R. Vizgirda sako apie netektį šiandien sulaukęs žinios iš velionio artimųjų.

„Lietuva neteko didžios ir reikšmingos asmenybės. Šis žmogus buvo labai dosnus, labai mylėjo Lietuvą. Tai išties yra labai liūdna žinia“, - DELFI sakė jis.

Pralaužė diplomatinę blokadą

J. Kazicko gyvenimas buvo išties įdomus, jis aprašytas paties J. Kazicko, jo žmonos Aleksandros Kazickienės ir žurnalisto Valdo Bartasevičiaus knygoje „Vilties kelias: po dešimties metų“.

Šioje knygoje sudėti J. Kazicko atsiminimai apie vaikystę tremtyje, emigraciją į Vokietiją, paskui JAV, verslo pradžią už Atlanto bei grįžimą į Lietuvą. Joje galima rasti ir a.a. A. Kazickienės dienoraščių ištraukas.

Žurnalistas V. Bartasevičius teigia, kad vertinant J. Kazicko nuopelnus Lietuvai pirmiausia reikia prisiminti jo indėlį pralaužiant diplomatinę blokadą.

„Turbūt išskirti reikėjo 1990 m. indėlį, kai pavyko pralaužti Kazimirai Prunskienei duris į didžiųjų valstybių vadovų kabinetus. Būtent J. Kazicko pastangomis tada K. Prunskienę priėmė JAV prezidentas Georgas Bushas, paskui britų premjerė Margaret Thatcher, buvo toks vojažas per keturias šalis – JAV, Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, ją priėmė keturi lyderiai. Ir visur ją lydėjo J. Kazickas, tai buvo didelis jo asmeninis nuopelnas“, - sakė V. Bartasevičius.

Pašnekovas sako, kad ir pats J. Kazickas labai tuo džiaugėsi bei manė, jog pasitarnavo tėvynei. A. Adamkienė: tai bus didelis smūgis vyrui

J. Kazicką ilgus metus pažinojusi kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus žmona Alma Adamkienė išgirdusi naujieną teigė, kad tai bus didelis smūgis jos vyrui, nes V. Adamkus su J. Kazicku bendravo labai artimai.

„Tai bus didelis smūgis jam, kadangi jis tikrai bendravo ir daug ką bendro turėjo, kadangi juos abu rišo įvykiai, rūpesčiai dėl Lietuvos. Aš įsivaizduoju, kad jam tai bus didelis smūgis“, - apgailestavo A. Adamkienė.

Pasak prezidento sutuoktinės, V. Adamkus ketvirtadienį išvyko į ligoninę kraujo tyrimams.

Pašnekovės teigimu, J. Kazicką jų šeima pažinojo nuo 1970-1971 m.

Alma Adamkienė
„Kiek pamenu, kai Čikagoje buvo Dainų šventė, jie dalyvavo, buvo atskridę iš Niujorko ir mes tada kartu bendravome. Vyras gal ir anksčiau pažinojo. Aš vieną kartą klausiau J. Kazicko, man atrodo, kad kurį laiką Vokietijoje pabėgėlių stovykloje mes toje pačioje stovykloje buvom, bet tik tiek, kad jie greitai iš ten išvažiavome, o mes pasilikome ilgiau. Nebuvo progos tada susitikti, susipažinti, bet galimas daiktas, kad vyras anksčiau jį pažinojo negu man teko su juo susipažinti“, - pasakojo A. Adamkienė.

„Vyras taip šventai tikėjo, kad p. J. Kazickas sustiprės, atsigaus ir mes kartu praleisime atostogas ateinančiais metais, jis tikrai tuo tikėjo“, - pridūrė prezidento sutuoktinė.

V.Adamkus: J.Kazickas Lietuvą mylėjo ne žodžiais, o darbais

Sužinojęs apie J. Kazicko mirtį, kadenciją baigęs prezidentas V. Adamkus sako, kad išeivijos verslininkas ir visuomenės veikėjas padarė didžiausią galimą indėlį į Lietuvos laisvę ir meilę šaliai įrodė darbais.

„Aš tikrai galvoju kalbėdamas dabar, kad turbūt nėra didesnio žmogaus įnašo į Lietuvos laisvės bylą nei jis yra padaręs - tiek kultūriniame, tiek komerciniame, tiek ir politiniame lauke“, - ketvirtadienį sakė V. Adamkus.

Savo rezidencijoje Niu Hamptone, Jungtinėse Amerikos Valstijose, ketvirtadienio naktį miręs J. Kazickas, pasak V. Adamkaus, nuoširdžiai dirbo Lietuvai.

