Norėčiau pasakyti, kodėl jaunieji gydytojai nusprendė taip padaryti.

Visų pirma norėčiau pastebėti, jog visi džiaugiamės šia gražia švente ir pamatėme progą atkreipti dėmesį į dabartinio ministro vykdomą politiką bei jos žalą visuomenei, sveikatos specialistų bendruomenei, tuo pačiu ir būsimiesiems gydytojams.

Nepaisant to, kad su kasdieniniu darbu dar nesame susipažinę, tikrai matome dabartinio ministro daromą žalą ir nebegalėjome tylėti.

Nepritariame ministro neapdairiam SAM kolegijos sudarymui jo kadencijos pradžioje, į kurią nebuvo įtraukti gydytojų, pacientų ir medicinos studentų organizacijų atstovai. Tokio žingsnio nedrįso žengti nė vienas ministras per pastaruosius metus, nes daugelis suprato, jog sveikatos apsauga turi atitikti visų poreikius, ir kad visos su tuo susijusios pusės turi teisę išsakyti savo poziciją.

Smerkiame V. P. Andriukaičio bandymus priešinti visuomenę, teikiant mūsų manymu klaidinančią informaciją apie dabar dirbančių gydytojų atlyginimus. Iškreipiant statistiką ir manipuliuojant skambiomis daugiau nei 30000 litų siekančiomis algomis, bandoma sudaryti klaidinantį įspūdį apie pernelyg dideles algas, nors nutylėta, jog daugelis gydytojų uždirba vos 1500 litų viršijantį atlyginimą.

Dalis absolventų matydami ir suprasdami dabartinį gydytojų trūkumą regionuose, negalvoja apie emigraciją, o pasirašo terminuotas darbo sutartis su rajoninėmis ligoninėmis, įpareigojančias juos atidirbti 5-10 metus iš karto po studijų pabaigos. Tikriausiai ministras nėra supažindintas arba specialiai nutyli šią informaciją, bandydamas skambiomis frazėmis ir kalbomis pelnyti Lietuvos žmonių palankumą.

Esame įžeisti ministro vykdomos politikos, susijusios su valstybiniu užsakymu, dėl nuolat platinamos klaidingos informacijos. Nuo pat pirmųjų savo kadencijos dienų ministras inicijuodavo įstatymų pataisas, tiesiogiai nukreiptas prieš jaunuosius gydytojus. Šiomis iniciatyvomis buvo siekiama nedelsiant pradėti valstybinį užsakymą, prasidedantį nuo rezidentūros studijų laikotarpio. Tačiau susidūrus su to neleidžiančiais įvykdyti Europos Sąjungos nuostatais, pasiūlymai būdavo performuluojami ir teikiami iš naujo. Jaunųjų gydytojų bendruomenei išreiškus tvirtą nepasitenkinimą ir pradėjus inicijuoti diskusijas, kaip būtų galima rasti visiems geriausią spendimą, gaudavome neigiamus atsakymus. Tik prieš kelis mėnesius prabilta apie „socialinį paketą“, kurį nuolatos minėdavome, tačiau nėra kalbama, kaip jis galėtų būti įgyvendinamas, todėl viskas pasilieka „tuščių pažadų“ kategorijoje.

Esame įsitikinę, jog ministro V. P. Andriukaičio deklaruojama kova su korupcija yra nepakankamai efektyvi ir nenuosekli, o dalis priimamų sprendimų ją tik dar labiau paskatins, susiaurinant darbo vietų pasirinkimo laisvę.

Neigiamai vertiname ministerijos vykdomą nepastovią, chaotišką ir susipriešinimą skatinančią politiką daugybėje sveikatos apsaugos sferų.

Išreiškę šį tylų protestą siekėme parodyti, jog būsimieji gydytojai supranta, kas vyksta sveikatos apsaugos sistemos politikoje ir mato daugybę trūkumų, kurių nenorima ištaisyti nuosekliu ir efektyviu darbu. Norėjome parodyti, jog esame pasiryžę kovoti dėl kokybiškesnės, efektyvesnės ir skaidresnės sveikatos sistemos. Netoleruosime manipuliacijų visuomenės informavimu apie gerėjančią situaciją Lietuvos sveikatos sistemoje.

Norime padėkoti ministrui už jo apsilankymą mūsų diplomų įteikimo šventėje ir palinkėti V. P. Andriukaitį pakeisiančiam ministrui nežingsniuoti šiomis ydingomis pėdomis.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išreikšti savo nuomonę ar pasidalinti istorija? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt.

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau: