Tarkime, gyvena du žmonės – Jimas ir Carol, abu juos galima pavadinti turtingais.

Jimas per savaitę uždirba 30 000 dolerių (76,1 tūkst. Lt). Jis turi jachtą, vairuoja „Porsche“ markės automobilį, o savaitgaliais nuosavu lėktuvu skraido į snieguotą kalnų kurortą, kuriame turi namą.
Jimui atrodo, kad jis neuždirba pakankamai pinigų. Jis pluša 80 valandų per savaitę ir vis tiek jam atrodo, kad dar šį tą galėtų nuveikti. Kiekviena prarasta minutė jam asocijuojasi su prarasta proga. Jimas įsivaizduoja, kad visi aplinkui juokiasi iš jo uždarbio ir kad jo uždirbama suma toli gražu neatitinka jo poreikių.

Carol – pensininkė. Ji turi namą ir gyvena iš investicijų, kurios per metus jai užtikrina 30 000 dolerių (76,1 tūkst. Lt). Ne tiek daug, tačiau jai šių pinigų pakanka kasdienėms reikmėms, išsilaikyti pačiai ir paremti artimuosius, taip pat mėgautis laisve, apie kurią svajojo visą gyvenimą.

Skirtumas tarp šių dviejų žmonių toks, kad jų lūkesčiai dėl pinigų absoliučiai skiriasi. Jimo siekiai nerealistiški, jo dvasinė gerovė praktiškai lygi nuliui, nors jis ir uždirba daug pinigų. Na, o Carol absoliučiai patenkinta savo gyvenimu, gal net per daug patenkinta, nes jos uždirbami pinigai absoliučiai patenkina jos poreikius. Užtai dvasiškai Carol be galo turtinga. Jimas realiai yra gerokai turtingesnis už Carol, tačiau Jimas nesijaučia turtingas, o Carol jaučiasi turtuolė.

Jimui dėl užsibrėžto siekio kuo daugiau praturtėti nuolat stinga laiko, jis nuolat dirba, kad uždirbtų vis daugiau pinigų. Nors jo visas uždarbis skirtas sukurti norimam gyvenimui, Jimas atsisako viso laisvalaikio, neleidžia sau gyventi norimo gyvenimo. Pagal šiuos kriterijus Jimas – vargšas.

Jei Jimo lūkesčiai dėl pinigų atitiktų realų jo uždarbį, jis tikrai galėtų jaustis turtingas, lygiai taip, kaip Carol. Tai vadinama dvasiniu turtingumu.

Niekas nesako, kad reikia gyventi skurde. Nereikia vaikščioti su skarmalais, o išalkus raustis šiukšlių konteineriuose. Realistiški, pasiekiami piniginiai tikslai reiškia, kad gerokai praturtėsite dvasiškai.

Ar toks žmogus kaip Jimas gali tapti tokia asmenybe kaip Carol, neprarasdamas turimo turto? Žinoma. Bet kas galėtų. Esminė gudrybė – pakoreguoti finansinius tikslus Jimui nekainuotų nė skatiko. Gerovė pinigais neįvertinama. Svarbiausia suvokti, kaip su uždirbamais pinigais susikurti sau norimą gyvenimą, o ne kaip gyventi, kad uždirbtumėte pinigų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)