Seimas ketvirtadienį palaikė parlamentarės Larisos Dmitrijevos pataisą ir neatsižvelgė į Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto siūlymą jai nepritarti: už balsavo 48, prieš - du, o susilaikė 32 parlamentarai. Vėliau už visą nutarimą balsavo 93 Seimo nariai, o susilaikė 7.

Pataisa numato, kad norint mažinti alkoholio vartojimą, jo pasiūlą ir paklausą, būtina didinti amžiaus cenzą iki 20 metų.

„Apsivesti bus galima, bet šampano išgerti - ne“, - po balsavimo pareiškė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Priėmus nutarimą, Seime gali būti lengviau priimti Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo Antano Matulo ir narės Vidos Marijos Čigriejienės Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siūloma jaunimui iki 20-ties neparduoti alkoholio ir neleisti jiems vartoti bei turėti stipriųjų gėrimų.

Taip pat siūloma Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyti 250-500 litų baudas už alkoholinio pirkimą ar kitokį jų perdavimą asmenims iki 20 metų arba jų nugirdymą.

Už alkoholio vartojimą ar jo turėjimą žmones iki 20 metų siūloma bausti 30-50 litų bauda, už pakartotiną nusižengimą skirti iki 100 litų, o už trečią kartą -150-300 litų baudas.

Anksčiau A. Matulas ir V. M.Čigriejienė siūlė jaunimui iki 20-ties uždrausti vartoti tik stiprų alkoholį, kurio koncentracija viršija 15 proc., tačiau apsvarstę šias pataisas, tokiai iniciatyvai nepritarė keli parlamentiniai komitetai.

A. Matulas tikisi, kad per svarstymus komitetuose susipažinę su statistika, komitetai naujas pataisas parems.

Šiuo metu alkoholį draudžiama parduoti asmenims iki 18 metų, o sulaukę pilnametystės jo gali įsigyti be apribojimų.

A. Butkevičius pritaria

Premjeras Algirdas Butkevičius pritaria Seimo patvirtintai nuostatai, pagal kurią valdžia turėtų uždrausti pirkti ir vartoti alkoholinius gėrimus žmonėms iki 20 metų.

„Teisingai - alkoholio nereikia vartoti“, - ketvirtadienį Seime BNS pareiškė premjeras, paklaustas, kaip vertina tokį Seimo sprendimą.

„Kuo mažiau alkoholio vartos, tuo žmonės bus sveikesni“, - pridūrė A. Butkevičius.

Tačiau jis negalėjo pasakyti, kada klausimas dėl prekybos alkoholiu sugriežtinimo galėtų būti svarstomas Vyriausybėje.

„Kol kas šito klausimo Vyriausybė nesvarstė, bet pritariu bet kokiam keliui, jeigu yra kalbama apie alkoholio vartojimo mažinimą“, - teigė A. Butkevičius.