Įspūdžiais iš kelionių jie dalijasi internete ir negaili gerų žodžių lietuviškai juodai duonai ir cepelinams, džiaugiasi, jog Druskininkuose prie muzikinių fontanų galima išgirsti Grigorijaus Lepso ir Timati dainą, bei gėdydamiesi pripažįsta, jog, prieš apsilankydami Kaune, „apie pasaulinio garso Mikalojų Konstantiną Čiurlionį nieko nebuvo girdėję“. Viena šeima iš Rusijos atvira prisipažino: šiais metais Krymą iškeitė į Lietuvą, rašo ru.DELFI.lt.

Lietuvoje pirmąjį 2014 metų ketvirtį turistų iš užsienio ilsėjosi net 17 proc. daugiau. Remiantis turizmo departamento duomenimis, turistų iš Rusijos skaičius, pastaraisiais metais augęs gana sparčiai, šiais metais ūgtelėjo vos 8 proc.

„Sumenko turistų srautai iš Rusijos, tačiau aktyvesni turistai iš kitų šalių: Ukrainos ir Baltarusijos“, - teigia Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Evalda Šiškauskienė.

Vietoj Krymo – Trakai

Tačiau turistai iš Rusijos mielai vyksta į Lietuvą ir įspūdžiais noriai dalijasi įvairiuosiuose interneto forumuose.

„Mintys materializuojasi. Apie Baltijos šalis svajojau seniai, tačiau niekaip nepavykdavo apsilankyti, kol garsiai neįvardijau savo svajonės. Lietuje paskendę Trakai, ūkanotasis Vilnius, Nida... viskas buvo taip, kaip norėjau, tik iki Nidos nenusigavau. Bet nusigausiu“, - savo įspūdžiais vienoje iš turizmui skirtų svetainių parašė rusė, šį pavasarį, pasitaikius progai. apsilankiusi Lietuvoje.

Moteris kelionės planus dėlioti pradėjo dar vasarį, susimąstė apie Šengeno vizą.

„Norėjosi sutaupyti. Mąsčiau apie Lenkiją, abejojau dėl Lietuvos – konkrečiai dėl forume perskaitytų žinučių apie problemas su vizomis. Vilnius juk arčiau, o į Šengeno vizą metams vis tiek nepretendavau, baigiasi paso galiojimo laikas“, - teigia moteris.

„Dvejojau, skaičiau, bet... viską iš esmės pakeitė Ukrainos klausimas – Kryme vyko referendumas, ir mano vyras griežtai pasakė, jog per visą Europą ten automobiliu su Rusijos valstybiniais numeriais jis tikrai nevažiuos. Trumpiau tariant, šeimą ištiko krizė, pasiskundžiau forume, o merginos tik pasijuokė, jog „geriau vyras be vizos, nei viza be vyro“. Nusileidau – juk santuokoje gyvenam ne vienerius metus. Galiausiai balandžio pabaigoje patraukiau į Lietuvos vizų centrą“, - pasakoja rusė.

Moteris džiugiai pažymi, jog dėl vizos jokių problemų nekilo. „Vizų išdavimo centre labai maloni atmosfera, kompiuteris su prieiga prie interneto, galimybė užsisakyti skrydžių bilietus, turiu pabrėžti – nemokamai, darbuotojai labai mandagūs ir neatsisako išduoti vizos anksčiau nei priklauso (akmuo į lenkų daržą). Po savaitės jau turėjau Šengeno vizą, kuri baigė galioti likus trims mėnesiams iki mūsų pasų galiojimo laiko pabaigos“, - pasakoja turistė.

Anot moters, viešbutį Lietuvoje išsirinko bendru sutarimu, pirmenybė atiteko viešbučiui Trakuose. „Būčiau apsistojusi ir Vilniuje, tačiau vyrui norėjosi gamtos, o vaikams – baseino. Praktiškai jokių priekaištų neturiu, tik geri atsiliepimai. Rami, tyli vieta, daug žalumos, paukšteliai čiulba, gera. (...) Trumpiau tariant, patiko visai šeimai“, - pasakojimą baigia rusė.

Druskininkų muzikiniai fontanai šoka pagal G. Lepso ir Timati kūrinius

„Dažniausiai Jonines visada sutinkame taip pat – iškyla pas draugus sodyboje, kepame šašlykus, geriame alų, valgome sūrį. Šiais metais norėjosi kitaip praleisti laisvas dienas, todėl nusprendėme išvykti į netolimą kelionę į kaimyninę Lietuvą“, - patirtimi internete dalijasi kitas turistas iš Rusijos, Lietuvoje atostogavęs šį birželį.

Vyras pasirinko Druskininkus, pakeliui su šeima užsuko į Klaipėdą.

Druskininkai nedidelis miestas, labai švarus, tvarkingas ir prižiūrėtas. Prie mūsų viešbučio, parke, buvo muzikinių fontanų – labai prabangus reginys, ypač vakarais, dėl apšvietimo. Muziką galima pasirinkti specialiame terminale, išsiuntus trumpąją žinutę su pasirinktos dainos kodu, tačiau būtina Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriaus kortelė. Ten buvo ir G. Lepso ir Timati daina „Išvykstu gyventi į Londoną“, - džiaugsmo neslepia rusas.

Vyras teigia, jog mieste tikrai yra, ką veikti: galima vaikštinėti parke, kur netrūksta pramogų vaikams, yra kavinė, suvenyrų parduotuvių.

