„Pirmą kartą atidarius konteinerį iš jo sklinda ne pūvančių šiukšlių, o brendžio, šampano ir kitokių gėrimų, tegu ir parūgusių, kvapas“, - juokėsi komunalines atliekas tvarkančios bendrovės „Ekonovus“ Alytaus padalinio vadovas Algimantas Dirsė.

Neįprastus kvapus atliekų tvarkytojai pajuto, pradėję pirmą kartą surinkinėti stiklo pakuočių atliekas iš joms skirtų individualių konteinerių.

Pirmieji stiklo pakuočių konteineriai ištuštinti Alytaus mieste. Teritorijoje, kur išdalinta 500 konteinerių, pakuotės surinktos iš 320, likusių 180 konteinerių savininkai atliekų surinkimo dieną jų iš kiemų neištraukė.

Iš ištuštintų konteinerių surinkta beveik pusšeštos tonos atliekų, vidutiniškai – po 17 kg kiekviename. „Vienuose konteineriuose buvo daugiau stiklo pakuočių atliekų, kituose – mažiau. Daugiausia – įvairūs buteliai, stiklainiai, neleistinų didelių duženų neaptikta“, - sakė „Ekonovus“ atstovas A. Dirsė.

Į tamsiai žalios spalvos stiklo pakuočių atliekų konteinerius galima mesti nereikalingus stiklainius, butelius – ant jų užklijuotų etikečių nuplauti nebūtina. Į konteinerius galima mesti ir nedideles stiklo duženas, o stambias būtina vežti į stambiųjų atliekų surinkimo aikšteles.
Citata
Iš ištuštintų konteinerių surinkta beveik pusšeštos tonos atliekų, vidutiniškai – po 17 kg kiekviename.

Stiklo pakuočių atliekoms skirtais konteineriais aprūpinti Alytaus regiono miestų, miestelių, seniūnijų centrų ir didesnių kaimų gyventojai, kurie jau naudojasi mėlynais pakuočių atliekų surinkimo konteineriais, skirtais popieriaus, plastiko ir metalo pakuočių atliekoms. Šiemet jiems išdalinta beveik 31 tūkstantis 120 litrų talpos stiklo pakuočių atliekų konteinerių.

Nei šie konteineriai, nei jų aptarnavimas žmonėms nieko nekainuoja. Atliekų tvarkytojai neabejoja, kad turėdami atskirus konteinerius stiklo pakuotėms, žmonės nebemes jų į mišrių atliekų konteinerius. „Tai labai svarbu dėl dviejų priežasčių: stiklo atliekos nepateks į sąvartyną ir padės spręsti stiklo užduočių, kurių Lietuva iki šiol nevykdo, problemą“, - sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.