Pataria psichologė, NLPt psichoterapeutė Linga Švanienė:

Labas,

Rašai, kad išsiskyrei su mergina ir dabar vis galvoji apie ją, nors norėtum užmiršti. Įsivaizduoju, kaip nelengva, kai galvoje net ir naktį sukasi prisiminimai, neleisdami užmigti. Vienatvė, liūdesys, gailestis, kuriuos išgyveni, yra susiję su gedėjimu dėl svarbių tau santykių netekties. Šis gedėjimo laikotarpis yra normalus žmogaus gyvenimo reiškinys ir ilgainiui natūraliai praeina. Suprantu, kad tau norėtųsi sutrumpinti kentėjimo laiką ir pereiti į naują savo gyvenimo etapą. Ir tai padaryti galima.

Prisiminimai ir su jais susiję jausmai persekios tuo smarkiau, kuo labiau stengsies nuo jų išsivaduoti. Ir tai užsitęs, jei nesiliausi su jais kovojęs. Jau girdžiu, kaip klausi: “Tai ką! Nejaugi turėčiau mėgautis savo kančia?” Nereikia pulti iš vieno kraštutinumo į kitą. Geriau priimti savo jausmus ir suprasti, kokią svarbią žinią jie nori tau pateikti.

Jei tave apgaubia liūdesys ir skausmas, prisiminus nuostabias bendravimo akimirkas, gal būt šie jausmai bando tau pasakyti, kad brangintum santykius ir žmones, su kuriais buvo smagu. Primena, kad būtum dėkingas tiek merginai, tiek sau už visą puikų laiką, kurį kartu praleidote, turtingas akimirkas, kurias patyrėte. Tai tavo gyvenimo dalis, kodėl gi turėtum skandinti ją užmaršties jūroje? Ji nusipelnė kur kas geresnės vietos tavo prisiminimų lentynoje.

Įsivaizduoju, kad nelengva jaustis išsiskyrimo kaltininku. Tačiau noriu tau priminti, kad santykius kuria ne vienas, o du žmonės. Žinoma, kad tavo kokie tai veiksmai ar žodžiai galėjo pagreitinti merginos sprendimą pasukti keliu, kuriame nebebus tavęs. O gal ir pats buvai nepakankamai budrus, kad pastebėtum ir išgirstum kur kas anksčiau pasirodžiusius ženklus, vedančius į išsiskyrimą. O gal dar kas svarbaus įvyko, ką pražiopsojai ar tiesiog nenorėjai matyti. Nejaugi šita patirtis nieko verta?

Nesutinku su tavimi, kad tik pamiršęs merginą grįši į gyvenimą. Tu gyveni jau dabar. Perėjimas iš vieno etapo į kitą nebūna lengvas, jei tinkamai neatsisveikini su praėjusiu laikotarpiu. Svarbu ne nubraukti, kas buvo, o atsisveikinti. Ir paimti iš jo tuos dalykus, kurie tau pravers ateityje, kurie užgrūdins, išmokys vyriškumo, leis geriau suprasti merginas ir moteris ir taip padės naujuose santykiuose nedaryti tų pačių klaidų. Tik tokiu būdu klaidos gali tapti vertybe.

O jei trumpai – kuo greičiau išmoksi pamoką, tuo greičiau tapsi laisvu. Sėkmės!