Šeštadienį Dublino centrinėmis gatvėmis pražygiavo homoseksualų eitynės - festivalis „Dublin Pride 2014“. Visa savaitė buvo perpildyta įvairiausiais renginiais, skirtais šiai progai paminėti - šis festivalis Dubline organizuojamas jau nuo 1983-ųjų, šiemet jau 31-asis. Į kasmetinį renginį susirenka gausybė gėjų, lesbiečių, transseksualų ir biseksualų ne tik iš visos Airijos, tačiau ir iš Vokietijos, Anglijos, Italijos ir net Brazilijos. Šiemet eitynėse dalyvavo per 40 tūkst. dalyvių, pasipuošusių įvairiausiais kostiumais ir šios šventės simbolika - vaivorykštės spalvomis.

Išskirtinis įvykis šiais metais - tai, kad festivalio dalimi tapo šių metų įspūdingoji Eurovizijos nugalėtoja Conchita Wurst. Penktadienį homoseksualų klube - bare „The George“ įvyko gyvas jos pasirodymas. Tą patį vakarą Conchita Wurst surengė spaudos konferenciją viename Dublino viešbučių, kur dalyvavo ir homoseksualų klubo „The George“ vadovas Darragh Flynn, ir Eurovizijos atstovas Airijoje Garrett Mulhall.

Eurovizijos atstovas Airijoje Garret Mulhall teigė: „Conchita dar praėjusių metų lapkričio mėnesį man pažadėjo, kad atvyks į Airiją, pasirodyti festivalyje „Dublin Pride 2014“ ir štai ji čia“. „The George“ klubo vadovas Darragh Flynn kalbėjo: „Mes labai laukiame Conchita atvykimo į Dubliną ir į mūsų klubą, LGBT bendruomenės Airijoje centrą. Tikimės didelio gerbėjų antplūdžio Conchitos pasirodyme šį vakarą ir labai džiaugiamės, kad ji atvyko padėkoti savo gerbėjams kurie ją palaikė“.

Pasirodymo metu Conchita atliko Eurovizijoje nugalėjusią dainą „Rise Like a Phoenix“ bei garsiąją Celine Dion dainą iš filmo „Titanikas“ - „My Heart Will Go On“, kurios metu gerbėjai iškėlė rankas į viršų ir pritardami dainavo kartu.

„Aš labai ruošiuosi pasirodymui Dubline ir noriu būti „Dublin Pride“ festivalio dalimi. Aš noriu paskleisti savo žinutę visiems apie toleranciją, pripažinimą ir pagarbą. Tai ne apie išvaizdą, o apie buvimą žmogumi“, - sakė Conchita.

Trumpai apie Conchita Wurst / Tom Neuwirth: „Mano krūtinėje plaka dvi širdys“

Tomas Neuwirth (tikrasis vardas ir pavardė) gimė 1988 Gmunden mieste Austrijoje. Conchitos gimimą galima sieti su ilgalaike Tomo kova su diskriminacija praeityje. Kaip atsaką į tai, jis sukūrė moterį su barzda kaip išskirtinį pareiškimą, kad sukeltų diskusijas apie žodžius „kitoks“ ir „normalus“. „Kiekvienam reikia leisti gyventi savo gyvenimą, kaip jie mano yra tinkama, ir niekas nuo to nenukenčia“, - sako Tomas/Conchita.

Conchita Wurst spaudos konferenciją pradėjo gražiu pasisveikinimu: „Sveiki visi, ačiū už kvietimą dalyvauti festivalyje „Dublin Pride 2014“, žinote, tai man labai daug reiškia - pasirodyti gyvai, nes jūs mane palaikėte prieš man laimint Eurovizijos konkursą ir aš esu ištikima, tai labai ypatinga ir aš labai laukiu šio pasirodymo“.

- Ką jūs planuojate nuveikti Dubline?

- Koncertų metu dienos būna labai užimtos. Po skrydžio atvykome į viešbutį ir iškart pradėjau ruoštis konferencijai: drabužiai, makiažas, šukuosena ir štai aš čia. Labai gaila, kad turiu rytoj išvykti. Aš labai susikoncentruoju į patį pasirodymą, nes tai yra labai artima mano širdžiai ir, deja, šįkart tai didžiausias mano darbas, kurį atliksiu būdama Dubline, nes rytoj turiu išvykti.

