Polipai ar adenoidai?

Vaikas bent kartą per mėnesį sloguoja ar serga peršalimo ligomis? Tėvai, įvertinę požymius, paskelbia diagnozę – polipai. Medikai pastebi, kad suaugusieji dažniausiai nesugeba pastebėti mažyčio skirtumo tarp polipų ir adenoidų, o šie pavadinimai nurodo ne tą pačią diagnozę.

Adenoidai – tai nosiaryklės limfoidinio audinio sankaupa, išvešėjimas, kuris atsiranda viršutiniame ryklės trečdalyje, užpakalinėje sienelėje. Adenoidai trukdo normaliai kvėpuoti per nosį, sukelia dažną slogą, formuoja netaisyklingą sąkandį, skatina dažnus ausų uždegimus. Jeigu vaikas kartą per mėnesį arba dažniau sloguoja, galima įtarti, kad jam išvešėję adenoidai. Ypač reikėtų susirūpinti, jeigu vaikas su pertraukomis serga visus metus.

Polipai – tai lėtinė nosies ir prienosinių ančių (sinusų) gleivinės liga, pasireiškianti gleivinės išburkimu. Polipai, anot otorinolaringologo Kęstučio Šaulio, primena vandens pripildytus ir nosyje kabančius balionus, kurie trukdo kvėpuoti. Jie dažniausiai būna alerginės kilmės.

Pasikeičia balsas ir burnos kvapas

Adenoidų išvešėjimas gali būti daugelio nemalonių sutrikimų priežastis. Kartais tai turi įtakos vaiko knarkimui. Medikai priduria, kad vis dėlto mažyliai dažniau naktimis šnarpščia, kai yra padidėjusios tonzilės. Retkarčiais knarkiama dėl patirtos nosies traumos ir nosies pertvaros deformacijos.

Nemaloniam burnos kvapui adenoidų išvešėjimas taip pat turi įtakos. Jeigu iš vaiko burnytės dvelkia nemalonus kvapas – vertėtų kreiptis į gydytoją otorinolaringologą. Pastebėta, kad pašalinus adenoidus pagerėja ir burnos kvapas.

Pasitaiko, kad esant dideliems adenoidams ar tonzilėms vaiko balsas tampa slopus arba žemas. Kartais atrodo, kad jis šneka per nosį. Išgydžius ar pašalinus šią bėdą, vaiko balsas tampa skaidresnis.

Jeigu mažametis dažnai serga ausų uždegimu, ligos priežasties reikėtų ieškoti nosyje arba gerklėje. Pašalinus adenoidus, dažniausiai liaujasi skaudėti ir ausis. Medikų teigimu, stipriai išvešėjęs nosiaryklės limfoidinis audinys uždengia klausos vamzdį ir vaikas ima prasčiau girdėti. 

Akys – išdavikės

Viena iš priežasčių, kodėl vaikams išveša adenoidai, yra nusilpusi imuninė sistema. Ar maistas gali turėti įtakos šiam vaikų sveikatos sutrikimui? Medikų nuomonės skiriasi: vieni teigia, kad mitybos įpročiai neturi svarbesnės reikšmės, kiti tvirtina, kad saldainiai, greitas maistas, nereguliari mityba, dažnas persivalgymas turi įtakos ligos paūmėjimui. Aišku viena – sveika mityba tikrai nekenkia, o imunitetą ji sustiprina.

Patinę viršutiniai vokai ir pajuodę paakiai irgi gali būti dėl padidėjusių adenoidų.

Kaip gydyti

Priklausomai nuo adenoidų išvešėjimo lygio galima rinktis įvairų gydymą. Iš pradžių patartina taikyti nuosaikias priemones: lašinti vaistus į nosį, gerti antihistamininius vaistus, homeopatinius preparatus ar taikyti kvėpavimo pratimus. Patartina stiprinti imunitetą, rinktis fitoterapiją. Svarbiausia, nedelsti.

Medikai pastebi, kad nosies lašai, homeopatiniai preparatai paprastai neveikia taip greitai, kaip norėtume. Liga toliau progresuoja. Kai adenoidai labai išveša, gydoma antibiotikais. Jei negerėja, tenka imtis chirurginio gydymo. Anksčiau būdavo operuojama taikant vietinę nejautrą, adenoidai kartais ataugdavo. Dabar operacija, taikant bendrą nejautrą, yra kokybiškesnė ir, anot medikų, adenoidai pašalinami visam laikui.

Respublikinės Kauno ligoninės Otorinolaringologijos skyriaus vedėjas Kęstutis Šaulys

Visi vaikai turi adenoidus, kurie dažniausiai išnyksta apie 19 ar 20 žmogaus gyvenimo metus. Dažniausiai adenoidai padidėja vaikams iki 14 m., tačiau pasitaiko ir išskirtinių atvejų – adenoidus teko šalinti 43 m. vyrui.

Išvešėję adenoidai trukdo kvėpuoti per nosį, todėl vaikai prasižioja ir kvėpuoja per burną. Negydant adenoidų išvešėjimo ir nuolat kvėpuojant per burną gali susiformuoti vadinamasis „adenoidinis veidas“: atrofuojasi kai kurie veido raumenys, formuojasi netaisyklingas sąkandis, netaisyklingai vystosi apatinis žandikaulis.

Dėl šių priežasčių sergantieji savo išvaizda gali priminti psichikos sveikatos sutrikimų kamuojamus vaikučius, tačiau adenoidų išvešėjimas neturi jokios įtakos vaiko protiniam vystymuisi.
Veiksmingiausia išvešėjusius adenoidus gydyti chirurginiu būdu. Šiuo metu populiaru gydyti hormonais, tačiau tai daug kantrybės ir laiko reikalaujantis kelias.

Išoperavus adenoidus vaikas jau po dviejų savaičių gali grįžti į sporto treniruotes, o hormoninis gydymas gali trukti net metus ir, deja, ne visada pavyksta pasiekti norimus rezultatus.

Anksčiau adenoidai buvo šalinami taikant vietinę nejautrą. Kai kuriems vaikams tai sukeldavo didelį stresą bei baimę, nes, reikia pripažinti, tekantis kraujas, įvairūs procedūrai atlikti naudojami gydytojų instrumentai – ne pats maloniausias vaizdas, kurį tenka pamatyti jaunajam pacientui. Šiandien tokie metodai taikomi itin retai.

Dauguma tėvų bijo operacijos, tačiau nerimui nėra preteksto. Operacija su bendrąja nejautra nėra sudėtinga ir trunka apie pusvalandį (įskaitant pasiruošimą). Išoperuoti vaikai, jei nekyla jokių komplikacijų, tą pačią dieną, praėjus 3–4 val. po operacijos, išleidžiami namo.

Savaitę po procedūros vaikas turi gerti daug skysčių (gazuotų gėrimų negalima). Pirmąją dieną po operacijos patariama valgyti tik lengvai virškinamo maisto, pvz., sriubos, košės, sultinio ar jogurto. Kitomis dienomis vaikas gali maitintis įprastai, tačiau reikia vengti karšto maisto.

Po operacijos svarbu reguliariai vartoti gydytojo paskirtus vaistus nuo skausmo. Ligonis gali sukarščiuoti – kūno temperatūra gali pakilti iki 37,5 oC. Pirmąsias dešimt dienų nepatariama maudytis karštoje vonioje, kaitintis pirtyje, degintis saulėje.