Svarbių makroekonominių rodiklių euro zonoje skelbiama nebuvo, tačiau naujienos, kad Kinijos ekonomika pirmą kartą, per tris paskutinius ketvirčius išaugo, o augimas buvo didesnis nei prognozuota, - kėlė investuotojų optimizmą Europoje.

Taip pat trečiadienį pasklido teigiamos žinios, kad Portugalijos bankas „Banco Espirito Santo“ derasi su naujais akcininkais, kurie turėtų sustiprinti banko kapitalą. Tokios naujienos rinkoje buvo sutiktos labai palankiai, pakeliant banko akcijos vertę net 19,74 proc. JAV akcijų rinkose taip pat buvo jaučiamas optimizmas, S&P 500 indeksui pakylant 0,42 proc., o Dow Jones Indus Avg. pasiekiant visų laikų aukštumas su 0,45 proc. dienos pakilimu.

Tokie indeksų pokyčiai buvo sąlygoti paskelbus JAV įmonių su veikla susijusius rezultatus ir taip pat šalyje fiksavus didesnį nei tikėtasi gamintojų kainų indekso šuolį, kuris pažymi, kad infliacija šiame sektoriuje išaugo.

Ketvirtadienį Europoje investuotojų dėmesys bus nukreiptas į mėnesinį bei metinį infliacijos lygio skelbimą. Prognozuojama, kad metinis šio rodiklio pokytis turėtų nesikeisti ir išlikti ties 0,5 proc. riba, tuo tarpu mėnesinis lygis rodo, kad infliacija turėtų pakilti nuo -0,1 proc. iki 0,1 proc.

Toks rodiklio pasikeitimas ar didesnis jo teigiamas pokytis turėtų teigiamai paveikti akcijų rinkas, ateityje tikintis ne tokios aktyvios ECB ekonomikos skatinimo politikos. JAV rinkų investuotojams šiandien aktualu bus, kaip pasikeitė savaitinis bedarbių paraiškų skaičius. Apžvalgininkai prognozuoja, kad pastarasis rodiklis šoktels 304 tūkst. iki 310 tūkst., o tai turėtų nedaug neigiamai paveikti JAV rinkas.

Valiutų rinkos

Trečiadienį EUR/USD valiutų kursas susitraukė 0,3 proc. iki 1,3530 lygio ir per tris paskutines dienas JAV doleris jau sustiprėjo prieš eurą 0,9 proc. Pasibaigęs JAV FED‘o prezidentės posėdis investuotojams suteikė užuominų, kad bazinė palūkanų norma gali būti didinama jau spalio mėnesį, pabaigus kiekybinio skatinimo programą.

Tokios naujienos paskatino investuotojus pirkti JAV dolerį, tikintis ateityje didesnio jo vertės kilimo bei aukštesnės investicinės grąžos. Šiandien dieną pagrindinių valiutų kursas dar nedaug sumažėjo ir siekia 1,3525 ribą. Tikėtina, ketvirtadienį galime sulaukti nedidelio EUR/USD kurso pakilimo, paskelbus, kad euro zonoje mėnesinis infliacijos lygis pakilo, o JAV savaitinis bedarbių paraiškų skaičius išaugo.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar prieš prekybos sesiją paskelbtos „Olainfarm“ pardavimų apimtys investuotojus nuvylė ir akcijos vertė susitraukė 2,5 proc. iki 7,8 euro už akciją. Nors bendrovės pardavimai per pusę šių metų augo, tačiau investuotojams nerimo sukėlė vien tik per birželio mėnesį smukę pardavimai vienoje pagrindinių bendrovės užimamų rinkų – Rusijoje, pardavimai Ukrainoje taip pat mažėjo.

Trečiadienį paskelbtos „Panevėžio statybos trestas“ naujienos apie naujus užsakymus įnešė optimizmo šioje pozicijoje, akcijos vertę stumtelint 1,61 proc. iki 1,26 euro. Bendrai per šį mėnesį bendrovė jau paskelbė apie tris naujus užsakymų projektus, kurie rinkos investuotojų buvo įvertinti teigiamai akcijos vertę pakeliant 2,44 proc.

Trečiadienį, pasibaigus prekybos sesijai Baltijos šalyse, „Teo LT“ paskelbė savo II ketv. veiklos rezultatus. Remiantis informacija, bendrovės pajamos šių metų antrąjį ketvirti, lyginant su pirmuoju, išaugo 2,6 proc., tačiau lyginant šį ketvirtį su praėjusių metų ketvirčiu – pajamos susitraukė 2,3 proc. Tuo tarpu pelnas prieš mokesčius nuo pirmojo ketvirčio išaugo 3,6 proc., tačiau lyginant antrąjį ketvirtį su praeitų metų tuo pačiu periodu – pelnas sumažėjo 9,4 proc.

 „Teo LT“ augimas šiais metais yra teigiamas, tačiau ne toks geras, koks buvo praeitais metais. Paskelbti veiklos rezultatai turėtų paskatinti investuotojų aktyvumą šioje pozicijoje. Šiandien nenumatoma skelbti svarbių naujienų Baltijos akcijų rinkose, todėl, tikėtina, investuotojai žvalgysis į bendras Europos akcijų rinkų nuotaikas.