Kvapieji bazilikai (lot. Ocimum basilicum) yra kilę iš šiltų Pietų Azijos atogrąžų. Visame pasaulyje jis auginamas kaip prieskoninis augalas dėl aromatingų lapų. Mūsų taip pat yra vienas iš mėgstamiausių prieskonių. Kadangi yra žolė, todėl auga greitai. Kiekvienas galime užsiauginti jo net ant palangės. Tik prisiminkime, kad kilęs yra iš šiltų kraštų, todėl veši tik šiltoje aplinkoje (20 - 25°C temperatūroje).

Kadangi auga intensyviai, todėl sunaudoja daug maistinių medžiagų. Jeigu substrate jų buvo pakankamai, tai problemų nebus. Skurdesniame substrate augančius bazilikus reikia tręšti. Žinoma, geriausiai tam naudoti organines trąšas, jos sveikiausios tiek augalui, tiek mums, vartotojams. Bet reikalui esant paliekime silpnu kalio salietros tirpalu. 

Bazilikas

Esant vėsiam orui, trūkstant maistinių medžiagų, neteisingai laistant, bazilikų lapai gelsta, darosi dėmėti, lėtėja augimas.

Šiuos augalus mėgsta įvairūs žoliaėdžiai gyvūnai. Puola voratinklinės erkės, amarai, kurie gali labai pakenkti jiems.

Drąsiai karpykime bazilikus, palikdami nuo žemės paviršiaus 2 – 3 poras lapelių, šitaip augalai labiau šakosis ir bus didesnis derlius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją