Pradėsiu nuo savo istorijos. Prieš penkerius metus stebėjau itin triukšmingas (nors plakatai prie įėjimo skelbė, kad triukšmą skleidžiančius prietaisus į arenos vidų įsinešti draudžiama, viduje jų buvo apstu) sporto varžybas. Po varžybų pajutau itin aštrų galvos skausmą, tačiau daugiau jokių keistų pojūčių nepajutau. Grįžęs namo nuėjau miegot, o tuomet ir prasidėjo – atrodė, kad galvoje dūzgia bičių avilys, todėl visą naktį nepavyko užmigti. Ryte išsigandęs nubėgau į privačią gydymo įstaigą, kurioje atlikus tyrimus buvo nustatyta, kad dėl didelio triukšmo pažeistas mano klausos nervas, todėl ausyse girdėti erzinantis zvimbimas.

Gydytojai prirašė įvairių plečiančių vaistų, procedūrų, masažų, tačiau net ir praėjus mėnesiui ūžesys nesiliovė. Zvimbimas tik dar sustiprėjo ir tiesiogine to žodžio prasme varė iš proto. Dėl jo negalėjau būti tyloje, bemiegės naktys kartojosi viena po kitos, paskaitose (tuomet dar studijavau) būdavau išsiblaškęs, nesusikoncentravęs, prastėjo mokymosi rezultatai, o iš darbo, kuriame tuo metu dirbau, apskritai atleido.

Pakartotinai nuvykus pas specialistą buvo paaiškinta, kad, jeigu intensyviai gydant nervas per mėnesį neatsistatė, greičiausiai neatsistatys niekada, kitaip tariant, visuomet girdėsis tas įkyrus zvimbimas, trukdantis užmigti ir susikaupti. Tuomet prasidėjo vizitai nuo vieno specialisto pas kitą, tačiau nuo to geriau nepasidarė – tik prastėjo finansinė padėtis, apėmė depresija, nebenorėjau bendrauti su draugais, išeiti į miestą ir panašiai. Lyg to būtų maža dėl įtampos ir nemigos sutriko skrandžio veikla, pavalgęs nuolat jausdavau pykinimą, silpnumą, galvos skausmą ir taip diena iš dienos.

Nuvykau pas gastroenterologą. Gastroenterologas atliko krūvas brangių tyrimų, tačiau jokių pakitimų virškinamajame trakte nerado, todėl diagnozavo funkcinę dispepsiją. Funkcinė dispepsija - tai skrandžio motorikos sutrikimas, dėl kurio maistas per lėtai arba per greitai virškinimas, todėl žmogus jaučia itin nemalonius simptomus: pykinimą, vidurių pūtimą, kai kurie ligoniai periodiškai vemia. Paklausaus - gydytojau, tai kaip gydysim?

Atsakymas buvo, kad, deja, funkcinė dispepsija nepagydoma ir beveik neištirta liga. Išėjęs iš gydytojo pravirkau, tuomet atrodė, kad mano gyvenimas baigėsi ties 23 metų riba. Aišku, kaltinau visą pasaulį aplink, kodėl man VIENAM taip nepasisekė. Galų gale priėjau stadiją, kai norėjosi tiesiog išnykti, tačiau būtent ši ribinė situacija mane ir įkvėpė nepasiduoti ir ieškoti išeities iš tikrai keblios situacijos...

Šiandien visiškai nebejaučiu zvimbimo ausyse, vaikštau į koncertus (žinoma, su ausų kištukais), skrandis vargina, tačiau netrukdo džiaugtis kiekviena gyvenimo diena, todėl, bičiuliai, noriu pasidalinti savo patirtimi su Jumis. Žinau, kad ne vienas iš Jūsų šiandien yra tokioje pat padėtyje, kurioje aš buvau kažkada ir karštligiškai ieškote magiško vaisto, kuris Jums padės.

Vis dėlto noriu akcentuoti, kad internete pilna aferistų, siūlančių „stebuklingus“ vaistus, kurie iš tikrųjų nieko nepadeda. Nešvaistykite savo sunkiai uždirbtų pinigų. Vieno „stebuklingo“ vaisto kol kas nėra, tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad negalite sau padėti. Štai mano pastebėjimai ir patarimai.

