„Net šiandienos sankcijos, dėl kurių sutarėme, nėra pakankamos“, - žurnalistams sakė D. Grybauskaitė. Prezidentės pasisakymo garso įrašą BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

Dar griežčiau šalies vadovė pasisakė duodama interviu CNN televizijai.

„Galime matyti, kad sankcijų nepakanka, nes Rusijos kariniai veiksniai didėja. Tokią Europos Sąjungos drąsos stoką ir vėlavimą numatyti rimtas sankcijas aš vertinčiau kaip kvietimą V. Putinui būti dar agresyvesniam nei anksčiau“, - tvirtino D. Grybauskaitė.

Prezidentė, vertindama Europos Vadovų Tarybos (EVT) priimtas papildomas sankcijas Rusijai, tikino, kad Lietuva ir toliau aiškins, „kokias pasekmes toks neveiklumas gali atnešti mums, europiečiams, ateityje“.
„Tai mūsų darbas, nes mes esame artimiausi kaimynai, pažįstame kaimyną labai gerai. Žinome, kad tik ryžtingumas, tik stipri pozicija bei vieningas balsas gali padaryti įspūdį V. Putinui“, - CNN sakė D. Grybauskaitė.

Ji taip pat tvirtino, kad mėnesio pabaigoje įsigaliosiančios priemonės „yra bent jau šis tas“, tačiau ES, jos nuomone, turėtų taikyti platesnes sankcijas ne tik fiziniams, bet ir juridiniams asmenims, kaip tai padarė Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV).

Anot D. Grybauskaitės, Europa „turi būti tiksli“ įtraukiant į sąrašą vardus ir kompanijas, kurios „tiesiogiai dalyvauja ar remia agresyvų elgesį Kryme ir Rytų Ukrainoje“. Ji taip pat pridūrė, jog Rusijos agresija juntama ne tik Kryme ar Rytų Ukrainoje, bet ir Baltijos šalių, Lenkijos kaimynystėje Karaliaučiuje, kur „periodiškai vyksta agresyvios karinės pratybos“.

„Turime būti greitesni, veiklesni, priešingu atveju mes tegalėsime pasakyti „atleiskite, mes pramiegojome Ukrainą“, - sakė prezidentė.

Kalbėdama su žurnalistais Briuselyje trečiadienį ji teigė, kad sankcijos duoda rezultatų, tik jie - nepakankami.

„Klaidinga manyti, kad efekto nėra. Efektas yra ir mes jau matome rezultatus Rusijoje ekonomikoje, bet, žinoma, šių priemonių nepakanka, nes jos tiesiogiai nėra taikomos tiems, kurie yra atsakingi už Krymo okupaciją tiesiogiai, šiandienos karinius veikmus Rytų Ukrainoje ir sunkios karinės įrangos naudojimą - visi šitie dalykai šiose išvadose yra geriau pristatyti, bet nepakankamai“, - aiškino D. Grybauskaitė.

Europos Sąjungos šalių lyderiai trečiadienį vėlai vakare, be kita ko, susitarė įšaldyti naujas ES Europos investicinio banko (EIB) ir Londone įsikūrusio Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (EBRD) investicines programas Rusijoje.

Naujos baudžiamosios priemonės bus taikomos „individams ar subjektams, kurie teikia aktyvią medžiaginę ar finansinę paramą Rusijos sprendimų priėmėjams, atsakingiems už Krymo aneksiją ar destabilizaciją rytinėje Ukrainoje“, sakoma pranešime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (514)