– Kokie populiariausi depiliacijos būdai?

– Namuose moterims ypač patogu skusti plaukelius peiliukais, tačiau ši procedūra yra trumpalaikė. Atėjus šiltajam metų laikui moterys renkasi depiliaciją karštu vašku, kuri yra efektyvi, nes plaukeliai atauga po 3–5 savaičių. Taip pat populiarus būdai – epiliatorius ir fotoepiliacija grožio salone.

– Kuris iš išvardintų būdų populiariausias?

– Norint ilgalaikio poveikio dažniausiai moterys renkasi depiliaciją karštu vašku grožio salone, o kalbant apie depiliaciją namuose – skutimąsi peiliukais.

– Ar būna šalutinių poveikių, kaip jų išvengti?

– Jei atsiranda paraudimai, patartina odą palepinti kokosu aliejumi, vengti saulės bent 1–3 dienas po procedūros. Pagrindiniai šalutiniai poveikiai: odos paraudimas, niežulys, perštėjimas. Norint jų išvengti, prieš depiliaciją reikia naudoti specialų kremą šiai odos procedūrai, o po procedūros paraudusią odą nuraminti losjonu po depiliacijos. Jokiu būdu negalima trinti odos drėgnu rankšluosčiu išėjus iš dušo bent kelias dienas po procedūros.

– Kaip patartina depiliuoti itin sausą odą?

– Sausą odą patartina depiliuoti karštu vašku, o po procedūros palepinti kremu. Sausos odos skutimas peiliukais nerekomenduojamas dėl nemalonaus odos tempimo ir dėl galimybės ją dar labiau išsausinti. Oda privalo būti lepinama drėkinamaisiais kūno kremais.

– Kas kiek laiko reikia depiliuotis? Nuo ko priklauso dažnumas?

– Depiliacija karštu vašku rekomenduojama kas 3-5 savaites. Procedūros dažnumas priklauso nuo žmogaus plaukų augimo ciklo.

– Ar depiliuoti galima tik ilgesnius, 7 mm ilgio plaukelius?

– Rekomenduojama depiliuoti ne mažiau kai 5 mm ilgio plaukelius, geriau truputėlį ilgesni, nes trumpesnius plaukelius ne visada pavyksta išrauti.

– Kas geriau – epiliatorius ar skustukai? 

– Dažnai depiliuojantis epiliatoriumi plaukeliai įauga, be to tai yra pakankamai skausminga procedūra. Skutimasis peiliukais – greita, neskausminga, tačiau yra plaukų įaugimo ir bėrimo rizikos, be to – procedūrą reikia atlikti net keletą kartų per savaitę. Kiekviena renkasi pagal save.

– Kas yra fotoepiliacija, kaip ji atliekama?

– Taikant fotoepiliaciją yra sunaikinamas plauko folikulas, nepažeidžiant aplinkinių audinių. Fototerminės reakcijos rezultatas yra ilgalaikis plaukų pašalinimas. Pacientė paguldoma ant medicininės kėdės. Odos sritis, nuo kurios bus šalinami plaukai, patepama šaldančiu geliu, norint sumažinti nežymų skausmą ir odos paraudimą. Lazeris generuoja vieno ilgio šviesos bangų spindulį, kuris nutaikius jį į plaukų augimo vietą sunaikina plauko folikulą, nepažeisdamas aplinkinių audinių. Fototerminės reakcijos rezultatas yra ilgalaikis plaukų pašalinimas. Dėl integruotos į daviklį odos atšaldymo sistemos procedūra yra minimaliai skausminga ir saugi. 

– Kodėl plaukeliai įauga į odą?

– Įaugę plaukeliai – labai dažnai pasireiškiantis šalutinis depiliacijos poveikis tiek, kai plaukai šalinami skutant, tiek atliekant depiliaciją vašku ar cukrumi, naudojant epiliatorių. Bendra prognozė tokia – kuo labiau procedūros metu yra sudirginama oda ir kuo labiau banguoti bei garbanoti yra plaukai, tuo įaugusių plaukų tikimybė po depiliacijos yra didesnė.

