Pataria Vilniaus visuomenes sveikatos stiprinimo skyriaus specialistė Svetlana Tarailienė:


Fizinis aktyvumas nėra kažkas, ko žmogus negali atlikti. Juk nereikia priverstinai bėgti maratono ar valandų valandas plušėti sporto salėje. Į darbą eikite pėsčiomis arba išlipkite iš troleibuso ar autobuso ir kelias stoteles paeikite. Jei darbe dirbate daugiau protinį, sėdimą darbą, reikia surasti laiko pasimankštinti, pajudėti. Vietoj važiavimo liftu lipkite laiptais. Mažiau laiko praleiskite prie televizoriaus ar kompiuterio. Susižinokite apie pėsčiųjų bei dviračių takus ir pasirinkite trumpus pasivaikščiojimus ar pasivažinėjimą dviračiu. Aktyviai žaiskite su vaikais. Reikia prisiversti būti fiziškai aktyviems tiek namie, tiek darbe bei mokykloje.

Vasarą galite būti fiziškai aktyvūs, eidami į žygius, maudydamiesi upėse ar ežeruose, plaukiodami baidarėmis, važinėdami dviračiu ar riedučiais, sportuodami lauko aikštelėse: žaisdami badmintoną, tenisą, tinklinį, futbolą ir pan., grybaudami ir uogaudami, padėdami ūkininkams lauko darbuose, dirbdami sodo darbus. Puikus aktyvus poilsis yra šiaurietiškasis vaikščiojimas. Tokiu būdu galite vaikščioti ir žiemą, ir vasarą, kartu su draugais, kaimynais ar su visa šeima: vaikais, tėvais ir seneliais. Gryname ore praleistas laikas ir fiziniai pratimai grūdina organizmą, teigiamai veikia kaulų, raumenų ir nervų sistemas.


Aktyvus laisvalaikis – tai galimybė daugiau laiko praleisti su šeima, susirasti draugų – bendraminčių ir, svarbiausiai, stiprinti sveikatą bei fizinį pajėgumą.

Kad gerai jaustumėmės, būtume sveikesni, neužtenka tik kartas nuo karto pabėgioti, pasivažinėti dviračiu. Atsižvelgiant į Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, suaugusieji fiziškai aktyvūs turi būti bent 30 min. per dieną didesnę dalį savaitės dienų, o geriausiai – kasdien. Vaikai – ne mažiau 60 min. 

Todėl užsibrėžkite tikslą – sportuoti, būti fiziškai aktyvūs ne mažiau kaip rekomenduoja ši organizacija. Neatidėliokite ir pradėkite sportuoti šiandien. Net kasdienė namų ruoša mus priverčia pajudėti. Nepatingėkite ir daugiau pasportuokite laisvalaikiu. Tegul aktyvūs fiziniai užsiėmimai tampa jūsų nuolatiniu mėgstamu hobiu. Aktyviai praleidus laisvalaikį, geros nuotaikos grįšite į darbą ar į mokslus. Puiki nuotaika ir fizinė savijauta suteiks daugiau jėgų ir energijos dirbti bei mokytis, didins pasitikėjimą savimi.