Prieš mėnesį papildytas kodeksas numato, kad bus konfiskuojamos visos brakonieriavimo priemonės – ginklai, transporto priemonės, net ir tos, kurios nepriklauso pažeidėjams.

Aplinkos viceministras Linas Jonauskas teigia, kad šios priemonės aplinkos apsaugos inspektoriams leis pilnai vykdyti savo darbą, o gudresni, įstatymų spragomis mėgstantys pasinaudoti brakonieriai vis tiek sulauks atpildo.

„Įrankių konfiskavimas bus dar vienas ženklus etapas kovoje su brakonieriavimu. Dabar turėsime visas galimybes užtikrinti, kad nusikaltimai nepasikartotų“, – sakė viceministras.

L. Jonauskas atskleidė brakonierių veikimo schemas, kaip jie manipuliuodavo įstatymais ir išvengdavo atsakomybės.

„Tikrai nebūtume darę šių pataisų, jei neturėtume signalų, jog pažeidėjai naudojasi tokia padėtimi, kad negalima konfiskuoti svetimo turto. Būdavo, kad pora medžiotojo bilietus turinčių brakonierių tiesiog apsikeisdavo šautuvais ir pareigūnai nebegalėdavo jų atimti”, – kalbėjo L. Jonauskas.

Anot viceministro, tokių gudragalvių pasitaikydavo, bet ne visuotinai. Tačiau saujelė tokių brakonierių įvairias technikas buvo įvaldę puikiai. Dabar akivaizdūs brakonieriai negalės išsisukti inspektoriams net neužfiksavus paties brakonieriavimo fakto.

„Brakonierius eina į mišką, nušauna gyvūnus, šautuvą paslepia vienoje vietoje, mėsą kitoje. Po to, lyg niekur nieko, važiuoja pro šalį ir „randa“ tuos gyvūnus. Pareigūnai, sustabdę tokį brakonierių, nieko jam negali padaryti, nes nėra užfiksuotas arba nufilmuotas pats brakonieriavimo faktas. Šis būdas keliuose rajonuose buvo taikomas gana dažnai. Šios įstatymo pataisos atrišo rankas: dabar bus galima konfiskuoti automobilį, jei juo vežamas akivaizdžiai be licencijos, be medžiotojo bilieto neteisėtai sumedžiotas gyvūnas. Nekalbant jau apie tai, jei medžiojama iš automobilio pasišviečiant. Šios priemonės dabar inspektoriams leidžia dirbti pilnu pajėgumu ir taikyti griežtas priemones“, – kalbėjo viceministras.

Neteisėtų medžiotojų gudravimas jau kaip ir išspręstas, o ežeruose ir upėse brakonieriaujantys taip pat turės pereiti prie rupios duonos.

„Inspektoriai žino etatinius brakonierius, žino jų sodybas ir žino jų tikslus. Bedarbiai gaudo žuvį pardavinėjimui. Čia yra faktas, kad kai valstybė neturi iš jų ko paimti, jie tuo amatu versis ilgai. Priemonių konfiskavimas tikrai padeda. Jau praėjusiais metais buvo tokių brakonierių, kurių pirmi žodžiai – iš kur valtį reikės gaut, – sakė L. Jonauskas.

Iš Baltarusijos atvežti tinklai kainuoja vos kelis litus, tuo tarpu pačiai pigiausiai naujausiai valčiai nuolatinių pajamų neturintiems brakonieriams tektų taupyti ilgai.

„Nenorime, kad tai suveiktų kaip baimės kėlimas, bet kaip galimybių brakonieriavimui užkirtimas. Nėra valties – nėra būdo pastatyti tinklams. To mes ir siekiame – kad nebūtų galimybės“, – sakė viceministras.

Seime priimtos kodekso pataisos neapsiribojo vien pažeidimo priemonių konfiskavimu. Priimta ir daugiau pataisų, o, anot L. Jonausko, viena svarbiausių – pažeidėjai privalės skaitytis su pareigūnais. Už pasipriešinimą aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnui ar neetatiniam aplinkos apsaugos inspektoriui bus skiriama nuo 500 Lt iki 1 000 Lt bauda.

„Ne ką mažesnis laimėjimas yra Seimo pritarimas Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisoms dėl atsakomybės sugriežtinimo už pareigūnų įžeidinėjimą ir pasipriešinimą jiems. Tokių atvejų jau yra nutikę. Žalos didelės, baudos didėja, todėl tokių atvejų pasitaiko. Ukmergėje inspektorių puolė kirviu ir išdaužė automobilio langą, Druskininkuose užpuolė ir atėmė ginklą, Vilniuje buvo bent trys atvejai. Tai dar vienas niuansas, kad žmonės skaitytųsi su pareigūnais ir gerbtų juos“, – sakė viceministras.

Taip pat dar padidintos administracinės baudos už medžioklės taisyklių nesilaikymą. Iki šiol jos siekė 4 000 litų, o dabar brakonieriai turės suploti iki 6 000 litų.

Už trukdymą vykdyti aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę irgi padidintos baudos. Piliečiai, trukdantys pareigūnams tikrinti įmones, įstaigas, organizacijas ir objektus, sulauks baudų nuo 500 iki 1000 litų, o pareigūnai - dvigubai daugiau. Pastariesiems, beje, iki šiol baudos buvo itin mažos – nuo 300 iki 600 litų.