Lietuvos priėmimą į euro zoną balsavo 545 europarlamentarai, 116 buvo prieš, o 34 susilaikė.
Europos Parlamento balsas dėl euro įvedimo yra patariamasis. Galutinį sprendimą dėl Lietuvos stojimo į euro zoną vėliau šį mėnesį priims Europos Sąjungos (ES) valstybių ministrai.

Antradienį Europos Parlamente surengtuose debatuose EP pranešėjas Werneris Langenas  teigė, jog euro įvedimas yra gera žinia ne tik Lietuvai, bet ir visoms Baltijos šalims.

„Nuo 2006 metų vyko intensyvūs pasiruošimo darbai, kuriuos vainikavo maža infliacija, stabilus valiutos keitimo kursas, mažas biudžeto deficitas ir priimtinas valstybės skolos lygis“, - pranešime spaudai teigė W. Langenas.

Liberalas Petras Auštrevičius teigė, jog euro įvedimas yra logiškas Lietuvos žingsnis garantuosiantis tolesnę integraciją į ES.

„Susidūrusi su ekonomikos krizės iššūkiais, Lietuva laiku ėmėsi reikiamų sprendimų ribodama biudžetines išlaidas, spartindama būtinas socialines ir ekonomines reformas. Tai leido išsaugoti ekonominį konkurencingumą, pradėti kurti naujas darbo vietas ir atkurti ekonominį augimą. Jau penkti metai iš eilės Lietuvos ekonomika auga ir tai yra geriausias reformų įvertinimas, kurį patvirtina ir tarptautinės rinkos“, - kalbėjo P. Auštrevičius.

Konservatorius Gabrielius Landsbergis teigė, jog atsargus finansų planavimas, taupymo priemonės ir struktūrinės reformos Lietuvoje atsipirko, o „agresijos prieš Ukrainą kontekste Europa ir euro zona tapo geopolitine užuovėja, kurios žmonės siekia“.

Jam pritarė ir socialdemokratas Zigmantas Balčytis. Pasak jo, euro įvedimo sąlygų įvykdymas rodo, kad Lietuva vėl geba vykdyti atsakingą ekonominę politiką.

„Dėl to didėja Lietuvos patrauklumas tarp darbo vietas kuriančių investuotojų. Gilesnė Lietuvos ekonominė integracija Europos Sąjungoje kuria palankesnę aplinką ir tarptautinei prekybai“, - sakė Z. Balčytis.

Tačiau euro įvedimas Lietuvoje sulaukė ir neigiamų atsiliepimų. Europarlamentaras Rolandas Paksas sakė, jog euro įvedimas yra „dalies valstybingumo atsisakymas“, o Valdemaras Tomaševskis teigė, jog euro įsivedimas Lietuvoje šiuo metu būtų klaida „bent iki tol, kol euro zonos situacija bus aiški ir nuspėjama.“

„Lietuvai ne laikas įsivesti eurą. Šiandien Lietuvai nereikia, dar per anksti, nes krizė dar nepasibaigė“, - BNS po balsavimo sakė R.Paksas.

Jo teigimu, Lietuva reikėjo surengti referendumą dėl euro įvedimo.

V.Tomaševskis balsavimo metu buvo Vilniuje, bet sakė, kad Strasbūre būtų pasisakęs prieš.

„Aš vakar grįžau į Vilnių, nes čia yra svarbių reikalų, bet aš būčiau balsavęs prieš“, - BNS sakė V. Tomaševskis.

Balsavime nedalyvavę Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas ir konservatorius Algirdas Saudargas teigė, kad pritaria euro įvedimui.

Likę septyni Lietuvos europarlamentarai, įskaitant R. Pakso partijos bendražygį Valentiną Mazuronį, balsavo už euro įvedimą.

Europos Parlamento balsas dėl euro įvedimo yra patariamasis. Galutinį sprendimą dėl Lietuvos stojimo į euro zoną vėliau šį mėnesį priims Europos Sąjungos (ES) valstybių ministrai.

Euro  įvedimui jau anksčiau pritarė Europos Komisija, kuri yra vykdomoji ES institucija.
Lietuva kitąmet taps 19-ąja euro zonos nare.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)