„Parašysiu apie Druskininkų maisto kultūrą. Nuoširdžiai rekomenduoju apsilankyti tradicinės lietuviškos virtuvės restorane, kuris įsikūręs ant tvenkinio kranto priešais bažnyčią. Ten galima paragauti net 12 rūšių labai gardžių cepelinų, puikių bulvinių blynų, o alaus galima užsisakyti moliniame ąsotyje. Restorano interjeras atspindi nacionalinę tematiką, labai jauku, o svarbiausia – demokratiškos kainos. Visi patiekalai gardūs, vaikams paruoštas specialus meniu. Buvome tiesiog sužavėti“, - gerų žodžių negaili rusas.

„Druskininkai mums patiko, ramus miestelis puikiai tinka šeimoms su vaikais. Būtinai sugrįšime“, - teigia turistas.

Apie Čiurlionį nieko nebuvome girdėję

M.K.Čiurlionis su Sofija   „Tauras Films“ archyvas
Turistė iš Rusijos Alla internete teigia, jog daug laisvų dienų gegužę šiais metais jai suteikė galimybę apsilankyti Lietuvoje. Kitą rytą po atvykimo, padedama gidės, ji užmezgė pažintį su Vilniumi.

„Miestas taip skaniai kvepėjo, juk pavasaris. Labai švaru (kas stebina), šviesu ir gaivu. Jaukios siauros senamiesčio gatvelės, mūsų gidė aprodė ne tik gražųjį Vilnių, bet ir nerestauruotą jo veidą, jeigu galima taip pasakyti. Pamatėme pačią siauriausią gatvelę – ji vos metro pločio. Daugybė bažnyčių – tiek cerkvių, tiek katalikiškų. Pasirodo, XIV-XV amžiuje tai buvo pati didžiausią valstybė Europoje!“, - neslepia susižavėjimo rusė.

Alla teigia, jog mieste gausu ikonų, be to, 2004 metais mieste meldėsi ir pats Rusijos stačiatikių Bažnyčios patriarchas Aleksejumi II.

„Ekskursija truko keturias valandas. Pabaigoje kartu su gide užsukome į tradicinės lietuviškos virtuvės restoraną. Būtinai paragaukite juodos duonos. Pasakiškai skanu. Sūriai, alus. Užsisakėme cepelinų ir dar kažko, tiksliai neprisimenu. Viskas labai skanu. Ir nebrangu“, - įspūdžiais dalijasi moteris.

Kitą dieną vyko į Trakus.

„Apie Trakų pilį prirašyta daug, įkelta daug nuotraukų, tačiau niekas negali perduoti gyvo įspūdžio. Pasaka! Gotika, XIV-XV amžius. Pilis puikiai restauruota. Viduje muziejus. Išgirdome daug legendų, padavimų. Į Trakus taip pat vykome su gide. Po ekskursijos pietavome karaimų patiekalų restorane. Tie pyragėliai (kibinai) su įvairiausiais įdarais ir sultiniu tiesiog nepakartojami. Nuostabu. Būtinai paragaukite kmynų gėrimo – puikus dalykas!“, - pataria turistė.

Kaunas – antras pagal dydį Lietuvos miestas. Buvusi sostinė. Labai skiriasi nuo Vilniaus. Senamiestis įsikūręs tarp dviejų upių – Nemuno ir Neries. Įspūdingas Čiurlionio muziejus. Esame labai dėkingi mūsų gidei. Iki tol nieko nežinojome apie tokį pasaulinio lygio kompozitorių ir dailininką Čiurlionį“, - džiaugiasi rusė.

„Namo vežėmės gintaro. Lietuvos dizaineriai, kaip sakė gidė, geriausiai išmano savo amatą. Labai dailūs sidabro papuošalai. Vyrui nupirkau lininį kostiumą, sau – suknelę, namams – rankšluostį ir servetėlių. Labai malonios smulkmenos. Pardavinėjama daug dirbinių iš medžio, akmens, molio. Puikiai praleidome laiką, ko iš visos širdies linkime ir jums“, - pasakojimą baigia Alla.

Po Vilniaus – Kaunas nebe toks įspūdingas

„Kaunas– labai garsus, jaukus, dvasingas. Jeigu norite aplankyti ir Kauną, ir Vilnių, pradėkite nuo Kauno. Po Vilniaus jis tikrai nebus toks įdomus“, - pataria dar viena turistė iš Rusijos.

Moteris konstatuoja, jog Laisvės alėjoje, pačioje senamiesčio pradžioje, galima įsigyti labai mielų suvenyrų, rankų darbo, o Vilniuje nieko panašaus ji nemačiusi, tad labai gailisi, jog nieko neįsigijo.
Rusės teigimu, Kauno senamiestis „nedidelis ir dailus“, yra du senoviniai funikulieriai. Moteris ir jos kompanija pasinaudojo tik vienu – Aleksoto funikulieriumi: „Pastatytas jis 1935 metais (taip taip), keleivius jis kelia į kalvą – ne turistus, o vietos žmones, gyvenančius viršuje. Už juokingus pinigus. Iš viršaus atsiveria nuostabi miesto panorama“.

„Nemaloniai nustebino prekybos miestelis „Urmas“. Reklaminėse skrajutėse apie jį tiek daug prirašyta. Niekam nepatariu. Pasibaisėtinas didžiulis turgus (...) (tačiau beveik tvarkingas ir civilizuotas), užtvindytas kinų prekėmis“, - sako rusė. Iš esmės moteris apsilankymu Lietuvoje labai patenkinta ir žada grįžti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (506)