Birželio viduryje išplatintoje brokerių kompanijos ataskaitoje primenama, kad šių metų antrą pusmetį „PKN Orlen“ turėtų paskelbti savo koreguotą augimo strategijos planą. Ataskaitoje rašoma, kad spekuliacijos dėl galimai peržiūrėto EBITDA (pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją) bei „Orlen Lietuva“ padėties jau turėjo įtakos lenkiškos įmonės akcijų vertei biržoje.

Pabrėžiama, kad bendrovė subūrė specialią komisiją, kuriai pavesta atlikti studiją ir sudaryti įmanomus „Orlen Lietuva“ veiklos scenarijus, tarp kurių įtraukiamas ir gamyklos laikinas ar net visiškas uždarymas.

Lenkijos brokeriai teigia, kad teoriškai būtų galima tikėtis išgelbėti įmonę, tačiau, jų nuomone, žiūrint iš investuotojų pusės, naudingiau būtų gamyklą uždaryti. Skelbiama, kad tai padėtų „PKN Orlen“ savo išlaidas susimažinti 0,3 mlrd. Lenkijos zlotų (0,25 mlrd. Lt).

Orlen Lietuva darbuotojų piketas
Nepamirštama, kad uždarius gamyklą bendrovė turėtų sumokėti išeitines išmokas darbuotojams, tačiau, rašoma, tai nebūtų įmonei didžiausias kirtis, nes dabar atlyginimams per metus skiriama apie 65 mln. dolerių (beveik 165 mln. Lt). Gamyklos uždarymo atveju, maklerių teigimu, dalį turto būtų galima parduoti, o dalį perkelti į Lenkiją.

„Gamyklos uždarymo paskelbimas galėtų paskatinti Lietuvos valdžią diskutuoti dėl naftos perdirbimo gamyklos perpirkimo iš „PKN“, kad būtų apsaugota 2,1 tūkst. darbuotojų, ir dar svarbiau, kad „Orlen Lietuva“ yra svarbus Lietuvos uosto ir geležinkelio klientas, generuojantis 150 mln. dolerių (apie 380 mln. Lt) pajamų (15 proc. geležinkelio operatoriaus pajamų)“, - rašoma pranešime.

„Finansta Asset Management“ fondų valdytojas Vaidotas Rūkas, komentuodamas „Dom Maklerski“ nuomonę, teigė, kad įmonės į maklerių įžvalgas ar pastebėjimus dažnai neatsižvelgia.

„Tai yra ne įmonei skirti dokumentai ar komentarai. Tokia informacija skiriama investuotojams, kurie investuoja į kompaniją, kad jie geriau žinotų situaciją“, - aiškino specialistas.

Pasak jo, tokio tipo įžvalgų apie „PKN Orlen“ ir „Orlen Lietuva“ jam tenka skaityti gana dažnai.

V. Rūkas teigė, kad investuotojų akyse „Orlen Lietuva“ padėtis niekada nebuvo labai gera.

„O dar labiau pablogėjo, kai išsiskyrė naftos kainos Amerikos rinkai ir „brent“. Tada santykinai tapo nebepatrauklu eksportuoti iš Europos naftos produktus į Ameriką, o tai atsiliepė ir „Orlen Lietuva“, - komentavo pašnekovas.

Paklaustas, ar „Orlen Lietuva“ sudaro didelę dalį „PKN Orlen“ verslo, fondų valdytojas teigė: „Pagal dydį ar perdirbimo pajėgumus, tai Lietuvos įmonė didelė, tačiau pagal verslo vertės turėjimą, matome, kad analitikai rekomenduoja verslą uždaryti, o tai reiškia, kad tos vertės nėra. Bent tokios yra nuomonės“.

„PKN Orlen“ ne sykį yra kartojusi, kad gamyklos Mažeikiuose parduoti neketina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)