„Reidui pasirinkome mėnesio dieną, kuomet mokami atlyginimai ir įvairios socialinės išmokos. Vieša paslaptis – dalis mūsų tautos tokias dienas mėgsta smagiai „aplaistyti“, vėliau sėda už vairo. Kad būtų drąsiau – renkasi ne automobilį, o dviratį“, – pasakoja vienas laidos kūrėjų Daumantas Butkus.

Jašiūnuose prie parduotuvės sutikta ponia Matilda sako, jog užmuštų, jei girtą už automobilio vairo pamatytų. Jei girtas už vairo sėda, tai jau ne žmogus, o žudikas, sako Matilda. Matyt, todėl šiame miestelyje girtų vairuotojų „Keliai. Mašinos.Žmonės“ nesutinka.

Pirmasis akivaizdžiai neblaivus dviratininkas – Eišiškėse. Ponas Ričardas sakosi skubąs namo iš parduotuvės. „Du buteliai alaus“, – neslepia esąs išgėręs, tačiau kiek tai būtų alkoholio matuoklio ekrane, vyriškis nenori sužinoti. Pažada ant dviračio nebesėsti. Nuo jo namų iki parduotuvės – vos 200 metrų. Kitas neblaivus šio miestelio dviratininkas taisyklių sako paisantis. „Kai išgeriu, dviratį varausi šalia“, – sako Henrikas, bet pūsti į alkotesterį taip pat mandagiai atsisako.

Švenčionių rajonas. Pats pietų metas. Tik pietų ant stalo prie nedidelės miestelio parduotuvės nematyti. Linksma kompanija tuština alaus „bambalį“. Numalšinę troškulį, sėdasi ant dviračių. Paprašome sustoti. Ponia Ingrida sako, kad šiandien išgėrė „bambalį“.

„Ar nebijot vairuoti išgėrusi?“ – klausia žurnalistas. „Ne. O ką“. „Kelias gi nelygus, kai išgeri“. Moteris atsako, kad „reikia pasilygint“. „Išgėrus?“ – klausia žurnalistai. „Taip. Kai pasilygini būna geriau“, – teigia eismo dalyvė ir sutinka pasitikrinti „kelio lygumą“. 1,27 promilės, visai nedaug iki vidutinio girtumo laipsnio. Jei Ingrida turėtų automobilį, išgėrusi, teigia, nevairuotų. Visai kas kita – dviratis. Ne kartą policijos už dviračio vairavimą išgėrus bausta moteris žurnalistų neklauso ir vinguriuodama kelio viduriu skuba namo.

Iš viso reido metu „Keliai. Mašinos. Žmonės“ patikrino 12 dviratininkų. 7 buvo neblaivūs, 2 pūsti į alkotesterį atsisakė, 3 vairavo blaivūs.

Leistina alkoholio norma vairuotojams, taip pat ir dviračių – keturios dešimtosios promilės. Už lengvą girtumą, iki 1,5 promilės, policija dviratininkams skiria baudą nuo 300 iki 500 litų. Jei alkoholio matuoklis parodo 1.5 ir daugiau promilės – gresia bauda nuo 500 iki 700 litų. Tačiau nei baudos, nei galimi skaudūs padariniai neatgraso nuo noro minti.

Beje, klaidinga manyti, kad girti dviratininkai tokie drąsūs tik mažuose provincijos užkampiuose. Promilių rekordininką žurnalistai sutiko Vilniuje. Apie tai – sekmadienį, birželio 22 d. laidoje „Keliai. Mašinos. Žmonės“, 16.45 val. per LRT televiziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)