Ar teko girdėti tokius paaiškinimus dėl patirtos nesėkmės: „Blogai jaučiausi“, „Praėjusią naktį vėlai grįžau“ ar „Vakar per ilgai užsisėdėjau su draugais“, „Būčiau ir aš gerai išlaikiusi egzaminą, jei ne tas vakarykštis pasilinksminimas“. Greičiausiai tuo norima pasakyti: „Iš tiesų aš nesu nevykėlė/-is ‒ viskas būtų buvę gerai, jei ne ši problema“. Taigi kartais jūs patys sau trukdote patirti sėkmę.

Tukdymas sau (angl. self-handicapping) ‒ kai sąmoningai ir pasąmoningai kalbate bei elgiatės taip, kad sau pakenktumėte. Pagrindinis tikslas – išsaugoti savigarbą nesėkmės atveju bei noras kitiems sudaryti geresnį įspūdį ir jį valdyti.

Trukdydami sau, susikuriate kliūtis, dėl kurių mažėja tikimybė pasiekti gerų rezultatų bei patirti sėkmę, bet leidžia paaiškinti / pateisinti nesėkmę. Pasąmoningai trukdydami sau, atsiejate nesėkmę nuo savo asmens. Taip nesėkmę priskiriate prie sunkinančių išorinių aplinkybių („aplinka kalta“) ir jos neaiškinate savo menkais gebėjimais. Tiesa, jeigu pasiseka, trukdydami sau lengviau pripažįstate, kad sėkmė yra jūsų nuopelnas.

Svarbu šį reiškinį atpažinti. Jei jūsų savęs vertinimas labai priklauso nuo rezultatų, trukdymas sau padeda jums nuo tų rezultatų atsieti save ir išlaikyti užtektinai gerą savęs vertinimą.
Štai keletas įprastų trukdymo sau būdų, kuriuos galbūt atpažinsite savyje:

Nededate visų pastangų vykdydami sunkią, įsitraukimo reikalaujančią užduotį. Pavyzdžiui, gavę atsakingą užduotį darbe, pernelyg daug laiko praleidžiate rinkdami informaciją internete, bendraudami su kitais mažiau svarbiais klausimais, su kolegomis, arba užuot rengęsi svarbiam egzaminui universiteto bibliotekoje, leidžiate laiką draugų kompanijoje.

Stengiatės iš pradžių nerodyti pastangų, kad nesužadintumėte lūkesčių, kurių vėliau galite nepateisinti. Pavyzdžiui, menkai stengiatės dėl santykių su nauju parteriu, nes jums atrodo, kad vis tiek didelė tikimybė, jog išsiskirsite.

Kitam suteikiate palankesnę padėtį. Pavyzdžiui, mėgstate bėgioti, dalyvaujate maratonuose, bet nepakankamai pasirengėte svarbiam bėgimui.

Trukdymas sau nėra vienareikšmiškai neigiamas:

Nors jis kliudo jums patirti sėkmę, bet atlieka ir apsauginę funkciją – padeda lengviau išgyventi nesėkmę. Juk nesėkmė sunkiau išgyvenama, jei buvo stengtasi, nei atvirkščiai – nieko nedarius, bet iš anksto turint parengtą paaiškinimą/pateisinimą.

Kartais trukdymas sau gali net pagerinti situaciją, nes sumažina vertinimo įtaką veiklai. Kai yra išorinė trukdanti veiklai aplinkybė ir žmogus iš dalies atpalaiduojamas nuo atsakomybės už prastus rezultatus.

Kaip netrukdyti sau patirti sėkmę?

Bloga žinia yra ta, kad trukdymas sau kaip ir visos mūsų savybės yra giliai įsišaknijusios mumyse, todėl nėra vienos stebuklingos tabletės, vieno šablono ar gydymo algoritmo, kuris galėtų žaibiškai pagydyti nuo trukdymo sau. Tačiau nėra ir taip beviltiška.

Štai keletas rekomendacijų, ką būtų galima daryti:

1. Visų pirma apie šį reiškinį reikia daugiau sužinoti, pasigilinti į jį ir jį kiek įmanoma labiau įsisąmoninti. Kai jau sugebėsite jį atpažinti, pradėsite įsisąmoninti ir tai, kas su jumis vyksta. Tuomet atsiras ir galimybė rinktis: atpažinus įprastą reagavimo būdą, galėsite keisti jį kitu, ne tokiu kenkiančiu sau ir trukdančiu kaip iki šiol.

2. Pamėginkite įsisąmoninti galbūt jums nepatogią ir skausmingą mintį, kad iš tikrųjų ne visuomet puikiai pasirodysit taip, kaip to norite, jog kartais patirsite nesėkmę. Trukdydami sau, saugote savo savivertę, savęs vaizdą, todėl vienas iš būdų yra pripažinti, jog klysti ‒ žmogiška, jog klaidos yra normalu. Dėl kelių klaidų netapsite blogesniu partneriu, darbuotoju ar žmogumi.

3. Išgyventi nesėkmes nėra lengva, todėl labai svarbu jūsų artimųjų (šeimos, draugų) palaikymas. Trukdydami, kenkdami sau sąmoningai ir pasąmoningai siekiate lengviau išgyventi galimą nesėkmę. Tad artimų žmonių parama, užnugaris yra puiki alternatyva lengviau išgyventi nesėkmę ir tuo pačiu sau nekenkti.

4. Daugiau susitelkite į procesą ir negalvokite apie galutinį rezultatą. Susitelkite į tai, ką DABAR galite padaryti, kad pasiektumėte savo tikslą, atliktumėte sunkią ir svarbią užduotį.

5. Planuodami dienos darbus, paskirkite tam tikrą laiko limitą, kada darysite tai, kas jums baisu, nemalonu ir ko labiausiai vengiate. Praėjus paskirtam laikui, galėsite toliau užsiimti tuo, kas jums labiau teikia džiaugsmo bei malonumo.

6. Jei jaučiate, kad jūsų pastangos netrukdyti sau lieka bevaisės, kreipkitės pas psichologą ar psichoterapeutą, kurie padės labiau suprasti ir įsisąmoninti, kaip jūs pats sau trukdote, ir kartu pasvarstys, ką galima padaryti, kad trukdymo sau jūsų gyvenime būtų kuo mažiau.