Šalčininkų miškų urėdijos Girios girininkijos girininkas Darius Šapokas savo darbe prisižiūrėjo pakankamai neatsakingo poilsiautojų elgesio. Palaidi šunys, nesąmoningi uogautojai, savižudžiai keturratininkai ir festivalininkai miške – kasdienybė vienuose gražiausių miškų Vilniaus regione.

D. Šapokas išskiria pagrindines nesąmoningų poilsiautojų keliamas problemas.

Šiukšlinimas yra didžiausia problema, taip pat kyla ir gaisrų pavojus. Laimei, šiemet jų išvengėme. Garsios muzikos klausymas miške baido gyvūnus ir trukdo kitiems lankytojams, kaip ir šunų be pavadėlio vedžiojimas“, – pasakojo girininkas.

Šunims didžiulis malonumas išsilakstyti miškuose, bet pagal miško lankymo taisykles, negalima šunų paleisti. Anot girininko, net mažiausias kišeninis šunelis gali užvaikyti ir stirną.

„Šunys vaiko ne tik gyvūnus, bet ir paukščius. Išlieka tikimybė, kad šunys gali sudraskyti paukščių jauniklius lizduose ant žemės, baidyti nuo kiaušinių pateles, dėl ko neišsivysto paukščiukai. Miškuose galima paleisti tik medžioklinius šunis ir tik medžioklės tikslais, o visus kitus reikia laikyti už pavadėlio", – kalbėjo girininkas.

Miškuose jau kepures pradėjo kaišioti pirmieji grybai, o netrukus prisirps ir uogos, tad netoli sostinės esantys miškai užsipildys lankytojais. Jų paliekamos šiukšlės gal ir nėra pati didžiausia problema. Daug didesnė – neatsakingas uogavimas, dėl kurio žalojami krūmeliai.

„Grybai pasirodė jau dabar. Žmonės randa voveraičių, kelmučių. Pats pikas prasidės mėnesio pabaigoje, gal liepą. Liepą, rugpjūtį, jei grybingi metai, lankytojų būna tikrai daug. Kai kurie uogautojai nėra sąmoningi. Draudžiama miške naudoti raškymo įrankius, nes jais sužalojami uogienojai – tai labai didelė bėda“, – pasakojo girininkas.

Nemažai keturračių vairuotojų taip pat sukelia problemų miškininkams. Bekelei skirtos transporto priemonės žaloja miško paklotę. Samanoms ir grybienai atsikurti prireikia ne vienerių metų, tačiau D. Šapokas akcentuoja ne tai, o specifinę jų valdose kylančią problemą: kai kuriose Girios girininkijojos vietose važinėjantys keturratininkai žaidžia su savo likimu.

Iki nepriklausomybės atgavimo Girios girininkija priklausė okupacinei kariuomenei ir joje buvo įkurtas aviacijos poligonas. Kariniai lėktuvai ir sraigtasparniai bombarduodavo taikinius, tačiau ne visos bombos pasiekdavo tikslą ir nugulė miško tankmėje. Praėjus ketvirčiui amžiaus, dar ne visos jos rastos ir gali lengvai detonuotis.

„Uždrausti važiuoti miško keliu transporto priemonėms mes neturime įgaliojimų. Keturračių vairuotojai ne visada laikosi nustatytų taisyklių. Mes darome reidus su policija, kitomis institucijomis ir bandome aiškinti žmonėms, kad nereikėtų to daryti, nes tai yra pavojinga gyvybei“, – kalbėjo girininkas.

Keturračių vairuotojai pyksta ir įstatymą draudžiantį važinėti mišku vadina nelogišku. Anot jų, sunkiasvoriai miškavežiai miškui padaro daug daugiau žalos. D. Šapokas jiems paprieštarautų.

„Dažniausiai miško traukimo technika važinėja sukrautomis šakomis – valksmomis, o nuo jų nuvažiuoti leidžiama tik ekstremaliais atvejais. Keturračiai nepritaikyti važinėti miškais, tai nepalyginami dalykai, be to, kad ir koks kvailas įstatymas atrodytų, jo privalu laikytis“, – sakė D. Šapokas.

Primename, kad pagal lankymosi miške taisykles, turite teisę lankytis visuose miškuose, išskyrus privačius miškus, esančius iki 100 metrų atstumu nuo miško savininko sodybos, bei miškus, kuriuose tai apribota kitais teisės aktais. Valstybės saugomose teritorijose (rezervatuose, draustiniuose, valstybiniuose parkuose) lankytis leidžiama, jei tai neprieštarauja šių teritorijų apsaugos ir naudojimo režimui.

Draudžiama lankytis miško sklypuose, kuriuose vyksta medienos ruošos darbai arba panaudotos cheminės ar biologinės miško apsaugos priemonės.

Laužą kurti galima tik tam skirtose poilsiavietėse, o malkų reikėtų atsivežti pačiam arba galima pasirinkti sausų šakų. Jokiu būdu negalima kirsti sausuolių, kurie palikti retiems paukščiams ir vabzdžiams. Taip pat draudžiama kirsti krūmus bei žaloti miško paklotę.

Laužų bet kur kurti negalima, kaip ir mėtyti nuorūkų ar degtukų. Automobilių plauti miške taip pat negalima dėl į dirvožemį patenkančių teršalų. Vaikyti miško gyvūnus, išsinešti jauniklius ar paukščių kiaušinius irgi draudžiama.