Jau kuris laikas sostinės gatvėse galima išvysti skelbimą, kviečiantį programuotojus keisti darbus šūkiu „Rutina užkniso juodai“.

Reklaminę kompaniją vykdo informacinių technologijų kompanija „Baltic Amadeus“, kuri tikisi artimiausiu metu darbuotojų skaičių išauginti beveik trečdaliu.

„Šiandien vienintelis didžiausias iššūkis IT kompanijos plėtrai – specialistų poreikis. Bet kokį didesnį šuolį į priekį stabdo tai, kad trūksta specialistų. Dirbame tiek su universitetais, tiek su mokyklomis, dalyvaujame švietimo projektuose, tiek naudojame visus kitus personalo paieškos būdus“, - pasirinktą specialistų paieškos būdą komentavo „Baltic Amadeus“ marketingo vadovas Darius Dužinskas.

Pasak jo, marketingo kampanija darbuotojų ieškoti lauko skelbimais yra unikali, nes orientuota ne į įmonės produktą ar paslaugą, bet į potencialų darbuotoją.

„Šitoje rinkodaros kampanijoje sujungėme ir lauko reklamą, ir reklamą internete. Sukūrėme atskirą internetinį puslapį ir specialų prekės ženklą. Tokiu būdu norime parodyti save ir panaudoti netradicinius būdus pritraukti specialistus – tiek jaunus, tiek patyrusius“, - kalbėjo pašnekovas.

Pasak D. Dužinsko, lauko reklama savo darbą jau atliko ir įmonė sulaukė didelio susidomėjimo iš suinteresuotų žmonių.

„Tikimės, per kampaniją, kuri truks mėnesį, apie 30 proc. padidinti savo žmonių skaičių. Žinoma, tai neįvyks per mėnesį, bet kartu su kampanija tikimės išaugti“, - vylėsi jis.

IT sektoriuje stingant specialistų įmonės ir toliau sugeba konkuruoti atlyginimais: „Programavimo paslaugos, palaikymo projektai, ką darome mes, neturi sienų. Apie 60 proc. mūsų pajamų sudaro eksportas, o pagrindinės šalys – Skandinavijos. Kadangi sienų nėra, mes esame konkurencingi rinkoje, o dirbant su užsienio partneriais atlygis yra adekvatus kompanijai, o kartu tokius atlyginimus galime mokėti ir savo darbuotojams“.

Asociacijos „Infobalt“ inovacijų vadovas Andrius Plečkaitis pripažįsta, kad IT bendrovėms personalo klausimu – ne patys lengviausi laikai.

„Žiūrint iš to, kaip išradingai įmonės bando prisikviesti specialistus, matome, kad padėtis nelengvėja ir išskirtinių pokyčių pasiūloje neįvyks. Kol kas neturime nei iš Švietimo ir mokslo ministerijos, nei iš kitų institucijų aktyvesnių veiksmų keisti situaciją“, - komentavo jis.

Andrius Plečkaitis
A. Plečkaitis pastebėjo, kad įmonėms ateityje bus tik sunkiau rasti darbuotojų, o specialistai brangs.

„Galbūt tai gera žinia IT specialistams, bet ne kompanijoms ir verslui“, - pridėjo pašnekovas.

Pasak „Infobalt“ atstovo, šiuo metu IT bendrovės specialistus pritraukti bando ne tik finansiniais pasiūlymais, bet ir pridėtine verte – tobulinimosi galimybės, papildomi priedai, darbo aplinka, grafiko lankstumas.

Paklaustas, ar didėjantį IT specialistų poreikį Lietuvoje galėtų patenkinti atvykstantys iš užsienio IT specialistai, pavyzdžiui, iš Rytų šalių, A. Plečkaitis teigė, kad pirmieji žingsniai šiuo klausimu jau yra daromi.

„Yra tam tikrų teisinių poslinkių. Kiek žinau, šioje sesijoje Seime turėtų būti svarstomas užsieniečių teisių įstatymo pakeitimas, kuris leistų greičiau išduoti leidimą dirbti ir gyventi aukštos kvalifikacijos specialistams. Tokiu atveju dabartinis barjeras dėl ilgo termino sumažėtų ir tada liktų klausimas, ar įmonės gautų didesnę vertę nei samdydamos kitais keliais, nes samdant žmogų iš kitos aplinkos vis dėlto sukelia tam tikrų iššūkių – kalbos, kultūrinių. Ne kiekviena įmonė šiandien yra tam pasiruošusi“, - komentavo „Infobalt“ atstovas.

A. Plečkaičio teigimu, ir dabar IT įmonės kartais samdo užsieniečius, tačiau išskirtiniais atvejais, kai Lietuvoje nepavyksta rasti konkrečios srities specialistų.

„Kol kas pervilioti specialistą iš kitos įmonės yra lengvesnis kelias“, - svarstė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (248)