Jis kalbėjo apie sugrįžimą į XX a. devintojo dešimtmečio šaltojo karo laikus, tačiau taip pat pabrėžė, jog sankcijos turės stimuliuojamąjį poveikį: jos padės Rusijai sparčiau performuoti ekonominius vystymosi modelius, pereiti prie importą pakeisiančių technologijų bei sėkmingiau išnaudoti vidinius ekonominio augimo resursus. Rusijos vyriausybė jau ėmėsi rengti atsaką į sankcijas.

Per liepos 17 d. įvykusį Rusijos vyriausybės posėdį Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas pranešė, jog Rusijos vyriausybė pradeda dirbti ypatinguoju režimu. Jis pareiškė, kad sankcijos niekada neduoda akivaizdžiai teigiamų rezultatų, tačiau jos gali reikšti nepriimtinus nuostolius ekonomikai. D. Medvedevas atkreipė dėmesį į tai, jog sankcijos, kurių imtasi prieš Rusiją, šios šalies piliečius bei įmones yra neteisėtos, nes jos nėra paremtos Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) sprendimais, t.y. jų imtasi savavališkai.

Kaip praneša „Kommersant“, D. Medvedevas per posėdį kalbėjo apie neigiamą sankcijų poveikį, kuris turės įtakos tolimesniam antiamerikietiško bei antieuropietiško nusiteikimo didėjimui. „Stiprės Rusijos visuomenės nusiteikimas prieš tas šalis ir žmones, kurie bando apriboti mūsų šalį bei veikti prieš mūsų šalies piliečių interesus“, - prognozėmis pasidalino jis. Anot D. Medvedevo, galimas sugrįžimas prie XX a. devintojo dešimtmečio santykių su valstybėmis, kurios taiko šias sankcijas. Taip pat jis pridūrė, jog, jei Rusijos partnerės būtent to ir siekia, šis tikslas bus pasiektas, tiesa, Rusija taip pat imsis atsakomųjų priemonių užsienio valstybių piliečių bei įmonių atžvilgiu.

Vis dėlto, anot D. Medvedevo, viskas nėra taip jau blogai. Įvykusio vyriausybės posėdžio metu jis pareiškė, kad Rusijos vyriausybė dabar priversta keisti ekonominio vystymosi modelius, pereiti prie importą pakeisiančių technologijų, labiau išnaudoti vidinius augimo šaltinius, įskaitant ir finansinius resursus, o tai iš esmės ekonomikai yra naudinga. Jis taip pabrėžė, jog pinigų šiems tikslams pasiekti pakanka, tačiau taip pat padidės išlaidos gynybai bei saugumui. Vis dėlto prioritetine sritimi išlieka ankstesnio socialiniams poreikiams skiriamų išlaidų lygio išsaugojimas. Tai paskutinis, tačiau esminis D. Medvedevo per įvykusį vyriausybės posėdį suformuluotas reikalavimas.

Dar praėjusį mėnesį Rusijos vyriausybė aptarė naujų sankcijų taikymo variantus, tačiau tada galutiniai sprendimai nebuvo priimti. Vyriausybės peržiūrėtos biudžetinės politikos gairėse pabrėžiama, jog sankcijos pareikalaus papildomos ekonomikos stimuliavimo priemonių peržiūros. Šios priemonės buvo svarstomos per saugumui bei gynybai būtinų lėšų aptarimui skirtą vyriausybės posėdį. Tikimasi, kad liepos 17 d. įvyksiančiame Rusijos Plėtros ir ekonominės veiklos užsienyje banko Priežiūros tarybos posėdyje bus aptartos sankcijos, kurių imtasi šios pagrindinės vystymosi institucijos atžvilgiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (287)