- Ar šiandien jau teko gerti Airiško „Guinness“ alaus?

- Ne, tikrai ne. Beje, aš labai mėgstu vakarėlius, ir jeigu aš jau pradedu, jūs tikriausiai žinote pabaigą. Tada kitą dieną prastai jaučiuosi. Rytoj vykstu į Londoną, taigi...

- Kas yra jūsų herojai?

- Mano herojai? Gerai, pradedant mano mama, ji yra mano didžiausias visų laikų herojus. Muzikine prasme - Celine Dion.

- Kodėl atvykote pasirodyti į Dubliną?

- Kaip ir minėjau anksčiau, tai man labai daug reiškia, nes žmonės palaikė mane visą laiką, ir dar prieš laimint Eurovizijos konkursą, ir net nežinant, kas aš iš tiesų esu. Kai nugalėjau konkursą, aš labai atkreipiau dėmesį į šiuos žmones, nes jie palaikė mane visą tą laiką, jie tikėjo manimi, ir tai yra labai svarbu man šiomis dienomis, žmonės manimi patikėjo. Nes šiuo metu aš turiu daugybę „draugų“.

- Ar jūsų tėvai, šeima, broliai ir seserys visada tave palaikė? Taip pat ir dėl tavo išskirtinės išvaizdos?

- Ne, visiškai ne. Atėjo laikas, kai aš papasakojau. Aš maniau, kad kažkas negerai su manimi. Atrodo lyg ir viskas gerai, sveikas, atrodau normalus. Tačiau jaučiau, kad kažkas ne taip. Jiems reikėjo laiko, kol jie suprato, kad aš esu tikrai gėjus. Aš klausiau, ar tikrai galite su tuo susitaikyti, ir jie nusprendė, kad jiems tai nesvarbu. Bėgant metams viskas atsistojo į savo vėžias, net mama sakė - o tu turi gražius batelius?

- Kas yra jūsų stiliaus ikona?

- Victoria Beckham - be abejonės. Ne tik dėl savo stiliaus, bet ir dėl asmenybės. Victoria Beckham gyvenimo istorija labai įkvepianti. Ji buvo labai sėkminga artistė, tačiau nusprendė užsiimti drabužių dizainu ir jai tai puikiai pavyko. Tai platus prekinis ženklas, ir tai labai įkvepia.

- Gal ir jūs vieną dieną pradėsite kurti drabužius?

- Galbūt, nežinau. Niekada nesakyk niekada. Man patinka madingai atrodyti. Aš galėčiau tai daryti, bet ne šiuo metu, nes aš labai myliu muziką. Galbūt po daug metų.

- Ar yra receptas, kaip laimėti Eurovizijos konkursą?

- Muzikos industrijoje tu privalai turėti labai didelį talentą ir labai daug užsidegimo. Turi jausti labai didelę aistrą muzikai. Būti tinkamoje vietoje, tinkamu laiku. Čia nėra jokio recepto, atsiprašau.

- Daugelis žmonių nesupranta su kuo jūs save tapatinate: ar jūs esate gėjus, ar transseksualas, ar jūs tik aktorius. Kaip jūs save apibūdinate?

- Aš nesu transseksualas. Mes esame artistai. Transseksualas čia - visai kas kita ir tai yra rimtas reikalas. Mes tik žaidžiame aplink, tai netikra. Aš visada sakau: ką tu matai, tą tu ir gauni. Tačiau tikrai ne, man patinka būti labai tingiu berniuku namuose.

Conchita Wurst mielai parašė palinkėjimą visiems DELFI skaitytojams: „All My Love to Delfi Lithuania“. Jis atrodo tikrai nepriekaištingai ir puikiai įkūnija Conchita personažą: manikiūras, pedikiūras, figūra, makiažas, drabužiai, bateliai, aksesuarai, manieros. Visos detalės puikiai apgalvotos preciziškam įvaizdžiui sukurti. Maloniai bendravo ir su mielu noru pozavo prieš objektyvą.

Koncertas „The George“ klube išpildė lūkesčius, klubas buvo sausakimšas gerbėjų. Kažin, ar Lietuvoje sulauktų tokio populiarumo? Kaip Conchita sakė, pagarbos, žmogiškumo ir tolerancijos vieni kitiems.