„Šį kartą turėjome galimybę pasikviesti gausesnį būrį keramikų. Paprastai biudžetas suteikdavo progą čia atvykti ir simpoziume dalyvauti septyniems keramikams, dabar pasikvietėme vienuolika. Norinčiųjų dalyvauti ratas platus, keramikų paraiškų iš įvairių pasaulio šalių gauname labai daug“ – „Sekundei“ pasakojo Dailės galerijos direktorė Jolanta Lebednykienė.

Visą liepos mėnesį Panevėžyje kurs keramikai iš Lietuvos, Rumunijos, Ispanijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Baltarusijos bei Irano. Svečiai iš dviejų pastarųjų šalių, nors viena iš jų ir artima kaimynė, simpoziume dalyvaus pirmą kartą.

Ankstesniuose simpoziumuose buvo dirbama su iš Ukrainos, Sloviansko, atvežtu moliu, šiemet dėl šioje šalyje susiklosčiusios sudėtingos situacijos siunta su moliu neatvežta. Simpoziumo rengėjai molio atsivežė iš Vokietijos.

Kvies į kūrybos vakarus

Pasak J. Lebednykienės, simpoziumo dalyviai ne tik įtemptai dirbs, lipdys ir žies meno kūrinius, jie aktyviai dalyvaus ir kūrybos vakaruose, susitikimuose, konferencijose bei visiems panevėžiečiams skirtoje akcijoje „Lipdo visas miestas“.

Dailės galerijoje ir jos prieigose žmonės bus kviečiama su keramikų darbu susipažinti iš arčiau, patiems dalyvauti kūrybos procese, pabandyti ką nors sukurti savo rankomis.

Iškilmingas simpoziumo atidarymas vyks liepos 1 dieną Dailės galerijoje, o lygiai po mėnesio, rugpjūčio 1-ąją, simpoziumas bus uždarytas, žiūrovų dėmesiui pateikti jo metu sukurti darbai.
J. Lebednykienė sako, kad simpoziumą pavyko surengti padedamiems rėmėjų – Lietuvos kultūros tarybai, miesto Savivaldybei ir, žinoma, keramikos įmonei „Midenė“, darbui suteikiančiai savo studijas ir degimo krosnį.

Simpoziumų pradžia skaičiuojama nuo 1990 metų, kai keramikų seminaruose pradėjo dalyvauti svečiai iš užsienio ir jų veiklą pradėjo koordinuoti Dailės galerija. Iki 2002 metų simpoziumai vykdavo kasmet, paskui jie pradėti rengti kas dvejus metus.

Per ilgus simpoziumo veiklos metus sukurta gausybė vertingų darbų. Dailės galerija yra sukaupusi unikalų 600 skulptūrinės keramikos kūrinių rinkinį. Tai 149 menininkų iš 32 valstybių darbo rezultatas.

Vienintelė Lietuvoje, Baltijos jūros šalyse ir visoje Rytų Europoje tokio pobūdžio unikali šamoto kolekcija reprezentuoja lietuvių ir įvairių pasaulio šalių autorių kūrybą ir turi išliekamąją vertę.
Panevėžyje simpoziumuose sukurtais keramikos darbais gali grožėtis ir sostinės gyventojai bei svečiai – skulptūros puošia prezidentūros kiemelį ir Bernardinų sodą, anksčiau vadintą Sereikiškių parku.

Sukaktį pažymi statybos

Dailės galerijos surinktiems vertingiems meno kūriniams saugoti ir eksponuoti labai trūksta vietos.
J. Lebednykienė sako, kad nuo šio dvidešimtojo keramikų simpoziumo padėtis keičiasi: pradėtos Dailės galerijos priestato, tarptautinių keramikos simpoziumų kūrinių ekspozicijos paviljono, statybos.

Naujasis objektas bus pastatytas pagal architekto Valdo Klimavičiaus projektą. Iškils modernus, prie miesto centre esančių pastatų derantis 500 kvadratinių metrų statinys iš stiklo, tinko ir plytų. Bus sutvarkyta ir aplinka. Statybos darbai turėtų būti baigti ateinančių metų vasario mėnesį.
Paviljonui atvėrus duris panevėžiečiai ir miesto svečiai galės ne tik apžiūrėti sukauptą kolekciją, bet ir stebėti kūrybos procesą, patys išbandyti savo kūrybines jėgas, susipažinti su edukacine medžiaga.