Pirma, jeigu išgirdote vieną iš mano paminėtų diagnozių, žinokite, kad tikrai ne jums vienam taip nepasisekė, ir visame pasaulyje yra daugybė žmonių, kurie kenčia taip kaip ir jūs, bijo taip pat kaip bijote jūs. Žmonių, kurie nori išsikalbėti ir pasidalinti savo skausmu bei patirtimi su jumis. Todėl jūs esate ne vienas ir ne jums vienam taip nepasisekė. Žinojimas, kad esi ne vienas, kad egzistuoja žmonės, kurie jaučia tą patį, ką jauti ir tu, yra pirmas žingsnis pasveikimo link.

Antra, jeigu šios ligos tau trukdo dirbti, mokytis, galvoji viską mesti velniop, nes tiesiog tau nepasisekė ir/arba jautiesi taip prastai, kad negali pakilti iš lovos – PRISIDĖK. JAV ir Didžiojoje Britanijoje veikia Tinnitus ir funkcinių virškinimo sutrikimų asociacijos, kurių nariai, žmonės, sergantys kaip ir tu, renka lėšas lobistinei veiklai tam, kad būtų intensyviai vykdomi moksliniai tyrimai ir išrasti patikimi vaistai nuo mano paminėtų ligų, kad būtų vykdomos informacinės kampanijos ir visuotinai suprastas tikrasis funkcinių susirgimų mastas bei daroma žala. Pervesk mano paminėtoms organizacijoms kas mėnesį tiek pinigų, kiek negaili. Pamatysi, kad tuomet, kai jausi, kad savo darbu artini dieną, kai bus išrasti vaistai nuo šių ligų, kad prisidedi ne tik prie savo, bet ir prie kitų, tokių kaip tu, gerovės, atsikelti į darbą bus paprasta ir lengva, nepriklausomai nuo to, kaip ryte jautiesi. Pažymiu, kad pervedama suma šiuo atveju jokios reikšmės neturi, šiuo atveju laimi tik tu pats.

Trečia, jeigu jums gydytojas pasakė, kad tinnitus ir/arba funkcinės dispepsijos pagydyti neįmanoma, tai nereiškia, kad šių ligų negalima kontroliuoti ir valdyti. Be to, tai reiškia, kad buvai ne pas tą gydytoją, kurį reikia. Patariu, kad sergant tokiomis ligomis, kaip sergu (sirgau) aš, reikia eiti pas gydytoją, kuris specializuojasi būtent mano minėtose susirgimuose: siūlau eiti ne pas bet kurį LOR gydytoją, o būtent pas tą, kuris specializuojasi tinnitus gydyme, eiti ne pas pirmą pasitaikiusį gastroenterologą, o būtent pas tą, kuris specializuojasi funkciniuose susirgimuose. Jeigu planuojate vizitą pas gydytoją, pasiskaitykite jo dosje, pacientų komentarus apie konkretų specialistą. Jeigu paklausysite šio mano patarimo, tikrai sutaupysite pinigų, laiko ir svarbiausia – savo sveikatos bei nervų.

Ketvirta, jeigu jums gydytojas pasakė, kad tinnitus ir/arba funkcinės dispepsijos pagydyti neįmanoma ir kad apskritai jis nieko padėti negali, tai aš noriu atkreipti dėmesį, kad, be Vakarų medicinos tradicijos, dar egzistuoja ir kitos medicinos tradicijos, liaudies medicina. Man asmeniškai išgydyti tinnitus ypatingai padėjo akupunktūra ir gydomieji sprando masažai. Kai pradėjau domėtis akupunktūra, kinų medicina, buvau didžiulis šios medicinos tradicijos skeptikas – kaip gali veikti kažkokios adatėlės, kaip gali padėti žolelės, kai nepadeda pripažinti ir visuotinai taikomi gydymo metodai? Mąsčiau, kad alternatyvi medicina, tai aferistų užsiėmimas, kurie pelnosi sergančių žmonių sąskaita. Tačiau, veikiamas savo situacijos beviltiškumo, nugalėjau skepticizmą ir kreipiausi į akupunktūros specialistą. Iš savo patirties sakau – PADEDA. Jau po pirmų trijų procedūrų ūžesys susilpnėjo ir pagaliau pradėjau užmigti naktimis, kol galiausiai ūžesys visai išnyko. Tačiau būkite atsargūs - neikite pas bet ką, o susiraskite sertifikuotus ir žinomus specialistus.

