Visus atvykusius į šventę pasitiko pati Pepė ilgakojinė, vaikai varžėsi, kas taiklesnis, kieno ranka stipresnė, galėjo nusifotografuoti princesės arba tigro kailyje, pasigaminti sapnų gaudyklę, piešti kreidelėmis ar pieštukais bei laimėti loterijoje vertingų prizų. Daug veiklos vaikams, o tėveliams – galimybė ramiai pabendrauti, išgerti arbatos, paragauti lietuviškų vaišių bei didžiulio, specialiai šventei iškepto torto. Šitaip lietuviai pasveikino vasarą pirmojoje neseniai įsikūrusios Oslo šeimų bendruomenės „Lietuvių namai“ šventėje.

Bendruomenė oficialiai įregistruota vos gegužės 19 d ir siekia suburti Osle ir aplink jį gyvenančias lietuvių šeimas su vaikais bendrai kultūrinei veiklai, bendravimui. Taip pat bendruomenė ketina teikti reikalingą naujai atvykusiems į šalį informaciją, konsultuoti bei vykdyti socialinę veiklą. Naujos organizacijos tikslas – tapti lietuviams Osle atrama bei susitikimo vieta, kur dalijamasi patirtimi, žiniomis bei draugyste.

Bendruomenę įkūrė trys iniciatyvios lietuvaitės iš Vilnaus ir Klaipėdos Lina Baltrukonienė, Ieva Kilcauskaitė bei Ilma Bingelienė. Moterys gyvena Osle su vyrais ir vaikais jau daugiau nei penkerius metus ir pajuto, kad trūksta bendrų lietuvių susiėjimų, kur visi galėtų ateiti su šeima ir mažais vaikais, susipažinti, kalbėti lietuviškai. Taip pat trūksta ir kultūrinių renginių vaikams. Daugelis šeimų stengiasi išlaikyti lietuvių kalbą, tačiau vien tik namuose kalbėti yra per mažai, norvegų kalba ima sparčiai dominuoti, o sudėtinga gimtoji ima prastėti. Vos atvykus kyla begalė klausimų dėl darželio, mokyklos, sveikatos sistemos, tačiau vieno patikimo ir nuolatos atnaujinamo šaltinio nėra – šią spragą „Lietuvių namai“ taip pat stengsis užpildyti, kol kas tai daroma socialiniuose tinkluose, tačiau jau kuriamas ir internetinis puslapis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)