Kaip rašo passion.ru, kasdien daugelis naršo keliuose socialiniuose tinklalapiuose vienu metu – „Facebook“, „Instagram“, „Twitter“ ir t. t. Jau nekalbant apie pranešimų gaviklius išmaniuosiuose telefonuose. Ateina akimirka, kai pajuntame – be nuolatinio telefono vibravimo jaučiame diskomfortą, o noras atnaujinti savo paskyrą tampa tiesiog apsėdimu.

Šiais laikais daugelis su pasididžiavimu pareiškia, kad nežiūri televizoriaus, nerūko, užtai mažai kas gali pasigirti neturintis priklausomybės nuo socialinių tinklalapių. Nė akimirkai nepaleidžiame iš rankų mobiliojo telefono, kad nepraleistume ko svarbaus, nors visi puikiai suvokiame, kad viskas, kas svarbiausia, vyksta realiame gyvenime, o socialiniai tinklalapiai tik padeda palaikyti gerus santykius realybėje.

Anksčiau ar vėliau ateina akimirka, kai pradedame jausti šią priklausomybę, kaip problemą. Tiksliau, suprantame, kad tai yra problema ir ji turi neigiamų padarinių. Tad kaip gi atsikratyti įpročio be perstojo žiūrėti į mobiliojo telefono ar kompiuterio ekraną?

Priklausomybę liudijantys faktai ir skaičiai

Daugiau nei 1 milijardas planetos gyventojų yra užsiregistravę įvairiuose socialiniuose tinklalapiuose.


Kiekvienas užsiregistravęs asmuo per mėnesį praleidžia socialiniuose tinklalapiuose 11 valandų.


Kiekvienas turintis išmanųjį telefoną su atitinkamais priedais asmuo vidutiniškai 130 minučių per dieną praleidžia socialiniuose tinklalapiuose.


70 proc. išmaniųjų telefonų turėtojų kasdien tikrina savo paskyras socialiniuose tinklalapiuose.


50 proc. išmaniųjų telefonų turėtojų tikrina savo paskyras socialiniuose tinklalapiuose net būdami kine.


Keturi iš penkių užsiregistravusių naudotojų tikrina savo paskyras socialiniuose tinklalapiuose per pirmas 15 minučių po pabudimo.


Suvokti problemą ir suprasti priežastis


Kol neįžvelgiame problemos, jos nėra. Todėl svarbiausias dalykas sprendžiant bet kokią sudėtingą situaciją – pripažinti, jog problema egzistuoja. Kai tik pasakysite sau „taip, ji egzistuoja“, tai bus pirmas žingsnis į sėkmę.


Priklausomybė socialiniams tinklalapiams vystosi palaipsniui. Dažniausiai viskas prasideda nuo to, kad užsiregistruojame, nes taip daro visi ir „Facebook“ bei „Instagram“ jau nustatyti naujuose telefonuose ir mums nebelieka pasirinkimo.


Kartais tiesiog būtina turėti paskyrą socialiniuose tinklalapiuose. Darbinantis personalo skyriaus atstovas veikiausiai pasidomės, ar turite paskyrą, o žmonės, su kuriais susipažinote ar ketinate sutvirtinti pažintį, automatiškai pridės jus prie draugų. Visiems taip susiklosto, nes tai aktualu, madinga ir svarbu. Demonstruojame savo aktyvią socialinę poziciją, dedame nuotraukas, pasakojame, kad irgi esame gyvi ir niekuo ne prastesni už kitus.


Todėl pagrindinė, aktualiausia priežastis yra tariama socialinė būtinybė, dėl kurios mus įtikino.


Sudėlioti prioritetus


Panagrinėkite, dėl ko konkrečiai naudojatės socialiniais tinklalapiais – apsikeisti informacija, pabendrauti, sužinoti naujienų, pažiūrėti filmų ar paklausyti muzikos? Nuspręskite, kas jums svarbiausia.


Pavyzdžiui, jeigu jums svarbiausia nenutrūkstamai bendrauti su draugais ir pažįstamais, norint atsikratyti priklausomybės reikia pritaikyti sau kelis apribojimus. Tarkime, užuot naudojęsi keturias komunikacijos priemones, palikite sau tik vieną.


Jei jus labiausiai traukia galimybė socialiniuose tinklalapiuose talpinti nuotraukas ir jas aptarinėti, pasirinkite vieną virtualią erdvę, kurioje galėsite tai daryti. Bus geriau, jeigu sukursite sau kad ir internetinį žurnalą, kuriame galėsite talpinti savo nuotraukas ir bendrauti su užsiregistravusiais jūsų tinklaraštyje, o ne kas tris minutes žiūrėti atnaujinimus „Instagram“.


Naudokitės „gyva“ informacija


Jei knygas skaitote planšetiniame kompiuteryje, kuriame įdiegti žaidimai ir kita, pradėkite skaityti popierines knygas. Tegu skaitant niekas jūsų neblaško, tada susikaupsite ir įsitrauksite į knygos pasaulį, o išorinius dirgiklius nereaguosite.
Jeigu fotografuojate išmaniuoju telefonu, pamėginkite kartą per savaitę išeiti į miestą su fotoaparatu, gal netgi juostiniu. Pajauskite skirtumą ir atsiminkite, kokia magija ryškinti nuotraukas, kai lauki, o po sekundės parodai pasauliui nuotrauką.


Šios rekomendacijos taikytinos viskam – vietoje kompiuterinių žaidimų žaiskite stalo žaidimus, skaitykite žurnalus, klauskite kelio praeivių, o ne naudokitės GPS.


Nustatykite taisykles


Tikriausiai atkreipėte dėmesį, kad kavinėse, kitose įstaigose prie stalo su maistu ir gėrimais sėdintys žmonės ištisai žiūri į išmaniųjų telefonų ekranus. Kaip sakoma, vestuvės buvo ramios, restorane buvo nemokamas bevielis internetas...


Nejaugi vakarienė su draugais – nepakankama priežastis padėti telefoną ir kelias valandas apie jį negalvoti? Pasistenkite mėgautis gyvais žmonėmis, juokauti, pasakoti vienas kitam įvairias istorijas čia ir dabar.


Įveskite sau tam tikrus apribojimus. Pavyzdžiui, lankydamiesi kultūros renginiuose, šiaip renginiuose, visada išjunkite telefono garsą. Susitikimuose, per pasimatymus išjunkite telefoną ar bent jau prieigą prie interneto – tie, kam jūs iš tiesų reikalingi, dabar yra šalia. Savo draugijoje įveskite taisyklę – kas pirmas išsitrauks telefoną, šiam nesuskambėjus, tas visus vaišina. Jei kam nors tikrai jūsų pririeks, tas žmogus paskambins.


Veltui nešvaistykite laiko. Patikėkite – nieko nepraleisite, nesilankydami socialiniuose tinklalapiuose. Užtai realiame gyvenime tikrai galite daug praleisti, kol spaudinėsite ekrane širdelę be gyvybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)