„Norėčiau paraginti žmones, kad nepultų dabar keisti litų į eurus, nes tai darydami dabar jūs mokėsite keitimo mokestį. Po sausio 1 d. tai bus daroma nemokamai. Pats paprasčiausias dalykas – padėti litus į sąskaitas, kuriose pinigai bus konvertuojami automatiškai. Laikas visiems yra brangus, tikrai neverta gaišti laiko stovint eilėse“, - sakė ketvirtadienį tiesioginėje konferencijoje su bibliotekų lankytojais bendravęs centrinio banko vadovas.

Jau anksčiau Lietuvos banko valdybos narė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad pastebimas pinigų keitimo suaktyvėjimas.

Po trečiadienio Europos Komisijos rekomendacijos Lietuvai įsivesti eurą nebeliko abejonių, kad mūsų šalis nuo sausio taps 19-ąja euro zonos nare.

„Bankų sąskaitose esantys litai, paskolos, indėliai bus automatiškai perskaičiuojami į eurus. Gyventojams nereikia dėl to eiti į banką, sutarčių tikrai nereikės persirašyti, - pabrėžė V. Vasiliauskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad lietuviškais eurais bus galima be jokių trukdžių atsiskaityti visose euro zonos valstybėse. Be to, bus galima laisvai naudoti ir anksčiau įsigytus eurus, nes eurams nėra jokio galiojimo termino.

„Reikia visiems turėti omenyje, kad grynieji litai, kuriuos turite piniginėse ar laikote namuose, bus keičiami tik tose vietose, kurias nurodo Lietuvos bankas. Jie tikrai nebus keičiami gatvėse ir nepasiduokite „geradarių“ siūlymams pinigus pakeisti namuose. Prašome apie tokius žmones pranešti policijai“, - pabrėžė centrinio banko vadovas.

Be to, nei Lietuvos banko, nei „Lietuvos pašto“ darbuotojams neskambins gyventojams į namus ir nesiūlys surašyti pinigų.

Ką daryti su bankomate esančiais pinigais?

Taip pat atsakydamas į žmonių klausimus, jis teigė, kad po sausio 1 d. nemokamai bus keičiami ir vaikų taupyklėse esantys centai.

Taip pat viena klausytoja teiravosi, kaip elgtis, jeigu ji turi kelis tūkstančius litų bankomate. „Ar reikia eiti į banką ir juos padėti į sąskaitą?“- klausė tiesioginę transliaciją stebėjusi moteris.

V. Vasiliauskas paaiškino, kad bankomate esantys pinigai jau yra banko sąskaitoje, todėl nieko daryti nereikia, jie bus automatiškai perskaičiuojami.

Planuojama pristatyti interaktyvų žemėlapį, kuriame bus nurodytos vietos, kur litai bus nemokamai keičiami į litus.

Kas laukia turinčių paskolas?

Lietuvos banko valdybos pirmininkas sulaukė nemažai klausimų, kas laukia paskolas ar lizingo sutartis turinčių gyventojų.

„Paskolų palūkanos susideda iš dviejų dalių: banko maržos ir bazinės palūkanų normos litais (VILIBOR) arba eurais (EURIBOR). Įvedus eurą vyksta automatinis perskaičiavimas, o VILIBOR keičia EURIBOR. Gali būti palūkanų sumažėjimas vien dėl VILIBOR pasikeitimo į EURIBOR“, - aiškino jis.

Tiesa, pokytis neturėtų būti labai didelis, nes šiuo metu pusės metų VILIBOR yra 0,48 proc., o EURIBOR – 0,386 proc.

Pasak V. Vasiliausko, turintys paskolas litais su fiksuotomis palūkanomis ir toliau mokės tokio dydžio įmokas, kokias mokėjo iki euro įvedimo, kol pasibaigs fiksuotų palūkanų laikotarpis.

„Paskolos litais virs paskolomis eurais su tomis pačiomis fiksuotomis palūkanomis. Galimybė tartis iš naujo su banku bus, kai pasibaigs fiksacijos periodas“, - paaiškino Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Pasak V. Vasiliausko, nors prieš įvedant eurą Latvijoje žmonės nuogąstavo, kad gyventojai nuskurs ir kone badaus, tačiau tokios prognozės nepasitvirtino.

Dvi savaites po euro įvedimo gyventojai galės atsiskaityti ir litais, ir eurais, tačiau pardavėjai grąžą atiduos eurais.

„ Visų prašyčiau prekybos vietų nepadaryti keitimo punktais. Latvijos pavyzdys rodo, kad virsmas, kai nacionalinė valiuta nebėra dominuojanti atsiskaitymuose, būna maždaug 10 dieną po euro įvedimo“, - sakė jis.

DELFI primena, kad Lietuvos bankas skaičiuoja, jog euro įvedimas šalyje kainas padidina maždaug 0,2-0,3 proc.

Galutinio sprendimo dėl prisijungimo prie euro Lietuva laukia liepos 23 d., kai vyks ES bendrųjų reikalų taryba. Tada bus paskelbtas ir litų į eurus keitimo kursas. Manoma, kad jis bus toks, koks dabar – 3,4528 Lt už vieną eurą.

Lietuvos bankas litus į eurus nemokamai keis neribotą laiką ir neribodamas sumos savo kasose Vilniuje ir Kaune, visi komerciniai bankai tai darys pusę metų, vėliau dar pusę metų šią paslaugą teiks tik kai kuriuose skyriuose.

Vėliau dar pusę metų pinigai nemokamai bus keičiami kai kuriuose komercinių bankų padaliniuose. Nemokamai litus į eurus 60 dienų keis ir „Lietuvos paštas“. Prie nemokamo pinigų keitimo prisijungti žada ir kai kurios kredito unijos. Lietuvos banko duomenimis, grynaisiais Lietuvoje laikoma apie 11 mlrd. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)