„Jam Lietuva nebuvo vien tiktai žodžiai, kad myliu Lietuvą, gerbiu. Bet jis jai dirbo, dirbo iš visos širdies. Tai žmogus, kuris gyveno Lietuva ir šiandien tai yra didelė netektis lietuvių tautai, netektis ne vien tiktai šeimai, ir su dideliu skausmu aš irgi priimu tą faktą. Galima apie meilę ir atsidavimą Lietuvai kalbėti, bet ją reikia ir darbais įrodyti. O jis tikrai pilna ta žodžio prasme Lietuvą mylėjo ne tik žodžiais bet ir darbais“, - dėstė V.Adamkus.

Jis sakė paskutinį kartą su J.Kacizku telefonu kalbėjęs prieš porą savaičių.

„Jo visos mintys net ir Jungtinėje Amerikos Valstijose gyvenant buvo sutelktos apie Lietuvą. Man teko dalį jo gyvenimo rūpesčių ir džiaugsmų girdėti iš jo paties. Pavyzdžiui, prieš porą savaičių mano paskutiniame pokalbyje su juo telefonu - o jų būdavo labai daug - kalbėjom ne apie ką kitą, kalbėjome apie Lietuvą. Kalbėjome apie jos problemas, kaip jų geriausiai išvengti, kalbėjome apie Lietuvos žmonių gerovės kėlimą - kaip išplėsti kuo daugiau pramonės, kaip užsieniečių firmų daugiau pasikviesti ir bandyti jas įtvirtinti Lietuvoje“, - prisiminė prezidentas.

Anot jo, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, J. Kazickas padėjo atverti šalies vadovams didžiųjų pasaulio valstybių lyderių duris.

„Pirmomis Lietuvos atkūrimo dienomis jis buvo tas žmogus, kuris tuometinei ministrei pirmininkei K. Prunskienei atidarė didžiųjų pasaulio valstybių vadovų duris, jisai ją lydėjo, jis sudarė sąlygas visas - materialines ir visokias kitokias“, - sakė V.Adamkus.

D. Grybauskaitė: J.Kazickas buvo kūrybingas ir sąžiningas verslininkas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl vieno žymiausių išeivijos verslininkų, aktyvaus kultūros, mokslo ir sporto mecenato J. Kazicko mirties.

„Tai buvo kūrybingas ir sąžiningas verslininkas, kėlęs sau vis naujus iššūkius, suvokęs, kad turtas - ne tikslas, o galimybė pagerinti gyvenimą visiems, padėjęs į Lietuvą pritraukti ne vieną žymų investuotoją", - sakoma valstybės vadovės užuojautoje.

Prezidentės teigimu, J.Kazicką prisiminsime kaip aktyvų lietuvybės puoselėtoją, visą gyvenimą rėmusį prasmingas mokslo ir meno idėjas, nepraradusį tikėjimo, kad išsilavinęs ir kuriantis žmogus - kiekvienos tautos ašis.

Premjeras: jo meilė tėvynei truko visą gyvenimą

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius pareiškė užuojautą dėl J. Kazicko mirties.

„Lietuva neteko nenuilstančio kovotojo už jos nepriklausomybę ir šalies klestėjimą – verslininko ir mecenato dr. J. Kazicko. Įgijęs gerą išsilavinimą ir pasinėręs į verslą, J. Kazickas suprato, kad būtent tai gali duoti naudos pavergtai Jo Tėvynei. Versle sutikęs iškilių asmenybių, Jis naudojosi proga paveikti Amerikos politikus, kad šie remtų laisvės kovą Lietuvoje“, – sakome premjero užuojautoje.

Pasak ministro pirmininko, gimęs Rusijoje 1863 metų sukilėlių šeimoje, įkūręs klestintį verslą Jungtinėse Valstijose, J. Kazickas visą gyvenimą išsaugojo meilę Lietuvai, savo patarimais daug padėjo jai nepriklausomo kelio pradžioje.

„Jau į nepriklausomą Lietuvą Jis atvedė pirmuosius didelius investuotojus, pats skatino verslą ir technologinę pažangą krašte. Didelę naudą lietuvių kultūrai davė J. Kazicko filantropinė veikla ir Jo vardo fondas“, – sako Vyriausybės vadovas.

Buvo vienas žinomiausių lietuvių verslininkų

Iš Pasvalio kilęs J. Kazickas buvo vienas turtingiausių ir žinomiausių išeivijos verslininkų, gimtinėje įkūręs mobiliojo telefono ryšio bendrovę „Omnitel”, atvedęs į Lietuvą tokias žinomas korporacijas kaip „Philip Morris”, „Coca-Cola”, „Motorola”.

Jo tėvai XIX amžiaus antrojoje pusėje buvo ištremti į Sibirą, gyveno Čiornaja Padinos kaime, kur 1918 metais gimė Juozukas, vėliau grįžo į Lietuvą.

Vaikinas studijavo ekonomiką ir tuo pačiu metu dirbo. Dar studijuodamas susipažino su būsimąja žmona Aleksandra. 1944-aisiais į Vakarus pasitraukusiems Kazickams su pusantrų metukų dukra Jūrate anksčiau nei kitiems pabėgėliams pasisekė išvykti į JAV.

