiciniame Prezidento taurės bei Vito Gerulaičio vardo turnyre.

Rudenį sportininkas ilgam laikui paliks Europą ir iki pat pavasario išvyks treniruotis JAV.

"Galėtume jau pretenduoti dalyvauti ir "Grand Slam" serijos jaunių varžybose, tačiau karjerą reikia planuoti protingai, todėl šiemet dar neskubėsime. Šiuo metu jam rengiama speciali maitinimosi programa, kuri padės subalansuoti mitybą", - sakė treneris.

Paklaustas, kuris iš turnyrų egzotiškose šalyse jam patiko labiausiai, R. Berankis teigė, jog smagiausia buvo Gvadelupoje, kurioje viskas buvo kitaip negu Prancūzijoje.

Ne mažesnį įspūdį sportininkui paliko ir bendravimas bei treniruotės su pasaulio teniso žvaigždėmis prieš turnyrus teniso akademijoje JAV. Jaunasis lietuvis net tris sykius žaidė draugiškus mačus su buvusia pirmąja pasaulio rakete šveicare Martina Hingis ir trečiuoju bandymu ją įtikinamai nugalėjo. "Supykusi ji net raketę į žemę sviedė", - sakė treneris.

Jis pasidžiaugė, kad sportininkui kylant meistriškumo laiptais didėja kompanijų dėmesys ir parama. Dabar lietuvis pasirašė sutartį su JAV kompanija "Octagon", kuri įgys pirmumo teises pasirašyti jau milijonines sutartis, kai sportininkui sukaks 18 metų.

Tačiau iki dabartinio savo lygio R. Berankis pakilo daugiausia Lietuvos teniso sąjungos (LTS) ir Šiaulių teniso mokyklos paramos dėka, nes lėšų išvykoms pavykdavo gauti tik iš LTS vadovų ir trenerių arba jų pažįstamų verslininkų.

R.Balžekas atskleidė, kad tokio perspektyvaus žaidėjo kaip R. Berankis metinis dalyvavimo turnyruose ir treniruočių biudžetas yra apie 300 tūkst. litų. Norėdamas užkopti į pačias aukštumas, jis tiesiog privalo būti ten, kur yra geriausi.

"Prastai gyvendamas ir maitindamasis, prastai ir žaisi", - sako treneris, perpratęs teniso pasaulio dėsnius.

"Tenisas dabar taip išpopuliarėjo pasaulyje, kad prasimušti yra nežmoniškai sunku. Prieš kelerius metus mano sūnus Aivaras geriausiais metais savo amžiaus grupėje pasaulyje buvo 25-as, tačiau dabar tą lygį pasiekti būtų triskart sunkiau", - mano R.Balžekas.

L.Radzevičiaus teigimu, Lietuvoje yra dar 5-6 labai talentingi jauni žaidėjai, kurie galėtų sekti R. Berankio pėdomis, tačiau tam reikia šalies sporto institucijų paramos.

"Ričardas jau pasiekė tokį lygį, kai tapo pastebimas tarptautinių kompanijų, tačiau kitiems tai padaryti labai sunku", - sakė jis, pasidžiaugęs, kad R. Berankį paremti sutiko žinomo muzikanto Mstislavo Rostropovičiaus fondas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją