Indeksas Stoxx Europe 600 penktadienį pakilo 0,16 proc., tuo tarpu nuo savaitės pradžios indekso vertė buvo sumažėjusi 3,2 proc. ir buvo žemiausiame lygyje nuo pat gegužės mėnesio pradžios.

Euro Stoxx 50 vertė paskutinę savaitės dieną pakilo 0,21 proc. nuo prieš tai per keturias savaitės dienas fiksuoto indekso 3,66 proc. susitraukimo. Praeitą savaitę sumaištį Europos akcijų rinkose sukėlė vienas iš didžiausių Portugalijos bankų, kuris sukėlė abejonių dėl mokumo.

Tačiau savaitei baigiantis rinkos investuotojai kiek aprimo, matydami, kad padėtis yra valdoma ir nepersiduos į euro zonos finansinį sektorių. Penktadienį JAV akcijų rinkose taip pat buvo jaučiamos teigiamos investuotojų nuotaikos, indeksams S&P 500 ir Dow Jones Indus. Avg. dienos pabaigoje savo vertę pakeliant po 0,15 proc. ir 0,17 proc.

Svarbių makroekonominių rodiklių šalyje skelbiama nebuvo, todėl investuotojai teigiamas nuotaikas perėmė iš Europos rinkų. Šiandien svarbesnių makroekonominių rodiklių sulauksime iš Europos, kur bus paskelbtas euro zonos pramonės produkcijos indekso pasikeitimas.

Remiantis prognozėmis, gegužės mėnesį pastarojo rodiklio vertė turėtų sumažėti -1,2 proc. nuo prieš tai buvusio 0,8 proc. pakilimo. Toks pasikeitimas neturėtų sukelti didelių neigiamų nuotaikų akcijų rinkose ir remiantis ateities sandorių reikšmėmis, šiandien galime sulaukti nežymaus teigiamo Europos akcijų rinkų pakilimo atsidarymo metu.

Valiutų rinkos

Praėjusią savaitę EUR/USD valiutų kursas neturėjo vienos krypties ir buvo blaškomas vykstančių įvykių JAV bei Europoje. Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio valiutų kursas buvo pakilęs 0,38 proc. iki 1,3645 lygio, investuotojams laukiant skelbiamo FED‘o paskutinio posėdžio protokolo, o ketvirtadienį pagrindinių valiutų kursas vėl sumažėjo iki 1,3590 ribos bankui „Espirito Santo“ paskelbus apie tam tikrus finansinės būklės nestabilumo požymius.

Penktadienį Vokietijoje paaiškėjo metinis birželio mėnesio infliacijos lygis, kuris, kaip ir prognozuota, išsilaikė pastoviame lygyje ties 1,0 proc. Tai suteikė tam tikro stabilumo eurui prieš kitas pagrindines užsienio valiutas, tikintis, kad euro zonos infliacijos lygis iš neigiamo pereis į teigiamą pokytį. Šiuo metu EUR/USD valiutų kursas laikosi tokiame pačiame lygyje kaip ir penktadienio dienos pabaigoje – 1,3605. Pirmadienį nebus skelbiama svarbių makroekonominių rodiklių, todėl pagrindinių valiutų kursas neturėtų pateikti didelių svyravimų.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Savaitė Baltijos akcijų rinkose baigėsi skirtingomis nuotaikomis. Talino biržos indeksas pakilo 0,22 proc., tuo tarpu Vilniaus ir Rygos indeksų vertės sumažėjo atitinkamai 0,02 proc. ir 1,56 proc. Talino biržą kilstelėjo investuotojų aktyvumas „Olympic Entertainment Group“ pozicijoje, investuotojams apsikeičiant vertybiniais popieriais už daugiau nei 209 tūkst. eurų ir kilstelint akcijos vertę 1,55 proc. iki 1,97 eur. už akciją.

Taip pat prie indekso kilimo prisidėjo „Nordecon“ akcijų vertės pakilimas, tačiau šioje pozicijoje buvo sudarytas tik vienas sandoris (315 eurų vertės), kuris kilstelėjo akcijos kainą 1,94 proc.

Vilniaus indeksą nustūmė į apačią „Vilkyškių pieninės“ akcijų vertės sumažėjimas 1,91 proc., tuo tarpu aktyviausiai prekiauta „Panevėžio statybos trestas“ akcijomis, kurių buvo perleista už 20,2 tūkst. eurų, akcijos vertei išliekant nepakitusiai ties 1,26 eur. už akciją.

Rygos indekso kritimą didžiąja dalimi sąlygojo „Ventspils nafta“ akcijų vertės 5,6 proc. susitraukimas, tačiau šis vertės sumažėjimas neturėtų būti reikšmingas, nes buvo nulemtas vieno sandorio, kuriuo buvo apsikeista tik 62 akcijomis, mokant už vieną 1,18 euro.