Juozas Kazickas su dukra Jūrate
J. Kazickas gavo Jeilio universiteto stipendiją tęsti ekonomikos studijas doktorantūroje. Dirbo profesoriaus asistentu Džordžtauno universitete, konsultantu Gynybos ir užsienio reikalų ministerijoje, aktyviai dalyvavo Išeivijos gyvenime. Apgynęs disertaciją, J. Kazickas atsisakė siūlomo dėstytojo darbo ir ėmėsi verslo.

Kompanijas „Neris International”, „Neris Coal Export”, „Neris Holding Company” įkūręs išeivis ėmėsi didmeninės prekybos akmens anglimi, į Vakarų Europos šalis, Tolimuosius Rytus eksportuodavo naftą ir suskystintas dujas, dirbo geoterminių šaltinių ir vėjo energijos
srityse. J. Kazickui grįžus į Lietuvą, jo akcijas, obligacijas ir nekilnojamąjį turtą ėmė tvarkyti samdyti specialistai.

1991 metais J. Kazickas įkūrė bendrovę „Litcom“, vėliau tapusią „Omnitel”, o pardavęs skandinavų kompanijai „TeliaSonera", uždirbo apie 50 mln. JAV dolerių.

Nors išeivis prisipažindavo esąs daugiau nei pasiturintis lietuvis, tikslios savo turto vertės neatskleisdavo. Žurnalistų klausiamas, kokia suma įvertintų savo turtą, jis nusijuokdavo: „Tikrai nedidele - kai kas labai nustebtų”. Anksčiau žiniasklaidoje buvo skelbiama, esą išeivio turtas vertinamas apie 1 mlrd. litų.

Žurnalui „Veidas” jis kartą pasakojo perėjęs kelią „nuo kieto gulto nešildomame kumetyne Užpalių kaime iki tviskančių maharadžos rūmų ir prestižiškiausių Amerikos klubų“, pasiekęs verslo aukštumų bei tapęs laimingu, laikydamasis 10 Dievo įsakymų.

Naudodamasis savo ryšiais ir įtaka J. Kazickas 1990 metais prisidėjo rengiant tuometinės premjerės Kazimiros Prunskienės susitikimus su JAV, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos vadovais. Jo nuopelnams galima priskirti ir JAV kompanijos „Williams International” atėjimą į Lietuvą. Geras buvusio kompanijos prezidento Johno Bumgarnerio bičiulis ėmėsi tarpininkauti vos nežlugusiose šios bendrovės ir Lietuvos Vyriausybės derybose dėl „Mažeikių naftos” akcijų pardavimo.

1998 metų vasario 16-ąją Valstybės atkūrimo 80-mečio proga J. Kazickas buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino I laipsnio ordinu. Anksčiau jis buvo gavęs Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino I laipsnio ordiną, Sausio 13-osios atminimo medalį, kitų apdovanojimų, tapęs Kauno technologijos universiteto garbės daktaru.

Daugiau nei keturis dešimtmečius už Atlanto pragyvenęs J. Kazickas su žmona Aleksandra ėmė vis dažniau grįžti į gimtinę, o 2001-aisiais įsirengė prabangius namus Vilniaus senamiestyje. Tų pačių metų rugpjūtį jie Trakų pilyje atšventė 60-ąsias vestuvių metines. Tarp maždaug 300 svečių buvo Lietuvos ir pasaulio verslo, politikos, kultūros elito atstovai.

„Kiekvienas turime duoti tiek, kiek galime. Juk žmogaus tikroji vertė yra ne tai, kiek jis turi, o kiek duoda”, - yra sakęs J. Kazickas. Jis kartu su dukra Jūrate įsteigė Kazickų šeimos labdaros fondą JAV, vėliau pradėjusį veikti ir Lietuvoje. Išeivis finansuodavo mokyklų kompiuterizavimą, parėmė keliasdešimt įvairių projektų, fondų, pavienius asmenis. JAV lietuvis paaukojo 100 tūkst. litų Valdovų rūmams atstatyti, o Trakų pilies istorijos muziejui padovanojo maždaug 20 medžioklės trofėjų eksponatų.

J. Kazickas garsėjo kaip aistringas medžiotojas, šiam pomėgiui skyręs daugiau nei dvi dešimtis metų. Nusipirkęs specialios žemės Meino ir Niujorko valstijose, šeštojo dešimtmečio viduryje JAV lietuvis pradėjo medžioti stirnas. Vėliau jis persikėlė į Aliaską, Afriką, Austriją, Vokietiją, Indiją.

2002 metais buvo išleisti J. Kazicko atsiminimai, kuriuos jis papildė ištraukomis iš žmonos dienoraščio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1169)