Penkta, ir apskritai greičiausiai jums niekas neužsiminė apie nervų stimuliavimą ir skrandžio implantus, nes tų 15 minučių, kurias gydytojas gali skirti pacientui, tiesiog nepakanka papasakoti apie tai.

Šešta, neslėpkite savo susirgimų nuo artimųjų, draugų ir kolegų. Jie turi teisę žinoti, kas jums yra, kodėl jūsų nuotaika kartais, atrodytų be priežasties, prasta, esate irzlus ir panašiai. Tokiu būdu užbėgsite už akių galintiems kilti nesusipratimams, problemoms ir neprarasite žmogui itin reikalingų socialinių ryšių. Taip, jūs kitoks, taip, jums galbūt šiek tiek nepasisekė, bet jūs turite teisę gyventi, dirbti, mylėti, bendrauti. Naudokitės tuo, nes liga šių teisių iš jūsų neatėmė, jas galbūt atėmėte tik pats jūs. Susigrąžinkite gyvenimą į savo rankas.

Klausite, kam aš apie tai rašiau ir kokia man iš to nauda? Man nauda ta, kad aš prisidedu. Tad jeigu norite pasidalinti patirtimi, nuorodų į faktiškai veikiančius forumus, būti išklausytas ar tiesiog jus apėmė baimė, šios ligos atėmė iš jūsų gyvenimą, rašykite man el. paštu begama@centras.lt, o aš jums padėsiu, kiek galėsiu: pasidalinsiu savo turimomis žiniomis, pozityvia nuotaika ir kontaktais. Jūs ne vieni.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Kai abejojate dėl savo vartojamų vaistų ar jus kankina nesunkus, bet varginantis negalavimas, ieškote sveikos gyvensenos patarimo... Sveikatos specialistai viešai gali jums padėti!

Turite negalavimą ir abejojate, ar verta varginti savo gydytoją, paniškai bijote įžengti į gydymo įstaigą, ar tiesiog norėtumėte pasikonsultuoti vaistų vartojimo ar sveikatos gerinimo klausimais? Kreipkitės į DELFI Pilietį, kur Jums sveikatos klausimais patars, o reikalui esant tinkamai nukreips profesionalūs gydytojai ir vaistininkai.

Nuo 2015 m. sausio 1 d. Lietuvoje planuojama pradėti leisti teikti farmacinės rūpybos paslaugas vaistinėje. Tai reiškia, kad vaistininkas aktyviai padės pacientui tinkamai vartoti gydytojo paskirtus vaistus, juos derinti, spręsti su vaistų vartojimu iškylančias problemas, konsultuos pacientus nesunkių negalavimų tokių kaip peršalimas, alergija, įvairūs virškinimo sutrikimai klausimais.

Taip pat gydytojai ir vaistininkai daugiau bendradarbiaus įvairiais paciento priežiūros, vaistų vartojimo klausimais. Dabar jų patarimų jums rūpimu klausimu galite teirautis ir DELFI Pilietyje.

Jei norite gauti patarimą dėl sveikatos problemų, turite klausimų dėl vartojamų vaistų ar sunegalavote, aprašykite savo simptomus, visus vartojamus vaistus, lėtines ligas, kuriomis sergate, maisto papildus, gyvenimo būdą, savo amžių, ūgį bei svorį ir klausimą bei savo ligos istoriją siųskite el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Patarimas man”.

Profesionalus gydytojo ir vaistininko komanda atsakys į atrinktus klausimus viešai, patars kaip išspręsti problemas, o reikalui esant nukreips į kitą sveikatos specialistą.