Be visų šių konfliktų yra  dar  vienas  įvykis,  pakliuvęs  į  tarptautinės  bendruomenės akiratį.  Tiesa,  Lietuvoje  jam  skirta  palyginus  mažai  dėmesio.  Tai  teroristinės organizacijos  ISIL  (Irako  ir  Levanto  valstybė)  konfliktų  krečiamos  Sirijos  bei  Irako teritorijose  inicijuotas  Islamo  Kalifato  sukūrimas.  Konfliktas  Sirijoje  žiniasklaidos  ir pasaulio buvo primirštas jau gana ilgą laiką.

Žmonės atbunka nuo tų pačių naujienų. Jiems  reikia  kažko  naujo.  O  tarptautinė  žiniasklaida  vaikosi  sensacijų.  Nuo  to,  kiek kovojanti pusė gaus dėmesio, gali priklausyti jos finansavimas bei tarptautinė parama. Todėl XXI a. karai dar vadinami žiniasklaidos karu. Taigi, nieko keista, kad Artimųjų rytų negydomas pūlinys sprogo ir virto atvira žaizda. Dabar ši žaizda grasina suardyti viso to regiono stabilumą.

Kiek  šis  naujas  „kalifatas”  pavojingas,  suprato  net  Rusija.  Putinas  skubiai  išsiuntė karinius lėktuvus byrančiai Irako vyriausybei. Visgi, nieko čia altruistiško šiame poelgyje nėra. Dagestano, Čečėnijos islamo kovotojai jau ilgą laiką kovoja prieš rusų pajėgas. Jie siekia įkurti Islamo valstybę Kaukaze. Lyg tyčia, vienas ISIL lyderių yra Abu Omaras al Shishani. Jis į Siriją atvyko kartu su šimtais kitų čečėnų kovotojų. Sutapimas ar ne, bet būsimo kalifato sienos sutampa su mano minėtų regionų teritorijomis Rusijoje.

Ne  mano  kompetencija nagrinėti  visas  smulkmenas,  kaip  ISIL  iškilo  taip  aukštai. Palieku tai nagrinėti specialistams. Vis dėlto, norisi pabrėžti finansavimo svarbą. Pinigai - karo „širdies arterija“, varomoji jėga. Yra įtariama, jog ISIL finansuoja arabų, daugiasia, sunitų islamo tikėjimo pakraipą išpažįstančios valstybės ir jų piliečiai. ISIL kovodama su Sirijos režimu,  užgrobė  daug teritorijų.  Vietinius  apdėjo  mokesčiais,  išplėšė  bankus.  O po žaibiškos  atakos  Irake,  užgrobė  Mosulo  miestą  ir  apsirūpino  sunkiąja  ginkluote.

Valdydama Sirijos bei Irako naftos telkinius, ISIL jau yra tituluojama kaip turtingiausia teroristinė organizacija pasaulyje. Tiesa, tokio islamistų pasisekimo nebūtų buvę be sunitų ir šiitų priešpriešos, brendusios nuo 2001 metų. Vietiniai Irako sunitai kaltina dabartinę daugumoje šiitišką vyriausybę  korupciją  ir  nuolat  papildo  teroristų  gretas.  Kai  kurie  vakarų ekspertai kartais šį ISIL iškilimą sieja su beprasidedančiu pilietiniu karu Irake.

Ar  nieko  neprimena?  Jeigu  aktyviai  sekėte  įvykius  Ukrainoje,  viskas  ten  klostėsi panašiu principu. Visų pirma, rusų žiniasklaidoje buvo vykdoma agresyvi propaganda, nukreipta prieš Ukrainos laikinąją vadžią. Taip buvo siekiama įvaryti pleištą tarp rusų ir ukrainiečių. Vėliau susikuria mažos grupelės „vietinių“. Šie išplėšia bankus ir  užima administracinius pastatus.

Vykdomi žmonių grobimai, reketas, apšaudomi civiliai. Šio judėjimo gretas nuolat papildo kovotojai, atkeliaujantys iš rytų kaimynės. Nemažą dalį jų sudaro tie patys, tik jau prorusiški  čečėnų tautybės vyrai, apsiginklavę fanatiška didžiosios Rusijos (suprask SSRS) idėja.  Faktui,  jog finansavimas ir  ginklai atkeliauja  iš  Rusijos,  manau  jau  niekas  neprieštaraus.  Donecko  „kovotojai“  net valstybę įkūrė. Tiesa pavadinta ji ne Islamo kalifatas, bet ironiškai - „Donecko liaudies respublika“.

Šis  judėjimas  turi  visus  teroristinės  organizacijos  požymius.  Kodėl  jis  iki  šiolei nepaskelbtas teroristine organizacija tarptautiniu mastu yra greičiau ne teisinis, bet politinis dalykas. Juo labiau, kad preliminariais duomenimis būtent jų kovotojai numušė civilinį lėktuvą „Boeing-777“. Žuvo 298 žmonės.

Belieka tikėtis, jog šis Malaizijos lėktuvo numušimas nebus tas simbolinis atskaitos taškas, eskaluojantis konfliktą dar giliau. Aišku, nemanau, kad įvykiai klostysis kaip po 1914 m. teroristinio akto, kuris tapo prielaida Pirmam pasauliniam karui. Birželio 28 d. minėjome šio karo 100-tąsias metines. Tada 1914 m. birželio 28 d.  Sarajeve, tuomet Austrijai priklausančios  Bosnijos ir  Hercegovinos mieste,  bosnis  studentas Principas nušovė Austrijos-Vengrijos sosto įpėdinį Pranciškų Ferdinandą ir jo žmoną.

Kita  vertus,  ar  nebus  taip,  jog  leidę  šiam  konfliktui  įsisenėti,  sulauksime  kažko panašaus  kaip  ISIL  susikūrimo  savo  pašonėje?  Tik  šis  teroristinis  darinys  vadinsis Donecko  Liaudies  respublika.  O  šaunieji  Rusijos  džihadistai  eksportuos  ne  islamo religiją, bet didžiosios Rusijos idėjas ne tik Ukrainoje, bet ir kaimyninėms valstybėms. Jei Irakas yra toli nuo Lietuvos, tai nuo mūsų iki Ukrainos sienos  4 valandos kelio.

Vis dėlto,  ar šis  prorusiškų separatistų numuštas lėktuvas bus tas simbolinis įvykis, kuris išjudins pasaulį, pamatysime greitu metu. Galbūt, pasaulis imsis spręsti Ukrainos krizę ne tik simbolinėmis sankcijomis, bet ir iš esmės. Žinant kaip vakarų valstybėse vertinamos savo šalies piliečių gyvybės, vakarų politikai bus priversti reaguoti. Galų gale, šis konfliktas jau palietė nebe vieną Ukrainą, bet dar bent 9 valstybes. Jų piliečių kraujas - Ukrainos žemėje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!