– Ar nuo depiliacijos gali berti? Kaip to išvengti?

– Bėrimas po skutimosi – tai uždegimas, kurį sukelia infekcija. Jį galima gydyti. Vis dėlto bėrimui dažniausiai įtakos turi odos jautrumas. Kadangi beria dažniausiai ten, kur oda pati ploniausia ir švelniausia. Jūs nuskutate negyvas ląsteles, tad niežtėjimas – tik reakcija. Norint idealių skutimosi rezultatų, pirmiausia į šiukšlių dėžę turi keliauti vienkartiniai peiliukai. Jie – pigesni, prastesnės kokybės, ne tokie aštrūs, vadinasi, norėdamos nusiskusti kuo švariau, peiliuką spausite stipriau. Tai pati didžiausia klaida. Jeigu skutimosi peiliukas aštrus, jo spausti išvis nereikia, plaukas nuskutamas ir taip, o oda apsaugoma nuo pažeidimo.

– Kokios priemonės labiausiai tinka po skutimosi?

– Nusiskustą odą galite nuraminti perbraukdama leduku arba nuvalydama jautriai odai skirtu toniku, taip pat specialiu losjonu po skutimosi.Toms, kurių oda jau išberta po skutimosi, patarčiau sudirgusias vietas patepti glikolio rūgštimi arba salicilo spiritu

– Ar depiliacijos paslauga paklausi?

Depiliacijos paslauga labai paklausi dėl ilgalaikio efekto, kai nereikia rūpintis depiliacija net kelias savaites.

– Kodėl geriau šią procedūrą atlikti grožio salone, o ne namuose?

– Jūsų oda bus mažiau pažeidžiama, kai tai atliks patyręs specialistas. Pačiai taip kruopščiai ir greitai procedūros atlikti nepavyks.

– Kokios kainos vyrauja už šias paslaugas?

– Veido srities depiliacija 10–20 litų, kūno depiliacija 15–60 litų.

Apie epiliatorius gali daugiau paskaityti straipsnyje DEPILIACIJĄ: būdai, priemonės, dažniausios problemos.

Apie įaugusių plaukelių problemą rašėme straipsnyje Įaugę plaukeliai. Kaip jų išvengti?

Gundančių kojų paslaptys atskleistos straipsnyje PATARIMAI: Ką daryti, kad kojos būtų seksualios?


SVARBU:

1. Neskuskite plaukų pernelyg trumpai ir priešinga kryptimi, tada neįauga plaukas. Vienoje vietoje skustuvu per odos paviršių stenkitės braukti tik vieną kartą. Skustuvu per odą braukite švelniai, nespauskite jo per daug.

2. Suminkštinkite savo plaukus. Išsimaudykite karštoje vonioje ar duše prieš depiliacijos procedūrą, o prieš pat skutantis plaukus patepkite skutimosi putomis ir palaukite keletą minučių.

3. Naudokite skustuvus, kurie turi ne kelis peiliukus, o vieną – papildomi peiliukai nuskuta plaukus itin trumpai. Skustuvas, turintis vieną peiliuką, mažiau dirgina odą.

4. Nuskustą vietą patepkite kosmetiniais preparatais, turinčiais salicilo ar glikolio rūgšties. Tai ne tik dezinfekuos odą, bet ir išvalys odos poras, nuvalys negyvas odos ląsteles.

5. Praėjus kelioms dienoms po depiliacijos procedūros, atlikite odos šveitimą (pilingą). Tai padės atsikratyti seno, kieto epidermio sluoksnio, kuris dažnai neleidžia pro jį prasiskverbti naujai dygstantiems plaukams (bet nešveiskite odos tose vietose, kur jau yra įaugusių plaukelių, nes tai gali sukelti papildomų komplikacijų).

6. Nepiktnaudžiaukite vaško,cukraus ir epiliacijos procedūromis pernelyg dažnai. Taip mažiau dirginsite odą.